Pretraga

Nastavljaju se radovi na školi u Petrinji koju grade Mađari: Naša vlada će ipak dati 4 milijuna eura

A- A+

Nastavljaju se radovi na Prvoj osnovnoj školi u Petrinji, koja se gradi većinski iz donacije Mađarske humanitarne ekumenske organizacije. Naša vlada osigurat će nešto više 4 milijuna eura za dovršetak radova, a preostaje još samo potpisivanje ugovora između Grada Petrinje i spomenute mađarske organizacije. Radovi su trajali godinu dana, a onda su naprasno stali, izgleda zbog problema s PDV-om. Novim dogovorom između dviju vlada to je – riješeno.

stolica u učionici

Ilustracija: Unsplash

Prva osnovna škola u Petrinji ponovno će biti poprište radova koji su zaustavljeni krajem lipnja. Radi se o školi koja se gradi iz donacije mađarske vlade u iznosu od 20-ak milijuna eura, piše Danijel Prerad za Večernji list.

Problem nastao kod PDV-a

Radovi na školi trajali su godinu dana i onda su naprasno stali. Nitko nije dao konkretan razlog, no, piše Večernji list, iz dogovora koji su postigle vlade dviju zemalja, jasno je da je nastao problem s PDV-om.

Mađarske su vlasti računale na oslobođenje od PDV-a kad su donirali milijune, no to se nije dogodilo pa se, uzevši u obzir i povećanje cijena građevinskih materijala, novac potrošio prije dovršetka radova.

No, sada je došlo do dogovora, a naša je Vlada preko Ministarstva znanosti i obrazovanja odlučila osigurati nešto više od 4 milijuna eura. Taj će novac isplatiti Mađarskoj humanitarnoj ekumenskoj organizaciji koja gradi školu. To bi trebalo biti dovoljno da se dovrše radovi.

Izdvojeni članak

Obnova srednjih škola nakon potresa u Zagrebu ponovno produljena: U nekima radovi i do 2025.

Preostalo još samo potpisivanje ugovora

Objekt stare škole je teško stradao u potresu te će nakon obnove imati drugu svrhu, podcrtava Večernji list. Nova zgrada škole gradi se na državnom zemljištu nedaleko stare.

– Imajući u vidu želju svih strana da se izgradnja škole završi u što skorijem roku, hrvatska strana izjavljuje kako je spremna sufinancirati završetak projekta u iznosu od 4.083.000 eura. Cilj ovog zapisnika je osigurati stvarnom izvršitelju i naručitelju investicije izgradnje škole, Mađarskoj ekumenskoj humanitarnoj organizaciji, gore navedeni iznos financijskih sredstava, a koji će Ministarstvo znanosti i obrazovanja doznačiti Gradu Petrinji. Grad Petrinja će daljnje financijsko poslovanje voditi u izravnom odnosu s Mađarskom ekumenskom humanitarnom organizacijom s kojom će sklopiti ugovor o uređenju međusobnih odnosa. Strane su suglasne kako ovime potvrđuju prijateljski i partnerski odnos Republike Hrvatske i Republike Mađarske, stoji, između ostalog, u zapisniku kojeg su potpisali mađarski veleposlanik Csaba Demcsák i Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prenosi Večernji.

Gradsko vijeće Petrinje usvojilo je odluku o sufinanciranju završetka gradnje škole. Jedino što je preostalo je potpisivanje ugovora između Grada Petrinje i Mađarske humanitarne ekumenske organizacije.