Pretraga

Studenti se peticijom izborili za menzu na Pravnom fakultetu

A- A+

Pravni fakultet u Rijeci napokon ima svoju menzu. Nakon organiziranja i potpisivanja peticije studenti su dobili dugoočekivani restoran. U njemu se još uvijek ne mogu koristiti iksice, no uskoro će i to biti riješeno, najavljuju iz Studentskog centra u Rijeci.

Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

Restoran „PravRi“ jučer je otvorio dekan Pravnog fakulteta Eduard Kunštek koji je istaknuo da mu je drago da studenti imaju gdje se hraniti, no istaknuo je da se još uvijek u menzi ne mogu koristiti iksice te se nada da će i to uskoro biti riješeno.

Izdvojeni članak

Najava MZOS-a o otvaranju novih menzi oduševila studente

Otvaranju prethodila studentska peticija

Sve je počelo studentskom peticijom kojom su studenti tražili otvaranje menze u prostorijama fakulteta. Naime, Pravni je fakultet dosta udaljen od postojećih studentskih restorana u središtu grada i na Sveučilišnom kampusu na Trsatu pa zbog studentskih obaveza i predavanja nisu imali mogućnosti tamo se hraniti. Nakon nekoliko mjeseci njihova je peticija urodila plodom. Sklopljen je ugovor između Pravnog fakulteta i Studentskog centra.

Prema njemu SC neće plaćati najam u prostorima fakulteta, no zato su se pobrinuli za nabavu opreme koja je koštala 500 tisuća kuna. U prostorima sadašnje menze dosad je djelovao caffe bar, stoga je prostor trebalo adaptirati i nabaviti potrebnu opremu. Pokriće troškova uređenja prostora tražili su od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje im je osiguralo milijun i 70 tisuća kuna.
Studenti su zadovoljni otvaranjem nove menze usprkos tome što još nemaju mogućnost subvencionirane prehrane u njemu.

– Studenti su to htjeli i tražili. Skupljali su potpise za otvaranje ove menze, a u tome je sudjelovao i Studentski zbor Pravnog fakulteta. Ovo predstavlja unapređenje studentskog standarda na fakultetu i zahvaljujemo dekanu Kunšteku koji nam je u tome pomogao, rekla je Mia Mihelčić iz Studentskog zbora.

Uskoro subvencionirana prehrana

Iksice se zasad ne mogu koristiti jer menza nije spojena na kasu u Centru za autorizaciju prava u Zagrebu, no SC je podnio zahtjev za to i očekuju da će on uskoro biti odobren. Sada je na potezu Nacionalno povjerenstvo za prehranu studenata koje mora odobriti korištenje iksica, a time će se baviti već ovaj tjedan, saznajemo od ravnatelja Studentskog centra Dinka Jurjevića.

Otvaranje novih studentskih menzi i caffe barova u Rijeci počelo je 2011. godine kada je otvorena menza „Kampus“ koja obuhvaća restoran s kapacitetom 4500 obroka dnevno, slastičarnicu i kavanu. Uz već postojeći„Index“ u centru grada, dotad jedini restoran takvih kapaciteta, ona je najveća menza riječkog Sveučilišta.

Svi će riječki fakulteti imati svoj caffe bar ili menzu

Prije godinu dana otvoren je bistro na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki te je tako nastavljena ova priča otvaranja menzi na fakultetima. Nešto ranije otvoreni su i caffe barovi na Filozofskom i Građevinskom fakultetu te u zgradi odjela u Kampusu, zatim u Rektoratu Sveučilišta te prije nekoliko dana u novoosnovanom Fakultetu zdravstvenih studija.

Trenutno se radi na otvaranju caffe bara na Tehničkom fakultetu koji bi trebao početi s radom za mjesec dana, a do kraja godine u planu je i caffe bar na Pomorskom fakultetu. Pregovara se i s Ekonomskim fakultetom te bi se na taj način zaokružile sve sastavnice Sveučilišta u Rijeci, rekao je Jurjević.