Pretraga

Studenti se napokon vratili u klupe, no nisu svi oduševljeni: ‘Definitivno biram online nastavu’

A- A+

Nakon više od dvije godine, vratili smo se na staro normalno. Svemu naravno doprinosi činjenica da klubovi rade dulje, maske više nisu obavezne i naravno, nastava se vratila uživo. No, je li sve tako bajno kao što zvuči? Povratkom na nastavu uživo nisu svi oduševljeni.

učionica

Foto: Unsplash

Iako je na samom početku pandemije online nastava mnogima bila najtraumatičnija stvar koja se dogodila, uspjeli su se nekako prilagoditi. Naučili su koristiti razne aplikacije, otkrili milijun nekih novih mogućnosti i nekako su uspijevali funkcionirati, čak i kada je to djelovalo kao nemoguća misija.

Pandemija se sada napokon bliži kraju, i službeno. Realno, već neko vrijeme je situacija donekle normalna (ili se samo pravimo da je to slučaj), a svemu je uvelike doprinijela činjenica da se nastava ponovno počela odvijati uživo. Najveći je to bio šok za studente, koji su u principu imali jako malo nastave uživo u posljednje dvije godine.

Bilo je svakakvih kombinacija, no na kraju se zaključilo da je ipak teško u potpunosti nadomjestiti nastavu uživo – ako ništa, nema onih kava između predavanja, gledanja po hodnicima i borbe za omiljeno mjesto u trećem redu. Sada se već neko vrijeme nastava odvija uživo i upravo smo se svemu tome vratili. No, što studenti misle o svemu tome?

Ugodno i udobno

– Definitivno biram online nastavu, mislim da je puno lakše, naravno studentima koji nemaju vježbe. Vjerujem da sam puno vise naučila na online nastavi jer mi druge stvari ne oduzimaju pažnju jer primjerice ni mobitel mi nije previše zanimljiv kada bez problema mogu uzeti i pogledati što me zanima i kada me zanima. S druge strane, na predavanju ne bih trebala i stvara mi neku napetost jer se ne mogu opustiti znajući da će me svaki tren opomenuti. Na online nastavi mogu jesti kada god poželim i, što je još važnije, što god.  Bitno mi je da mi bude ugodno i udobno, što na faksu definitivno nije slučaj, objasnila je Lucija (20) s FFOS-a.

Istina je da odlasci na predavanje nisu najugodnija stvar na svijetu – upravo zato se često dogodi da se predavanje provede u obližnjem kafiću, i to češće uz pivu, negoli uz kavu. No, upravo su to stvari koje studiranje kao studiranje čine zanimljivim. Mada, teško je priviknuti se na ‘staro normalno’, pogotovo studentima koji to nisu gotovo pa nikad doživjeli.

– Online nastava je trajala jedan i pol semestar na mom faksu, potom semestar hibridno i sada je uživo uz iznimne slučajeve ako profesor ne može doći ili bude zaraženih studenata. Kao introvertu, online mi se više sviđalo, plus štedim vrijeme na putu do faksa. Bilo mi je teško priviknuti se, i dalje je, ali moram još pretrpjeti i završiti fakultet. Najveći problem je raspored predavanja i neorganiziranost profesora, pogotovo što moram putovati busom do faksa. Teme autobusnih linija nakon pandemije se neću ni doticati – blago rečeno su užasne, požalila nam se Anđela (20) iz Zadra.

Izdvojeni članak

Studentima online nastava nije tako loša, ali jedno ih ‘kopka’: Upoznali su tek par ljudi s faksa

Oranizacija?

Organizacija na fakultetima je općenito dosta nepoznati pojam. Pogotovo kada usporedite situacija sa srednjom školom, kada točno znate što se kada događa i sve je uvijek ‘u komadu’. Na fakultetima, rasporedi su često nezahvalni. I dok je to lako prosjediti doma, kada si samo upalite Netflix u pauzi, na faksu je nešto drugačije.

– Ne volim nastavu uživo, puno mi je bilo draže online, a najveće probleme mi stvara iživljavanje nad studentima, davanje duplih seminara i nadoknađivanje svega onoga sto nisu imali prilike zadati za vrijeme pandemije starijim studentima. Mislim da su počeli tražiti i puno više nego prije što mislim da nije u redu jer nismo mi krivi. Voljela bih kada bi ispiti ponovno bili online jer mi je to puno pomoglo. I predavanja uživo i predavanje online imaju i dobrih i loših strana, ali mislim da bi trebali razmisliti o oba načina. Odnosno, da studenti mogu odabrati na koji način će slušati predavanje ili da imaju određen broj puta kada mogu biti prisutni online. Mislim da su se svi priviknuli na takav način rada, a i za nas koji imamo ogromne pauze, dobro dođe što ne moramo baš cijeli dan biti tamo, naglasila je Lucija (20).

Hibridna nastava je mnogima bila najkaotičnija, upravo zbog manjka koordiniranosti između predavanja online i onih uživo, no moguće je da kada bi se to posložilo, bi zaista to bila najbolja opcija. No opet, treba li vam zaista još koji razlog za sjediti pred laptopom, umjesto u obližnjem kafiću?

– Po meni je hibridno najbolje, budući da se ne mogu svi predmeti kvalitetno objasniti online putem, dok s druge pak strane koliko koristi ima da smo fizički u predavaonici i napola spavamo? Iz udobnosti doma mogli bi ustati 15 minuta prije predavanja i naspavati se, a kada smo uživo treba se ustati puno ranije, što je veliki nedostatak. Također bespotrebne konstantne rupe od dva sata između predavanja, i to nakon svakog predavanja, samo otežavaju fizičku nastavu. Kada bi složili raspored tako da je dio predavanja ujutro, a potom popodne, uz neku poštenu pauzu u kojoj bi se zapravo i stigli vratiti kući, bilo bi izdržljivo. A ne biti čitav dan na faksu, uz rupe na kojima se jedino može ispijati kava i ostavljati novce u kafiću. I to na naše i tako siromašne studentske budžete. Dakle, nužna predavanja uživo i to u jednoj normalnoj smjeni, a ostalo online, predložila je Anđela (20).