Pretraga

Počeli su upisi na novi diplomski studij našeg drugog najvećeg sveučilišta, mjesta je za 25 studenata

A- A+

Prijave za novi diplomski studij Novinarstvo u suvremenim medijima na Sveučilištu u Splitu su otvorene i trajat će do 22. rujna. Studij traje dvije godine. Po završetku se stječe akademski naziv magistar/magistra novinarstva.

studentica

studentica | foto: Canva

Ove jeseni, diplomski studij novinarstva u Splitu upisat će 25 studenata koji su završili sveučilišni prijediplomski studij iz područja društvenih znanosti i stekli najmanje 180 ECTS bodova. Tijekom svog obrazovanja studenti će, navode sa Sveučilišta u Splitu, na ovom studiju, dobiti temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za pojedine medije. Sve to trebalo bi se to odviti u kreativnom okruženju uz suvremen i interdisciplinaran pristup.

Osim znanja i vještina novinarstva, ovaj studij nudi i spektar znanja kojima se, na kritički način, vrednuju suvremeni trendovi u novinarstvu kao što su uloga i utjecaj umjetne inteligencije, utjecaj tehnologije na rad redakcije, utjecaj dezinformacija na društvo, općenite promjene u percepciji medija kod publike i slično, navode sa Sveučilišta. Uz teorijska znanja, studenti će imati i velik broj sati praktične nastave koja će se početi odvijati u drugom semestru i trajat će 120 sati dok će u trećem semestru studenti trebati odraditi 160 sati prakse, a u posljednjem, četvrtom semestru 200 sati stručne prakse.

Izdvojeni članak

Još jedno sveučilište u Hrvatskoj planira pokrenuti studij novinarstva: ‘Ideja je potekla od studenata’

Iako organizacija nastave na studiju Novinarstva na ovom sveučilištu zvuči odlično, ranije smo pisali o tome kako zanimanja poput novinara, komunikologa i slično, nisu deficitarna niti pretjerano tražena te da, zapravo, ne postoji potreba za otvaranjem novih studija koji će obrazovati mlade u ovom aspektu.

Osim toga što ne postoji dodatna potreba za novim studentima novinarstva, komunikologije i odnosa s javnošću, Hrvatski zavod za zapošljavanje je ranije izdao preporuku da se čak i smanje kvote za upise na ove studije u pojedinim hrvatskim regijama.