Pretraga

[FOTO] Bili smo na svečanom otvorenju, evo kako izgleda najmodernija srednja škola u Zagrebu

Nema boljeg načina za proslaviti drugo polugodište nego otvoriti novoizgrađenu školu. Riječi su to gradonačelnika Tomislava Tomaševića na današnjem svečanom otvorenju nove školske zgrade XII. gimnazije u Zagrebu. Nakon 20 godina konačno su dobili novu zgradu, a po svemu što smo tamo vidjeli, ovo je najmodernija zagrebačka srednja škola.

Više od dvadeset godina nakon prvih najava, XII. gimnazija u Zagrebu dobila je novu zgradu. Gotovo pet stotina učenika danas je po prvi put ušetalo u svoju novu školu u Međugorskoj 42, u naselju Gornja Dubrava, a tim je povodom održano i svečano otvorenje.

– Ovo je prava škola mogućnosti, dobili smo vjetar u leđa. Krećemo na put. Nadam se da ćemo za koju godinu doći do Preloga, MIOC-a ili V. gimnazije. Svaka škola temelji se na entuzijastima koji ovaj posao ne shvaćaju kao posao nego kao poziv. Mi smo za pet dana uspjeli useliti u školu i za to su zaslužni naši nastavnici, istaknula je ravnateljica gimnazije Jadranka Vlahovec ističući kako je ponosna što je na čelu takvog kolektiva i škole.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Posjetili smo jednu od najmodernijih škola u Hrvatskoj, jedna stvar nas je posebno oduševila

‘Nema boljeg načina za proslaviti početak drugog polugodišta’

Otvorenju je, očekivano, prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo da mu je jako drago što ima priliku otvoriti jednu od najljepših škola i školskih zgrada u Zagrebu.

– Nema boljeg načina za proslaviti početak drugog polugodišta nego otvoriti novu školu. Ja sam ponosan što Grad je osnivač takve škole koja ima takve radnike i radnice, učenike i učenice, istaknuo je Tomašević.

Puno je vremena prošlo, dodao je, 30 godina se pričao o ovoj školi. Tom je prilikom zahvalio i svima koji su započeli ovaj proces.

– Jako mi je drago da smo uspjeli realizirati sve što je trebalo, jako je velika investicija. Doista je ova škola, što se tiče ‘hardvera’, iznimna, iznimna škola. Ono što je puno bitnije je ‘softver’. To su kolege nastavnici. Oni svakog dana odgajaju i obrazuju najmlađe građane i građanke Zagreba, istaknuo je gradonačelnik.


INVESTICIJA OD 17,4 MILIJUNA EURA

Otvorenje nove zgrade za XII. gimnaziju jedna je od kapitalnih investicija u obrazovanju vrijednosti oko 17,4 milijuna eura. Škola će primati 480 učenika u jednosmjenskoj nastavi..


Posljednja škola koju je gradio Zagrebački holding

Napomenuo je i kako je ovo posljednja škola koja se radi po ovom modelu, odnosno zadnja koju je izgradio Zagrebački holding. Grad će ovom gradskom poduzeću narednih 10 godina plaćati najam i tako vratiti ovu investiciju. Tomašević kaže da će ubuduće Grad biti transparentniji i da će upravo gradske vlasti, direktno, investirati u svoje škole.

Napomenuo je ovom prilikom i kako Grad Zagreb više ne kasni s plaćanjem školama, bilo za materijalne potrebe ili hranu. Kada je sa svojim timom došao na čelo Grad, kazao je Tomislav Tomašević, s plaćanjem se u prosjeku kasnilo 6 mjeseci. Sada uopće nema kašnjenja ili je svedeno na minimum od, rekao je, mjesec dana.

Prisutnim se novinarima obratio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. On je predstavio arhitektonski projekt XII. gimnazije, ali i drugih škola koje su gradske vlasti, otkako je Tomaševiću krenuo mandat, izgradio i obnovio. Detaljnije informacije o tome doznajte ispod, u video snimci s terena koju je snimila naša Ramona Ščuric.

Kamen temeljac postavila Bandićeva zamjenica

Zagrebačka je XII. gimnazija do sad dijelila zgradu s trima strukovnim školama – Veterinarskom, Prehrambenom i Agronomskom. Iako je na van lijep prizor vidjeti takvo žarište srednjoškolaca, dijeliti zgradu sa stotinama učenika različitih škola za polaznike i nije bila neka sreća. Prije gotovo tri godine obišli smo XII. gimnaziju, tada u dijeljenoj zgradi i razgovarali sa srednjoškolcima.

– Učionica je točno koliko je i razreda u smjeni, a dvije su nam dolje u Poljoprivrednoj. I da, naravno da bismo voljeli svoju posebnu zgradu. Stvarno je premalo prostora; vidite i sami, istaknula je tada jedna trećašica.

Škola je, praktički, desecima godina bila svedena na jedan hodnik i desetak učionica. O projektu izgradnje zasebne zgrade za XII. gimnaziju govori se još od 2002. godine. Krajem travnja 2021. godine, mjesec dana pred lokalne izbore na kojima je neslavno izgubila, Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević postavila je kamen temeljac za novu zgradu koja je, danas, službeno i otvorena.