Pretraga

Studenti se žale na vege ponudu u velikoj menzi: ‘Maltretiraju studente tortelinima’

O slaboj ponudi vegetarijanskih menija u menzama ispisali smo brojne retke na portalu, a upravo oko tog problema ovih su nam se dana požalili i riječki studenti koji se hrane u menzi Kampus. Iako je svakog dana u meniju drugo vegetarijansko jelo, njega, ističu studenti, vrlo brzo ponestane i onda im se poslužuju isključivo tortelini. Iz SC-a u Rijeci brane se da tortelini nisu svakodnevno na meniju, ali nadaju se da će izmjena Pravilnika o studentskoj prehrani, kojeg propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, omogućiti i uvođenje novih vegetarijanskih jela.

Foto: Unsplash

– Menza u Rijeci maltretira studente tortelinima, uvod je u poruku koju nam je prije nekoliko dana poslala jedna riječka studentica.

O lošoj ponudi vegetarijanskih, a posebice veganskih jela u menzama velikih studentskih gradova već smo ispisali brojne retke na portalu, a ovoga puta javljaju nam se studenti nezadovoljni vege ponudom u menzi na riječkom Kampusu.

Jelo s menija brzo ponestane pa u ponudu izlaze – tortelini

– Tortelini nisu svaki dan na vege meniju, svaki je dan druga ponuda, no, s obzirom na to da se vege meni kuha u manjim količinama nego obični meniji, brže ponestane te hrane i onda izlaze tortelini, iako nisu u ponudi. Tortelini nisu isti svaki dan, iako idu nekako 4:1 tortelini špinat pa sir i 4:1 umak rajčica sir. Dakle četiri dana tortelini sa špinatom u umaku od rajčice i jedan dan sir, žali nam se studentica.

Vegetarijansku ponudu ocjenjuje osrednjom, kaže – nije ni posebna, niti preloša, ali očito joj je da se kuha u premalim količinama.

– Mnogi studenti kombiniraju menije pa si uzmu neki drugi dio jelovnika, iako se to često svodi na pire krumpir s prilogom riže. Neki su se predali i jedu torteline, a neki kreću na drugi kraj Rijeke u menzu Index na drugi ručak, iako se na to izgubi vremena. Na vege menijima voljela bih vidjeti samo dva, možda tri nova jela da se ponuda obnovi. No, najviše bih voljela da dođem na ručak i ne vidim torteline, zaključuje naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Iksicu uglavnom ‘peglaju’ za pileći file i hrenovke: Studenti koji ne smiju jesti gluten prepušteni sami sebi

SC: ‘Ponuda je ograničavajuća u Pravilniku MZO-a’

U riječkom SC-u u odgovoru za početak ističu da je studentska prehrana regulirana Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, u kojem je naveden popis jela koja su subvencionirana te popis jela koja su vegetarijanska.

– Također, u popisu glavnih vegetarijanskih jela veliki udio upravo čine tortelini. Uvidom u ponudu u našem restoranu Kampus mogu reći da tortelini nisu svaki dan u prodaji u vegetarijanskom menu. Nastojimo nuditi raznoliku ponudu za sve pa tako i za vegetarijance, ali napominjem da je ponuda u gore navedenom Pravilniku ograničavajuća, te primjerice kada bi htjeli i ponuditi neko varivo za vegetarijance većina variva upravo sadrži slaninu. Na sadržaj jela mi ne smijemo utjecati jer je tako propisano pravilnikom jer bi time kršili zakonske odredbe, ističe u odgovoru Anita Mavrinac Klarić, zamjenica ravnatelja za prehranu u SC-u Rijeka.

Naglašavaju i da oni ne mogu samoinicijativno uvoditi vegetarijanska jela koja bi bila subvencionirana, upravo zbog spomenutog pravilnika.

– Razumijem nezadovoljstvo, te molim za razumijevanje jer nije do nas navedena problematika. I nama je najvažnije zadovoljstvo studenata i osiguravanje studentskog standarda na što višem nivou. Također, nadamo se izmjenama navedenog Pravilnika i uvođenju novih jela a posebice vegetarijanskih, zaključuje Mavrinac Klarić u odgovoru za srednja.hr.