Pretraga

Studenti Filozofskog konačno bliže domu, menzi i SC-u: Istu zgradu naselio njihov fakultet i rektorat u Splitu

A- A+

Akademsku godinu koja uskoro kreće studenti Filozofskog fakulteta u Splitu započet će u novoj zgradi, a dijelit će ju s djelatnicima rektorata. Preuređeni prostori u bivšoj zgradi Brodomerkura, koja je kupljena uz pomoć Vlade države, svečano su otvoreni u petak.

Pune 44 godine od osnutka Sveučilišta u Splitu, te 13 godina od pokretanja Filozofskog fakulteta u Splitu, konačno studenti i djelatnici tog fakulteta i rektorata dobili su odgovarajuće prostore.

Rektor na odlasku nahvalio bivšeg ministra Barišića i Vladu

Izdvojeni članak

Koji neugodnjak: Na zagradu rektorata u Splitu postavili ploču u čast rektoru, a na njoj mu pogrešno napisali prezime

Riječ je o preuređenim prostorima bivše zgrade Brodomerkura, danas Poljičanke, koja se nalazi u neposrednoj blizini Sveučilišnog kampusa. Time su, tvrde sa Sveučilišta u Splitu, funkcioniranje Sveučilišta te kvaliteta studiranja podignuti na višu razinu.

Prilikom otvorenja nove zgrade Filozofskog još uvijek aktualni rektor Šimun Anđelinović, istaknuo je kako taj fakultet za Sveučilište znači ono što Sveučilište znači za svoj grad i zajednicu u kojoj djeluje.

– To je bila nit vodilja kad je pokrenut složeni proces kupnje i preuređenja ove zgrade. Uz uporno htijenje i nastojanje te uz razumijevanje i svesrdnu podršku kako bivšeg resornog ministra Pave Barišića i ministra državne imovine Gorana Marića, Vlada Republike Hrvatske pod predsjedanjem Andreja Plenkovića, prepoznala je važnost ovog, neću reći projekta nego sna i osigurala dostatna sredstva da se ovaj san može i ostvariti, riječi su rektora Anđelinovića.

Inače, prilikom otvaranja zgrade rektor Anđelinović otkrio je ploču zahvale njemu i Vladi. Ta situacija je od svečane postala poprilično neugodna, kada su prisutni shvatili da umjesto Anđelinović na ploči piše Anđelović, što možete vidjeti ovdje.

Studenti Filozofskog bliže studentskom kampusu

Površina nove zgrade Filozofskog i rektorata je 7967 m², od čega je Filozofskom fakultetu pripalo 4885 m², a Rektoratu 2760 m², uz 321 m² zajedničkog prostora. Uredski postori su pregrađeni i spojeni i time je dobiveno 15 učionica u suterenu, te 13 učionica, od kojih su tri informatičke, i prostor knjižnice na prizemlju. Osim toga, s obzirom na položaj zgrade, studentima je lako dostupna sva logistika Sveučilišnog kampusa, od Sveučilišne knjižnice, objekata studentske prehrane, sportskih i drugih sadržaja koji im prije nisu bili dostupni zbog održavanja nastave na različitim lokacijama.

Fakultet do sada radio na šest lokacija

Izdvojeni članak

Sveučilište u Splitu prodaje dvije nekretnine: Početna cijena im je gotovo četiri milijuna eura

Dekanica Filozofskog fakulteta, Gloria Vickov, također je zahvalna što je Filozofski konačno dobio svoju zgradu, te kako je imati krov nad glavom bila dugogodišnja  potreba i želja njihove institucije. Taj je fakultet, naime, do sada radio na šest lokacija te unatoč.

Ipak, napomenula je dekanica,  preseljenjem u novu zgradu još uvijek nisu zadovoljene sve elementarne potrebe u smislu prostora za nastavnike i smještanja knjižnične građe.

– Vjerujemo da ćemo po tom pitanju imati razumijevanja u novoj Upravi našeg Sveučilišta jer je tek cjelovito i potpuno rješavanje prostornih potreba Filozofskog fakulteta preduvjet za daljnji kvalitetan razvoj njegovog svekolikog poslovanja i djelovanja, riječi su dekanice Vickov.

Studenti Filozofskog konačno bliže domu, menzi i SC-u: Istu zgradu naselio njihov fakultet i rektorat u Splitu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap