Pretraga

Studenti, pozor: Sabor je izglasao, limit za poreznu olakšicu ide na 24.000 kuna

Studenti od sada mogu zaraditi i do 24.000 kuna godišnje, a njihovim roditeljima država neće skinuti poreznu olakšicu. Hrvatski sabor danas je izglasao izmjene Zakon o porezu na dohodak. Iz Porezne uprave su za srednja.hr pojasnili što je s roditeljima koji su djecu već skinuli sa svoje porezne, a što s onima koji nisu. Napomenimo usput i da ovo ništa ne donosi studentima koji su premašili zaradu od 63.000 kuna i morali su platiti porez. Limit maksimalne neoporezive zarade mijenjat će se tek od iduće godine.

hrvatska kuna, novčanice i kovanica

Foto: Pixabay

Hrvatski sabor danas je s 130 glasova za i 4 suzdržana izglasao izmjene Zakona o porezu na dohodak. Glavna promjena tog zakona je što se limit za poreznu olakšicu skočio s dosadašnjih 15.000 kuna, na 24.000 kuna godišnje.

Roditelji će ostvariti pravo na olakšicu

Konkretno, to znači da će studenti i učenici, te sve druge uzdržavane osobe, moći godišnje zaraditi do 24.000 kuna, a njihovi roditelji, odnosno uzdržavatelji neće izgubiti pravo na poreznu olakšicu.

Porezna uprava nedavno je za srednja.hr pojasnila na koji će način roditelji ostvariti pravo na olakšicu, vezano uz povećani limit. Postoje dva scenarija. Ako je roditelj tijekom 2022. odjavio svoje dijete s porezne, a ono je zaradilo maksimalno 24.000 kuna, do 28. veljače 2023. moraju podnijeti Obrazac ZPP-DOH.

Ako roditelj nije odjavio dijete s porezne kartice, a ono je zaradilo do maksimalno 24.000 kuna, automatski će zadržati olakšicu i nema potrebe da šalje ikakve obrasce Poreznoj upravi.

Izdvojeni članak
student servis

Porezna objasnila što će biti sa studentima koji su prešli limit od 63.000 kuna: Neće vam se ovo svidjeti

SDP traži veći iznos za olakšicu

Saborski zastupnici iz reda SDP-a, kako nam je to ranije najavila njihov Sabina Glasovac, nisu bili zadovoljni predloženim rješenjima. Zbog toga su uložili dva amandmana. U prvom redu tražili su da se osobni neoporezivi odbitak s 4.000 povisi na 5.000 kuna mjesečno. To bi omogućilo rast osnovica svima koji imaju plaću veću od prvog iznosa.

Osim toga, puno važnije za studente i sve uzdržavane osobe, limit porezne olakšice predložili su dići na 36.000 kuna. Iznos je to, pojašnjava SDP, koji predstavlja rub praga siromaštva prema državnim statističkim podacima.

– Predlagatelj nije uzeo u obzir da učenici i studenti ne rade preko učeničkih i studentskih udruga samo za vrijeme i tijekom turističke sezone niti to rade zbog ‘stjecanja radnog iskustva’, nego zbog toga što nastoje poboljšati svoj životni standard, a time i standard svojih roditelja, i to tijekom cijele godine, stoji u obrazloženju amandmana SDP-a.

Zbog toga predloženi iznos od 24.000 kuna nije adekvatan ni dostatan za pokriće osnovnih životnih troškova, kažu, pogotovo u uvjetima inflacije, poskupljenje namirnica te cijena energenata i stanovanja. Cijeli amandman SDP-a pogledajte u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Nije došlo do povećanja limita za neoporezivu zaradu

Napomenimo da ovim zakonom nije uređen limit maksimalne neoporezive godišnje zarade za studente. Svi studenti koji su u 2022. godini, prema tumačenju Porezne uprave, zaradili više od 63.000 kuna postali su porezni obveznici. Na sav iznos iznad toga platili su porez na dohodak i odgovarajući prirez, ovisno o tome gdje su prijavljeni.

Iako bi se uskoro trebao donijeti Pravilnik o porezu na dohodak koji će maksimalni godišnji neoporezivi iznos primitaka uskladiti, nakon podizanja olakšice, na 72.000 kuna, to će se odnositi tek na iduću 2023. godinu. Pojasnila nam je tako prije tjedan dana Porezna uprava.

Kako se od prvog dana najavljivala retroaktivna primjena novih limita, a Ministarstvo financija i Porezna uprava nisu precizirali da se to neće odnositi na neoporezivu godišnju zaradu, studenti koji su premašili 63.000, a zaradit će do kraja godine manje od 72.000 kuna očekivali su povrat poreza. No, to se neće dogoditi.