Pretraga

Studenti mahom hrle na Šerbedžijin fakultet glume

A- A+

Od ove akademske godine, u sklopu riječkog Sveučilišta, pokrenit je novi preddiplomski studij Gluma i mediji, kojeg je pokrenuo Rade Šerbedžija. Predavanja su na engleskom jeziku, studij traje tri godine, a proslavljeni glumac ističe kako je interes za njegov studij iznimno visok.

Sveučilište u Rijeci od ove akademske godine dobiva novi preddiplomski studij Gluma i mediji koji će trajati šest semestara. Godina je besplatna, a po završetku studenti stječu stručni naziv prvostupnika glume i medija. Pokretač studija je proslavljeni glumac Rade Šerbedžija koji je obznanio da su predavanja na englskom jeziku te kako su studenti pokazali izniman interes za upis spomenutog fakulteta, piše tportal.

Izdvojeni članak

Upišete li paralelno dva ili više studija, ostvarujete subvenciju na svim fakultetima


Predmeti na novom studiju

Na studiju će se izučavati raznovrsni predmeti, kao što su Gluma, Glumac i koreografija, Uvod u medije, Estetika, Povijest glazbe, Primijenjena glazba, Povijest drame i kazališta, Uvod u dramaturgiju, Uvod u filmski jezik, Umjetnost i moral, Glumac kao glazbenik, Filmska gluma, Laboratorij režije, TV, radio i internet, te mnogi izborni predmeti.

Besplatan studij glume i medija

– Studij će se financirati iz državnog proračuna što znači da će biti besplatan za polaznike, izjavila je za prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija za Novi list. 

Upisne kvote obuhvaćaju 10 redovnih studenata iz Hrvatske i EU-a te četiri stranca koji su završili srednju školu i položili državnu maturu. Prijave se predaju do 29. kolovoza, a prijemni ispiti u vidu audicije održavat će se od 4. do 6. rujna u prostorima fakulteta. 

Riječ je o preddiplomskoj i interdisciplinarnoj verziji već postojećeg dvije godine starog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura koji je trenutno zamrznut. Pokrenuo ga je Šerbedžija, a plaćao se 20 tisuća kuna po semestru. Ove godine završava ga prva generacija studenata, a na stranicama Sveučilišta je navedeno kako će se poslijediplomski ponovno pokrenuti po potrebi.

Studente će učiti glumci u naponu snage

– Poslijediplomski studij Gluma, mediji, kultura svakako ima svoje prednosti i ove godine taj program završava osam studentica, koje će sigurno naći svoje mjesto u kulturnim institucijama ili televizijskim kućama. No dodiplomski studij Gluma i mediji možda je još značajniji jer je važno da dobijemo na taj studij mlade ljude, odmah nakon završene srednje škole, koji će zatim moći svoje znanje primjenjivati u praksi. Za studij postoji jako veliki interes – do sada se prijavilo više od 70 kandidata, a rok za prijavu istječe tek 29. kolovoza pa očekujemo i nove prijave, rekao je Šerbedžija za tportal.

Izdvojeni članak

Studij za estradnog stilista otvoren u Srbiji

Poznati glumac objasnio je kako je program ambiciozan i osmišljen interdisciplinarno pa će studenti, osim praktičnih, slušati teoretska predavanja na Filozofskom fakultetu. Dodao je kako će se primjenjivati svjetski poznata kinesensična metoda Arthura Lessaca u pristupu rada na tijelu i glasu, kojom se postiže sinestezija, fleksibilnost i melodičnost, primjenjivo na sve svjetske jezike.

Posebnost i prednost Glume i medija jest i u tome što će studenti slušati sva predavanja na engleskom jeziku jer su gotovo svi profesori stručnih predmeta, kao što su Nigel Osborne i Deborah Kinghorn, iz SAD-a. Potonje će studentima omogućiti da završetkom preddiplomskog studija potpunosti izgube naglasak te se lakše proboju na međunarodnu scenu.

Šerbedžija je angažirao i glumce Ozrena Grabarića i Zijaha Sokolovića te Tanju Smoje, koji će već od prve godine držati glumačke radionice. – Mislim da je iznimno važno za studente da uče od glumaca, koji su u naponu snage jer im oni mogu pružiti maksimalno, ne samo na razini znanja i iskustva, nego i posvećenosti poslu, istaknuo je pokretač studija.