Pretraga

Pitali smo SC jesu li izbacili neka jela u menzama zbog rasta cijena: Doznali smo i koja su najskuplja

Cijene prehrambenih namirnica sve su više. Jaja, mlijeko, sir i kruh bilježe najveća poskupljenja. Kako su od 1. ožujka najavljena nova poskupljenja, pitali smo zagrebački i riječki studentski centar imaju li probleme s nabavkom nekih namirnica i jesu li zbog toga trebali intervenirati u menije.

pržene lignje

Pržene lignje u zagrebačkoj menzi jedno je od skupljih jela | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Cijene prehrambenih namirnica otišle su u nebo, ali cijena menija u menzama i dalje je ista. Kako je najavljeno još početkom akademske godine, cijene smještaja u studentskim domovima i hrane u menzi za studente, barem trenutno, neće se povećavati. Ipak, postavlja se logično pitanje hoće li studentski centri, koji raspolažu s istom razinom subvencije, početi izbacivati neka ‘skuplja’ jela jer za njih neće imati dovoljno novaca.

Najskuplja jela junetina i lignje

Stoga smo za komentar povećanja cijena prvo upitali zagrebački SC. Rekli su nam kako su poremećaji u lancu nabava hrane i ostalih dobara nastali kao posljedica pandemije koronavirusa i kasnije rata u Ukrajini. To je, napomenuli su, utjecalo na poslovanje svih subjekata, pa tako i SC-a u Zagrebu.

– Zbog toga se još od 2020. godine suočavamo s periodičnim, neredovitim isporukama pojedinih namirnica. Unatoč tome, osigurali smo kontinuitet pružanja usluge prehrane studentima bez smanjenja opsega i raznolikosti ponude, kazali su nam iz zagrebačkog SC-a.

rižoto s lignjama menza

Rižoto s lignjama rijetko je i jedno od skupljih jela u zagrebačkim menzama | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Dodali su da, shodno tome, nisu trebali izbaciti pojedina jela iz svoje ponude. Ako bi do izbacivanje jela i došlo, vjerojatno bi prvo na redu bila najskuplja jela i namirnice, pa smo SC pitali i koja jela nisu jeftina za pripremu.

– Najskuplja jela za pripremu u studentskim su restoranima jela od mesa, osobito junetine, kao i pojedina jela od ribe, na primjer lignje, istaknuli su iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
meni u menzi

Što studenti žele jesti u menzama? U ponudi bi voljeli vidjeti više variva, punjene paprike i čobanac

‘Uglavnom nismo ništa izbacivali iz ponude za meni’

S problemima cijena i nabavke hrane susreće se i riječki SC. Oni su nam rekli kako im komplikacije stvara to što se zakonska regulativa studentske prehrane nije mijenjala od 2013. godine, pa tako ni same cijene. S obzirom na to, rast cijena na tržištu za njihov je rad otežavajuća okolnost.

– Promjene cijena hrane na tržištu stvaraju probleme s nabavkom hrane za naše objekte prehrane. Studentski centar Rijeka obveznik je javne nabave te se u zadnje vrijeme susrećemo s problematikom da zbog stanja na tržištu neke postupke nabave moramo ponovno provoditi. Uglavnom nismo ništa izbacivali iz ponude za meni, izuzev onih namirnica za koje nismo dobili valjanju ponudu sukladno procijenjenoj vrijednosti u postupku javne nabave, ali taj dio se odnosi na proizvode u slobodnoj prodaji, naglasili su iz riječkog SC-a.

Osim navedenog, iz riječkog SC-a spomenuli su nam i da se osim porasta cijena događa i ‘nedostupnost pojedinih proizvoda koja se javlja u određenim periodima na globalnoj razini’. Zbog toga ulažu velike napore da bi se hrana nabavila, dostavila, pripremila i poslužila studentima. Konkretno najskuplje jelo ili namirnicu nisu nam mogli izdvojiti.

– Teško je govoriti o najskupljim jelima samo iz aspekta poskupljenja cijene hrane jer prilikom pripreme hrane treba uzeti u obzir i porast cijene energenata koji igraju veliku ulogu u cijeni jela te trošak radne snage, zaključili su iz riječkog SC-a.

Kao što smo već pisali, u našem podcastu predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, Bruna Bandula, najavila je promjene pravilnika o studentskoj prehrani. Promjena bi trebao biti niz, počevši od toga da bi izbor jela bio širi. Sam proces prigovora studenata na jela trebao bi biti jasniji, a cijene bi se mogle definirati fleksibilno, s obzirom na to kakva je potrošačka košarica. U svakom slučaju, bit će razrađen novi sistem određivanje cijena u menzama.

@srednja_hr Cijeli razgovor s predstavnicom studenata poslušajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #menza #studentslife #student #studenti #prehrana #restoran #faks #fakultet #studiranje #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr