Pretraga

Studenti na sastanku s rektorom saznali kako se planira riješiti status Hrvatskih studija

A- A+

Sastanak studenata Hrvatskih studija (HS) i rektorata Sveučilišta u Zagrebu održan je u srijedu, nakon što su studenti okupljeni u inicijativi ‘Studenti govore’ tražili od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da im pomogne u rješavanju njihovog problema. Zbog nedostatka komunikacije i već predugo neizvjesne situacije na njihovom fakultetu, odnosno Centru Sveučilišta, od rektora su tražili da im se pojasni zašto se toliko čeka na rješavanje statusa ove obrazovne ustanove.

foto: Hrvatski studiji| www.srednja.hr

Uz studente iz inicijative ‘Studenti govore’, rektora Damira Borasa te prorektora i predsjednika Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstvenog profila i ustroja Hrvatskih studija Ante Čovića, na sastanku u Rektoratu su sudjelovali i članovi tog Odbora, članovi uprave studija, Studentski zbor HS-a te predstavnici studenata u vijećima odjela.

Izdvojeni članak

Voditelj Hrvatskih studija: U mandatu rektora Borasa dobit ćemo status fakulteta

Prijedlog Odbora kasnio zbog problema na Filozofskom fakultetu

Predsjednik ‘Odbora za rješavanje pravnog statusa HS-a’ na sastanku je iznio prijedlog, koji je trebao biti gotov do 30. rujna 2016. godine. Uz ispriku za kašnjenje zbog problema na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prorektor Čović je otkrio plan Odbora, prema kojem će Hrvatski studiji postati Odjel Sveučilišta u Zagrebu.

Prema objavi inicijative ‘Studenti govore’, prorektor je dodao kako ovom reformom Hrvatski studiji mogu postati sastavnica Sveučilišta u statusu pravne osobe, čime će dobiti viši status nego li do sada kao Centar, što otvara mnogo novih mogućnosti. Proces pretvaranja HS-a u odjel mogao bi završiti prije kraja mandata rektora, a još jednom je najavljeno i da bi za nešto više od dvije godine mogli postati fakultet.

Izdvojeni članak

Studenti Hrvatskih studija pismom se za pomoć obratili predsjednici Republike

Studenti misle da se status Hrvatskih studia mogao davno riješiti

– Prijedlog odbora nam je šokantan jer smo se nadali da se odustalo od spomena ikakvog Odjela nakon neslavno propalog istog prijedloga za rješavanje ‘neuklopljenosti’ Odjela za psihologiju u profil Hrvatskih studija. Pitamo se zašto se pravni status već jednom ne može riješiti na način da ‘Studiji postanu fakultet, rekli su nam članovi inicijative ‘Studenti govore’.

Ističu kako Odbor nije došao s više prijedloga kako riješiti pravni status HS-a, već im je prezentiran samo jedan za koji misle da im ne ide u prilog. To im se čini kao korak prema ukidanju njihovog studija, unatoč tome što su u posljednjem postupku reakreditacije najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj.

– Mislimo da se pitanje pravnog statusa HS-a kao fakulteta mogao riješiti puno prije, a pogotovo prije statusa Filozofskog fakulteta družbe Isusove. Ne vidimo smisao spuštanja HS-a na razinu odjela niti vidimo kako će to olakšati da jednog dana postane fakultet, kažu studenti. Žao im je što su u cijeli proces uključeni tek sada, jer smatraju da je prekasno za njihove prijedloge, ali neće odustati od svojih zahtjeva i cilja da nakon 25 godina postanu fakultet.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Hrvatski studiji pokrenuti na drugačijim principima od ostalih sastavnica

Član uprave fakulteta i ‘Odbora za rješavanje pravnog statusa HS-a’ Marinko Šišak očekuje da će se još raspravljati o konačnom prijedlogu. Ističe kako su Hrvatski studiji i u sadržajnom i u metodološkom smislu koncipirani drugačije od ostalih sastavnica Sveučilišta. Osim toga, pokrenuti su na drugačijim principima i imaju specifičnu ulogu u okviru Sveučilišta u Zagrebu.

– Ideja da Hrvatski studiji postanu sveučilišni odjel čini mi se u potpunosti prihvatljiva. Mnoga europska sveučilišta ustrojena su na odjelskom principu, a dobar dio i hrvatskih. Primjerice, jedno od bolje ustrojenih sveučilišta u Hrvatskoj, ono riječko, ima i fakultet i odjele u svojem sastavu. Slično je i sa zadarskim i još nekima kod nas, rekao nam je profesor Šišak.

Slaže se sa studentima da je važno otvoriti dijalog, kako bi se eliminirali šumovi u komunikaciji te da bi se odbacile zlonamjerne interpretacije.

Izdvojeni članak

Rektorova logika: Boras imenovao voditelja Hrvatskih studija kojeg studenti i profesori ne žele

Hrvatski studiji sljedeće godine obilježavaju 25 godina postojanja

Profesor Šišak, koji od 1993. godine radi na Hrvatskim studijima, ističe kako njihovi studenti jedini na Sveučilištu dobivaju diplomu koju potpisuju rektori zagrebačkog Sveučilišta, kao što je to slučaj i s doktorskim diplomama pa ne vidi razlog zašto bi sveučilišna diploma bila manje vrijedna od fakultetske.

U tom mu smislu nije jasan revolt studenata. Osim toga, zaključuje kako su Hrvatski studiji znanstveno-nastavna sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i na taj način su punopravni svim drugim sastavnicama te ne vidi da bi promjena pravnog statusa nešto promijenila.

– Hrvatski studiji sljedeće godine obilježavaju 25 godina svojeg postojanja. Takvi događaji nisu prilika za komemoraciju nego za doličnu proslavu. Mislim da smo u fazi u kojoj nema vanjskih neprijatelja Hrvatskih studija. Postoje samo neki pojedinci unutar njih, koji bi ih pretvorili u tzv. ‘interdisciplinarne studije’, što je metodološko a ne sadržajno polazište koje ni na koji način ne odražava niti njihovu misiju ni viziju unutar Sveučilišta u Zagrebu, odnosno hrvatskog i europskog visokoškolskog prostora, kaže profesor Šišak, koji se slaže s mišljenjem Odbora, prema kojem bi Hrvatski studiji trebali postati studiji o Hrvatskoj te se time diferencirati od ostalih sastavnica i privlačiti studente iz Europe i Hrvatske.