Pretraga

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu besplatno riješili preko tri tisuće predmeta građanima

A- A+

Kada se govori o pravnicima u Hrvatskoj, uglavnom prevladavaju negativni osjećaji kod građana. Međutim studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, zajedno s mentorima, a koji djeluju unutar Pravne klinike, slobodno bi se mogli svrstati u red humanitaraca. Naime spomenuta jedinica, na osnovu zamolbi građana, rješava potpuno besplatno brojne pravne nedoumice, slučajeve i sporove. Do sada su tako riješili preko tri tisuće predmeta!

Screenshot: klinika.pravo.unizg.hr

Pravna klinika, odnosno jedinica koja djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu svojevrsna je humanitarna institucija. Naime studenti viših godina, zajedno s mentorima rješavaju pravne nedoumice, sporove i slučajeve, građanima i to potpuno besplatno. Da stvar bude bolja, osobito su osjetljivi prema osobama slabijeg imovinskog stanja i socijalno ranjivim skupinama. Tako su volonteri Pravne klinike od 2010. godine, otkada djeluje ova jedinica riješili već preko tri tisuće predmeta, prenosi Zg-magazin.

Izdvojeni članak

Studenti Prava rješavaju građanima zakonske probleme potpuno besplatno

Često rješavaju sudbinska pitanja građana

U prvom semestru akademske godine 2010./2011., interes građana je bio vrlo malen, vjerojatno i radi toga što nisu bili upoznati s postojanjem Pravne klinike. Tako nam je za nedavni tekst, koji smo pisali o ovoj jedinici, studentska administratorica Klinike Branka Obradović rekla, kako su u prvom semestru imali prijavljena svega dva slučaja, a danas ih dobivaju i 50-ak mjesečno.

Sve to uvjetovalo je sada već ogromnu brojku predmeta, koje su riješili građanima. No, ovi studenti i prije svega mladi ljudi, često kroz svoju djelatnost se suoče s teškim ljudskim sudbinama.

– Najviše pamtim slučaj beskućnika, koji je dobio ovrhu na iznos preko 30,000 kuna. Sjećam se puno slučajeva u kojima se ljudima prijetilo evikcijom, koja je značila gubitak stana. Najteže nam je kada dođe stranka koja je iscrpila sve pravne puteve i kojoj ne preostaje više ništa, pojasnila je za Zg-magazin Marina Bartol-Hedžet, također jedna od administratorica u Pravnoj klinici, a ujedno i studentica četvrte godine.

Izdvojeni članak

Student Prava u Zagrebu tužio svoj fakultet i pobijedio u sporu

Uz humanitarnost jedinice, Pravna klinika dobar praktični poligon studentima

Pravna klinika je unatoč svome ‘pro bono’ djelovanju itekako uhodana te se zna što tko radi. Tako su studenti raspoređeni u grupe, za pomoć azilantima i strancima, za suzbijanje diskriminacije i prava manjina, za prava djece i obiteljsko uzdržavanje, za zaštitu i pomoć žrtvama kaznenih djela, za zaštitu prava radnika, za zaštitu prava pacijenata te za pomoć građanima u ovršnom postupku.

Interesa ne nedostaje za pravnu preporuku u svim odjelima, no ipak zahtjevi unutar određenih područja su nešto zastupljeniji.

– Najviše nam se obraćaju radnici, koji smatraju da im je povrijeđeno neko od njihovih radnih prava i osobe protiv kojih je pokrenut ovršni postupak. Također, znatan broj ljudi javlja se s problemima vezanim uz vlasništvo i druga stvarna prava. Osim ovih područja, klinika se bavi i slučajevima vezanim uz upravno pravo, prava pacijenata, obiteljsko pravo, suzbijanje diskriminacije, probleme tražitelja azila i prava žrtava i svjedoka kaznenih djela, pojasnila nam je prije nekoliko mjeseci studentska administratorica Klinike Branka Obradović.

Uz humanitarnost ove djelatnosti, studenti svakako imaju i druge beneficije, radeći u ovoj jedinici Pravnog fakulteta.

– Pravna klinika obrazuje studente i priprema ih za rad u praksi, koji ih očekuje nakon završetka fakulteta. Ovakav način rada sa studentima na ovom i drugim pravnim fakultetima jedinstven i studentima se pokušava približiti rad u praksi, s kojom do sad nisu imali previše dodira. Koliko smo čuli, u tome i uspijevamo, pojasnila je Obradović.

Izdvojeni članak

Studenti zagrebačkog Prava obranili titulu najboljih u regiji te odlaze u Oxford

Djelatnost nije ograničena samo na Zagreb

Kroz projekt Vanjskih klinika, studenti odlaze na dežurstva širom Hrvatske i zaprimaju slučajeve ljudi, koji nisu u mogućnosti obratiti se na drugačiji način.

Inače u Zagrebu, prostorije Pravne klinike se nalaze na adresi Tkalčićeva 48, a građani pomoć mogu potražiti i telefonskim putem.

O radnom vremenu i mogućnostima dobivanja pomoći, više informacija potražite na ovom linku.