Pretraga

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu besplatno riješili preko tri tisuće predmeta građanima

Kada se govori o pravnicima u Hrvatskoj, uglavnom prevladavaju negativni osjećaji kod građana. Međutim studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, zajedno s mentorima, a koji djeluju unutar Pravne klinike, slobodno bi se mogli svrstati u red humanitaraca. Naime spomenuta jedinica, na osnovu zamolbi građana, rješava potpuno besplatno brojne pravne nedoumice, slučajeve i sporove. Do sada su tako riješili preko tri tisuće predmeta!

Screenshot: klinika.pravo.unizg.hr

Pravna klinika, odnosno jedinica koja djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu svojevrsna je humanitarna institucija. Naime studenti viših godina, zajedno s mentorima rješavaju pravne nedoumice, sporove i slučajeve, građanima i to potpuno besplatno. Da stvar bude bolja, osobito su osjetljivi prema osobama slabijeg imovinskog stanja i socijalno ranjivim skupinama. Tako su volonteri Pravne klinike od 2010. godine, otkada djeluje ova jedinica riješili već preko tri tisuće predmeta, prenosi Zg-magazin.

Često rješavaju sudbinska pitanja građana

U prvom semestru akademske godine 2010./2011., interes građana je bio vrlo malen, vjerojatno i radi toga što nisu bili upoznati s postojanjem Pravne klinike. Tako nam je za nedavni tekst, koji smo pisali o ovoj jedinici, studentska administratorica Klinike Branka Obradović rekla, kako su u prvom semestru imali prijavljena svega dva slučaja, a danas ih dobivaju i 50-ak mjesečno.

Sve to uvjetovalo je sada već ogromnu brojku predmeta, koje su riješili građanima. No, ovi studenti i prije svega mladi ljudi, često kroz svoju djelatnost se suoče s teškim ljudskim sudbinama.

– Najviše pamtim slučaj beskućnika, koji je dobio ovrhu na iznos preko 30,000 kuna. Sjećam se puno slučajeva u kojima se ljudima prijetilo evikcijom, koja je značila gubitak stana. Najteže nam je kada dođe stranka koja je iscrpila sve pravne puteve i kojoj ne preostaje više ništa, pojasnila je za Zg-magazin Marina Bartol-Hedžet, također jedna od administratorica u Pravnoj klinici, a ujedno i studentica četvrte godine.

Uz humanitarnost jedinice, Pravna klinika dobar praktični poligon studentima

Pravna klinika je unatoč svome ‘pro bono’ djelovanju itekako uhodana te se zna što tko radi. Tako su studenti raspoređeni u grupe, za pomoć azilantima i strancima, za suzbijanje diskriminacije i prava manjina, za prava djece i obiteljsko uzdržavanje, za zaštitu i pomoć žrtvama kaznenih djela, za zaštitu prava radnika, za zaštitu prava pacijenata te za pomoć građanima u ovršnom postupku.

Interesa ne nedostaje za pravnu preporuku u svim odjelima, no ipak zahtjevi unutar određenih područja su nešto zastupljeniji.

– Najviše nam se obraćaju radnici, koji smatraju da im je povrijeđeno neko od njihovih radnih prava i osobe protiv kojih je pokrenut ovršni postupak. Također, znatan broj ljudi javlja se s problemima vezanim uz vlasništvo i druga stvarna prava. Osim ovih područja, klinika se bavi i slučajevima vezanim uz upravno pravo, prava pacijenata, obiteljsko pravo, suzbijanje diskriminacije, probleme tražitelja azila i prava žrtava i svjedoka kaznenih djela, pojasnila nam je prije nekoliko mjeseci studentska administratorica Klinike Branka Obradović.

Uz humanitarnost ove djelatnosti, studenti svakako imaju i druge beneficije, radeći u ovoj jedinici Pravnog fakulteta.

– Pravna klinika obrazuje studente i priprema ih za rad u praksi, koji ih očekuje nakon završetka fakulteta. Ovakav način rada sa studentima na ovom i drugim pravnim fakultetima jedinstven i studentima se pokušava približiti rad u praksi, s kojom do sad nisu imali previše dodira. Koliko smo čuli, u tome i uspijevamo, pojasnila je Obradović.

Djelatnost nije ograničena samo na Zagreb

Kroz projekt Vanjskih klinika, studenti odlaze na dežurstva širom Hrvatske i zaprimaju slučajeve ljudi, koji nisu u mogućnosti obratiti se na drugačiji način.

Inače u Zagrebu, prostorije Pravne klinike se nalaze na adresi Tkalčićeva 48, a građani pomoć mogu potražiti i telefonskim putem.

O radnom vremenu i mogućnostima dobivanja pomoći, više informacija potražite na ovom linku.