Pretraga

Koja je razlika između prijediplomskog i diplomskog studija? Ovo trebate znati ako planirate studirati

A- A+

Bolonjski proces je u hrvatskom akademskom obrazovnom sustavu donio niz noviteta, a jedan od njih jesu bile različite razine studija – prijediplomski (preddiplomske), diplomski i poslijediplomski. Prijediplomski studij traje najčešće tri ili četiri godine, a diplomski od jedne do dvije godine. No, nemaju svi fakulteti tri odvojene razine, već se radi o integriranom prijediplomskom i diplomskom studije gdje se studira ‘u komadu’, odnosno pet ili šest godina odjednom. U ovom tekstu objasnit ćemo koja je razlika između prijediplomskog i diplomskog studija.

student drži u ruci diplomu

Foto: Canva

Otkako je Hrvatska uvela Bolonjski sustav u visoko obrazovanje, studiranje se promijenilo na više razina, a jedna od tih promjena jesu tri razine studija – prijediplomski (tj., preddiplomski, nedavno je promijenjen prefiks iz ‘pred’ u ‘prije’ pa je po novome prijediplomski), diplomski i poslijediplomski studij. Valja napomenuti kako nemaju svi fakulteti sve tri razine studija, odnosno radi se o integriranom prijediplomskom i diplomskom studiju gdje se studira ‘u komadu’ pet ili šest godina odjednom. Ako planirate studirati, prvenstveno morate znati koja je razlika između prijediplomskog i diplomskog studija.

Prijediplomski (preddiplomski) studij

Prijediplomski studij uglavnom traje od tri do četiri godine, ovisno o fakultetu, i on se upisuje po završetku srednje škole i nakon polaganja državne mature. Da bi se prijediplomski studij završio potrebno je ostvariti 180 ili 240 ECTS bodova te se dobije diploma prvostupnika, odnosno na latinskom baccalaureus ili baccalaurea. Kratica za prvostupnika u prvom dijelu je bacc., a u drugome struka koju ste studirali, na primjer za one koji su završili prijediplomski studij novinarstva titula glasi bacc. nov.

Izdvojeni članak
bilježnica, knjiga, učenje, ispit, papir, jezik

Sve više zagrebačkih fakseva ukida ograničenje broja izlazaka na ispit: Novi Statut to im dopušta

Diplomski studij

Diplomski studij se upisuje nakon što se stekne diploma na prijediplomskom studiju i uglavnom traje od jedne do dvije godine. Diplomski studij se ne mora nužno upisati na fakultetu na kojemu ste studirali na prijediplomskom studiju, već ga možete upisati na nekom drugom fakultetu ako za to zadovoljavate uvjete. Završetkom diplomskog studija, za koji se mora napraviti i diplomski rad, stječe se naziv magistra ili magistre struke. Kratica za prvostupnika u prvom dijelu je mg., a u drugome je ponovno struka koju ste studirali, tako da oni koji su završili diplomski studij novinarstva titula je mag. nov.

Izdvojeni članak
studenti_promocija

Mijenja se zakon o akademskim i stručnim nazivima: Evo što to znači za bivše i sadašnje studente

Poslijediplomski studij

Poslijediplomski studij upisuje se nakon što se završi diplomska razina studija i stekne titula magistra. Ova vrsta studija se dijeli se na dvije vrste – specijalističke i doktorske. Doktorski poslijediplomski studij traje minimalno tri godine, dok specijalistički traje obično oko godinu dana s iznimkom specijalističkih studij au području medicine. Doktorski studij je najviši stupanj formalnog obrazovanja u Hrvatskoj koji neka osoba može steći. Po završetku se radi i doktorska disertacija te osoba dobiva titulu doktora znanosti. Kratica ove titule ovisi o vrsti poslijediplomskog studija, ali ona uglavnom izgleda ovako – dr. sc. i ona kratica struke koju je osoba doktorirala.

Izdvojeni članak
brucoš 101

[Brucoš 101] Kako preživjeti prvi tjedan na faksu? Nije strašno, evo što možete očekivati

Integrirani prijediplomski i diplomski

Kao što smo spomenuli na početku, u visokom obrazovnom sustavu postoje i određeni sveučilišni studijski programi koji se provode integrirano i to kao prijediplomska i diplomska razina. Sveučilišni integrirani studiji mogu trajati pet ili šest godina te se može steći 300 ili 360 ECTS bodova. Neki od fakulteta koji mogu provoditi  takve studijske programe jesu Ekonomski, Medicinski, Pravni i Učiteljski fakultet. Studenti koji završe integrirani prijediplomski i diplomski studij stječu titulu magistra.

Za sve ostale informacije oko studiranja bacite oko na našu rubriku Brucoš 101 u sklopu koje svake godine održavamo konferencije kako bi maturantima olakšali prelazak na fakultete.