Pretraga

Studenti ocjenjivali menze, ovo su rezultati: ‘Naše Sveučilište prednjači pred ostalima u Hrvatskoj’

A- A+

Studentski zbor u Splitu proveo je anketu među studentima o studentskoj prehrani. U njoj je sudjelovalo 1.246 studenata, a rezultati pokazuju da su studenti uglavnom zadovoljni prehranom u menzama. Jedini problem koji se izdvaja je dulje čekanje u redovima, a studentski zbor i dalje planira aktivno raditi na poboljšanju menzi.

Menza | foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Studentski zbor u Splitu proveo je anketu među studentima o prehrani u splitskim studentskim menzama. Svjesni su da je prehrana važan aspekt studentskog života, pa su odlučili kao studentsko predstavničko tijelo saznati mišljenje studenata i kako se mogu poboljšati određeni segmenti studentskog standarda.

Čekanje u redovima najveći je problem splitskih menzi

Rezultati su pokazali da je najčešća ocjena kvalitete hrane u menzama četiri. Ukupno je 40 posto studenata menzama dalo tu ocjenu, dok je oko 25 posto studenata menzama dalo ocjenu pet. Ocjenu tri kvaliteti hrane dalo je nešto više od 20 posto, a dvojku oko deset posto.

studentski zbor u splitu rezultati ankete o menzama

Rezultati ankete o splitskim menzama | screenshot: Instagram, Studentski zbor u Splitu

Na pitanje jesu li studenti upoznati s ponudom jela koje je država omogućila studentima nešto manje od 75 posto studenata kazalo je da nije, dok je s tim upoznato malo više od 25 posto studenata.

Većina studenata, točnije nešto manje od 75 posto, prihvatila bi poskupljenje jela u menzi ako se poveća ponuda i poboljša kvaliteta. Studenti su i ocjenama jedan do pet ocjenjivali koliko su zadovoljni duljinom čekanja u redu, a najviše ispitanika, njih 33 posto, dalo je ocjenu tri. Više od polovice studenata u menzi jede svakodnevno, a samo 13,5 posto u menzama jede nekoliko puta mjesečno. Studente se pitalo i koju razinu prava imaju na iksici – jedan, 2,5 ili tri. Rezultati su pokazali da otprilike podjednak broj studenata ima svaku od navedenih kategorija.

Osim rezultata ankete, Studentski zbor u Splitu identificirao je pitanja koja im se čine zanimljiva i bitna. Tako su naglasili da će se na razini Hrvatskog studentskog zbora definirati lista zahtjeva prema rezultatima ankete o prehrani te da će ona biti temelj za daljnji rad. Također, bit će prezentirana svim akterima koji kreiraju studentsku prehranu.

Izdvojeni članak
pržene lignje

Pitali smo SC jesu li izbacili neka jela u menzama zbog rasta cijena: Doznali smo i koja su najskuplja

‘Pojedini studentski zborovi smatraju kako je bolje zadržati postojeći pravilnik’

– Zaista možemo biti zadovoljni i ponosni na rezultate naših menzi i provedenu anketu. Studenti su zaista zadovoljni kvalitetom same studentske prehrane, a po svim važnim parametrima naše Sveučilište prednjači pred ostalima u Hrvatskoj, napisali su na Instagramu predstavnici splitskog studentskog zbora.

menza split index

Obrok u splitskoj menzi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Dodali su i da će se raspraviti problematika redova u menzama kao problem koji studenti najviše ističu te će to biti prezentirano Sveučilišnom računskom centru – Srce. Potrebna je i promjena pravilnika o prehrani u studentskim menzama za koje su odgovorni Hrvatski studentski zbor i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a studentski zbor naveo je moguću novost minimalnog poskupljenja kako bi se poboljšalo trenutno stanje. No, preduvjet za to je, istaknuli su, promjena postojećeg pravilnika.

– Studentski zbor Sveučilišta u Splitu aktivno će raditi na promjeni postojećeg pravilnika koji će donijeti još bolju prehranu našim studentima bez obzira na to što pojedini zborovi Sveučilišta u Hrvatskoj smatraju kako je bolje zadržati postojeći pravilnik jer se ‘donošenjem novoga ništa promijeniti neće’, iako je novim pravilnikom predviđeno pet puta više jela nego sada, zaključio je u svojoj objavi Studentski zbor u Splitu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studentski zbor UNIST (@szst.unist)