Pretraga

Studenti na FPZG-u možda ostaju bez dekanskog roka

A- A+

Dekani FPZG-a godinama su studentima novinarstva i politologije omogućavali izlazak na dekanski rok, no postoji mgućnost da se ove akademske godine isti neće provesti. Informaciju o ukidanju dekanskog roka studenti novinarstva su dobili od profesorice Viktorije Car za vrijeme prošlotjednih vježbi. Prodekan Andrija Henjak tvrdi kako ta odluka još uvijek nije službena te da ovisi isključivo o dekanu Nenadu Zakošeku.

Foto: srednja.hr

Profesorica Viktorija Car prošli tjedan je studentima četvrte godine novinarstva na FPZG-u za vrijeme vježbi na kolegiju Metode istraživanja medijskog teksta rekla da se ukinuo dekanski rok te da će sve svoje ispite moći položiti završno s rujanskim rokom. Pedesetak prisutnih studenata šokiralo se tom informacijom, čiju službenu potvrdu nisu dobili.

Izdvojeni članak

Student FPZG-a: ‘Dekan je krivotvorio službeni dokument i onemogućio mi upis na diplomski studij’

Dekanski rok se ne može ukinuti jer se radi o izvanrednom roku

Posljednjih nekoliko godina studenti novinarstava i politologije izlazili su na dekanske rokove, s tim da je dekan Nenad Zakošek na tom izvanrednom roku dozvoljavao iznimno studentima završnih godina prijave i polaganja dva ispita. Međutim, u Pravilniku o studiranju na FPZG-u navedno je da se izlazak na dekanski rok može dozvoliti studentima kojima nedostaje samo jedan ispit za upis u višu godinu.

U nedavnom razgovoru dekan Zakošek nam je rekao da više neće dozvoljavati polaganje dva ispita, no nije najavio ukidanje dekanskog roka. S obzirom da je ta informacija stigla neslužbenim putem do studenata, istu smo odlučili provjeriti kod Uprave FPZG-a.

Andrija Henjak, prodekana za studijske programe i cjeloživotno
obrazovanje, rekao nam je da se dekanski rok ne može ukinuti jer se radi o
izvanrednom roku koji dekan može, ali i ne mora dati.

Izdvojeni članak

Uprava FPZG-a ne zna koje predmete studenti upisuju po drugi put i kome prijeti gubitak prava studiranja


Reakcije studenata na 'ukidanje' dekanskog roka

– Nije me pogodilo ukidanje dekanskog roka jer u pet godina studiranja nisam imala potrebu na njega izaći. Smatram to pozitivnim potezom jer će potaknuti studente da svoje ispitne obveze riješe čim ranije, rekla nam je Aleksandra s FPZG-a. Za razliku od Aleksandre, njenoj kolegici Ivi bi nemogućnost izlaska na dekanski rok uvelike poremetio planove jer zbog posla ne može riješiti sve ispite na ranijim rokovima.

Konačna odluka će se znati u srpnju

– Još ne znamo hoće li dekan Zakošek omogućiti izlazak na dekanski rok ili ne, stoga se ne radi o službenoj obavijesti. Profesori su o mogućem nepostojanju izvanrednog roka govorili studentima jer postoje naznake o tome. Mnogi su fakulteti prestali s praksom provođenja dekanskog roka, stoga se i na FPZG-u raspravlja da napravimo isto, rekao nam je prodekan Henjak.

Dodao je kako provođenje ili neprovođenje dekanskog roka ovisi isključivo o dekanu Zakošeku te da se o takvoj odluci ne treba raspravljati sa Studentskim zborom.

– Prava studenata su definirana u Statutu Fakulteta političkih znanosti gdje se ne navodi dekanski rok, obrazloženje je koje nam je prodekan Henjak dao za činjenicu da o ‘ukidanju’ dekanskog roka neće odlučivati sami studenti.

Za kraj nam je otkrio da se o donošenju dekanskog roka odlučuje u srpnju kada će se konačno znati hoće li politolozi i novinari na kraju ove akademske godine moći prijaviti i položiti jedan ispit koji im nedostaje do ‘čiste godine’.