Pretraga

Studenti novinarstva eksperimentirat će u laboratoriju: Spajanjem teorije i prakse do novih novinarskih formi

A- A+

Na Fakultetu političkih znanosti predstavljen je četverogodišnji projekt “Istraživački novinarski laboratorij: Vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama (JOURLAB)” u vrijednosti od 525.070,50 kuna koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost. Cilj je stvoriti laboratorij u kojem će se spajati teorijska znanja i novinarska praksa te će se eksperimentirati s novim novinarskim formama po uzoru na primjere dobre prakse na vrhunskim sveučilištima u SAD-u i Europi.

Fakultet Političkih Znanosti / Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Eksperimente povezujemo s prirodnim znanostima, no Odsjek za novinarstvo pri FPZG-u u svojem laboratoriju provodit će drugačiju vrstu eksperimenata. Kako nam je objasnila voditeljica projekta Jourlab, profesorica Tena Perišin, newslabovi već postoje na brojnim američkim i europskim institucijama u kojima se istražuje i eksperimentira.

Približavanje relevantnog sadržaja mladoj publici

Izdvojeni članak

Veliki intervju dekana FPZG-a: Pričali smo o novom imenu i reformi faksa, ali i o Meghan Markle i Brexitu

– Naziv laboratorij je po uzoru na laboratorije u prirodnim znanostima gdje se eksperimentira. Tako ćemo i mi eksperimentirati s novinarskim formama i ideja je da primijenimo sve dostupne digitalne alate i nove tehnologije za proizvodnju novinarskog sadržaja. Želimo proizvesti kvalitetan sadržaj koji bi bio prihvatljiv mladoj publici jer dosadašnja iskustva i istraživanja pokazuju da mladi sve manje prate vijesti. To je na neki način približavanje relevantnih sadržaja od javnog interesa mladoj publici. Pri tome ćemo eksperimentirati s videom, kamerom 360 stupnjeva, dronovima, podatkovnim novinarstvom (data journalism), infografikama, explainer video prilozima…, objasnila je Perišin.

I prije početka ovog projekta počeli su testirati ono što su zamislili, a ono što su napravili može se pronaći na portalima zagrebnewslab.eu i novinarz.online. Studenti su jednu temu obrađivali u raznim formama kombinirajući različite alate.

Krajnji cilj je odlazak u redakcije, ali i boljitak novinarstva

– Spaja se znanstveno istraživanje i praktični novinarski rad, to jest kreiranje sadržaja. Mi istražujemo, proizvodimo i mjerimo učinak. Dakle, na kraju kad budemo radili neke forme, testirat ćemo ih u fokus grupama među mladima, govori Perišin.

Krajnji cilj je odlazak u redakcije i pokušaj pronalaska suradnje da se radi zajedno te da se dogodi transfer znanja koji bi bio koristan i studentima i redakcijama, a na koncu je, kaže profesorica, važan i za boljitak novinarstva.

Projekt će se provoditi kroz 4 faze: analizu sadržaja, naslovnica, headlinesa i tekstova, istraživanje publika

Tena Perišin naglašava da je ovo prvi projekt Hrvatske zaklade za znanost koji je dobio FPZG te da joj je jako drago što ga je dobio baš Odsjek za novinarstvo.

Članovi projektnog tima:

Tena Perišin, Igor Kanižaj, Andrija Henjak, Stela Lechpammer i Petra Kovačević