Pretraga

Studenti drugog najvećeg sveučilišta imaju priliku besplatno se cijepiti protiv virusa koji može biti vrlo opasan

A- A+

Studenti našeg drugog najvećeg, Sveučilišta u Splitu, imaju se priliku ponovno cijepiti protiv HPV-a. Infekcija tim virusom može dovesti do određenih oblika raka, cjepivo se inače plaća za starije od 25 godina, a studenti se u sklopu ove akcije cijepe besplatno.

cijepljenje

Ilustracija: Unsplash

Studentski centar u Splitu ponovno poziva studente na besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Ono će se održavati u srijedu, 29. ožujka od 14 do 16 sati u sportskoj dvorani Studentskog doma dr. Franjo Tuđman na Kampusu. Studenti se ne moraju posebno naručivati, potrebno je samo doći sa zdravstvenom i iskaznicom cijepljenja.

– Mole se svi studenti koji su prvu dozu cjepiva protiv HPV-a primili 1. mjesecu 2023. da se odazovu na drugu dozu cjepiva u gore navedenom terminu, stoji u obavijesti SC-a Split.

Navode i da se cijepljenje protiv HPV-a djevojaka i mladića preporučuje se radi smanjenja rizika od HPV infekcije koja može dovesti do određenih oblika raka ili drugih bolesti. Inače, HPV obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Tipovi virusa označuju se brojevima, a dijele se na ‘visokorizične, onkogene tipove i ‘niskorizične, neonkogene tipove.

Sama infekcija HPV-om se širi intimnim dodirom kože ili sluznice, a do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Prvi se znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, zbog čega je teško utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze.