Pretraga

Studenti se okupljaju ispred doma na Savi pa idu na Hod za život: Pozvao ih studentski kapelan

A- A+

Na zagrebački Hod za život, koji se održava u subotu 14. svibnja, ići će, kao i do sada, studenti. No, oni će se okupiti ranije i to ispred Studentskog doma na Savi pa će zajedno krenuti put Trga Republike Hrvatske, odakle kreće povorka. Okupljanje organizira studentski kapelan i udruga Studenti za život.

hod za život zagreb

Zagrebački Hod za život 2019.
Foto: Youtube screenshot; Hod za život

Ispred biste Stjepana Radića u Studentskom domu na Savi u subotu će se ujutro okupiti studenti pa onda oko 10 sati zajednički krenuti na Trg Republike Hrvatske, gdje će se pridrućiti Hodu za život, koji je u javnosti široko prepoznat kao pokret koji se protivi pravu na pobačaj.

‘Štitimo nerođenu djecu, najugroženiju manjinu’

Okupljanje i zajednički odlazak na ovaj prosvjedni skup organizira studentski pastoral kojega predvodi kapelan don David Leskovar, u suradnji s Udrugom studenata Studenti za život.

– Hodom za život štitimo nerođenu djecu, najugroženiju manjinu u Hrvatskoj i pružamo podršku svakoj trudnici. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava. Život je zakon! Život je dar! Život je svet. Stoga, pridruži nam se, stoji u objavi studentskog pastorala.

Ta se objava munjevito proširila društvenim mrežama, a završila je i u grupama nekih studentskih domova gdje se među studentima povela rasprava.

https://www.facebook.com/studentskipastoral/posts/5050751678349686

‘Studenti za život’

Okupljanje, ponovimo, zajednički organizira studentski pastoral i udruga Studenti za život. Studentski pastoral, na čijem je čelu kapelan don David Leskovar, inače organizira vjeronauk i ispovijed za studente. Studentski je vjeronauk najćešće, prema objavama na društvenim mrežama, tematski pa se tako razgovara o braku, celibatur pa čak i o katoličkoj seksualnoj revoluciji. Kapelanu inače ured osigurava Studentski centar, sastavnica našeg najvećeg javnog sveučilišta – onog zagrebačkog. Kapelan je, dakle, osoba koja prima plaću iz javnih sredstava kao zaposlenik Studentskog centra; tu smo informaciju dobili još za vrijeme prethodnog studentskog kapelana don Damira Stojića.

Studenti za život udruga je koja se bavi, kako im stoji na vrhu službene stranice, ‘akademsko zagovaranje ljudskog života od začeća do prirodne smrti’. Bave se edukacijom, što članova udruge, što šire javnosti, a jedan od ciljeva je i volontirati, odnosno biti ‘aktivan u zajednici i mijenjati društvo svojim djelovanjem’.