Pretraga

Što su to ECTS bodovi? Studentima su ključni za dobivanje diplome, evo koliko ih treba prikupiti

Svaki student tijekom studiranja prikuplja ECTS bodove, što je skraćenica od Europskog sustava prijenosa i prikupljanja bodova. Ujednačena je to praksa u Europi koja omogućuje priznanje kvalifikacija u inozemstvu, a važni su na nacionalnoj razini jer doprinose jednakosti u ishodima učenja i opterećenju za studente. Svaki ECTS bod u Hrvatskoj u pravilu predstavlja 30 sati rada.

indeks u kojem se upisuju ECTS bodovi

ECTS bodovi upisuju se u Studomat, odnosno indekse| foto: srednja.hr

Otkako su 2005. studijski programi usklađeni s Bolonjskim procesom, studenti tijekom studiranja prikupljaju ECTS bodove. Riječ je o Europskom sustavu prijenosa i prikupljanja bodova (ECTS) koji doprinosi većoj transparentnosti studija i studijskih programa.

Ukupan broj ECTS bodova na prijediplomskoj i diplomskoj razini mora biti najmanje 300

Studenti zbog usklađenosti ECTS bodova lakše studiraju u inozemstvu te im se lakše priznaju kvalifikacije koje su stekli u inozemstvu. Naime, ECTS bodovi stečeni na jednom visokom učilištu uzimaju se u obzir i na drugom. ECTS bodovi važni su i na nacionalnoj razini jer omogućuju jednako definirane ishode učenja i opterećenja za studente na različitim sastavnicama. ECTS bodove prihvatila je većina zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja, ali ih i brojne druge zemlje preuzimaju kao način vrednovanja. Upravo je jedan ciljeva ECTS-a potaknuti veću mobilnost studenata.

Jedan ECTS bod u Hrvatskoj u pravilu predstavlja 30 radnih sata studenata. U radne sate ulaze pohađanje nastave, učenje, pripremanje ispita, pisanje seminara, vježbe, laboratorijski rad i terenski rad. Za svaki položeni ispit, odnosno predmet, uz ocjenu dobiva se i određeni broj ECTS-a. Obično 60 ECTS bodova predstavlja jednu godinu studiranja. Kako bi se završio kratki stručni studij, dovoljno je prikupiti 120 ECTS-a. Za završetak prijediplomskog studija treba prikupiti 180 ili 240 ECTS-a, a tijekom diplomskog studija skuplja se 90 ili 120 ECTS bodova. Završetkom doktorskom studija stječe se 180 ECTS-a. Ukupan broj ECTS-a na prijediplomskoj i diplomskoj razini mora biti najmanje 300.

Izdvojeni članak
student drži u ruci diplomu

Koja je razlika između prijediplomskog i diplomskog studija? Ovo trebate znati ako planirate studirati

Država u cijelosti financira studente koji ostvare najmanje 55 ECTS bodova

– Student upisan u redovitom statusu upisuje u pravilu 60 ECTS bodova u akademskoj godini u skladu s izvedbenim planom nastave te studira u sklopu pune nastavne satnice. Student upisan u izvanrednom statusu upisuje u pravilu 30 do 60 ECTS bodova u akademskoj godini u skladu s izvedbenim planom nastave te studira u sklopu pune ili prilagođene nastavne satnice, stoji u Zakonu o visokom obrazovanju.

Važno je spomenuti da prema Zakonu o visokom obrazovanju pravo na subvencioniranje školarine u cijelosti iz državnog proračuna imaju, između ostalog, studenti koji ostvare najmanje 55 ECTS-a. Javna sveučilišta općim aktima propisuju pitanje plaćanja školarine za one studente koji ne ostvaruju uvjete subvencioniranja troškova iz državnog proračuna. Fakulteti i svojim uredbama te odlukama o modelu participacije studenata u troškovima studija definiraju kriterije i uvjete priznavanja te prijenosa ECTS bodova između različitih studija. Priznavanje ECTS-a između različitih sastavnica često studenti moraju platiti.