Pretraga

Studenti stručnih studija pisali dekanu zbog visoke školarine: ‘Velik broj nas je ostao bez posla’

A- A+

Inicijativa 300=300 obratila se dekanu Zdravstvenog veleučilišta. Zbog korone su mnogi studenti ostali bez posla pa su im školarine, čiji iznos seže i do 20.000 kuna po godini, postale previsoke. Tražili su smanjenje. Za srednja.hr dekan objasnio što će učiniti po pitanju studentske molbe.

fizioterapija

Foto: Unsplash; Bas Peperzak

Inicijativa 300=300, koja se posljednjih godinu dana aktivno bori za prava studenata stručnih studija, poslala je dopis Krešimiru Rotimu, dekanu Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Zbog korone ostali bez posla

Dopis u ime inicijative potpisuje Dijana Radovniković, a Rotimu su se obratili, kako nam je i potvrdila u razgovoru, zbog iznosa školarina koje studenti plaćaju na Zdravstvenom veleučilištu. Dodatno je otežavajuće u ovoj situaciji što se uslijed pandemije dobar dio studenata, tako i članova Inicijative, našao u nezavidnoj financijskoj situaciji.

“U ovom trenutku okupljamo nešto manje od 14.000 članova, čiji dio čine i veliki broj studenata Vaše ustanove. Upravo u njihovo ime Vam se danas i obraćamo. Naime, naši članovi su zatražili našu pomoć u posredovanju pri problematici školarina za diplomske studije. Sigurni smo da ste i sami svjesni situacije u kojoj su se studenti našli kao posljedice epidemije, veliki broj njih je ostao bez posla, oni sami ili roditelji koji su im financirali studiranje, te nisu više u mogućnosti platiti iznos školarine koji je trenutno na snazi. Zato Vas ovim putem molimo da razmotrite mogućnost smanjenja školarine za iduće dvije akademske godine, kako bi studenti mogli nastaviti svoje započeto školovanje”, stoji u dijelu dopisa dekanu Rotimu.

Inicijativa studenata stručnih studija u dopisu dalje navodi kako su svjesni činjenice da se na Zdravstvenom veleučilištu školuje zdravstveni kadar koji je od ključne važnosti pandemiju pa se da će dekan i to “imati na umu pri razmatranju ove molbe”.

Izdvojeni članak
dijana radovniković 300 je 300

Dok se neki ulizuju rektoru, Dijana se borila za prava studenata stručnih studija i u tome baš rasturila

‘Studenti bi se trebali pojedinačno obratiti’

Iznos školarine za izvanredni stručni studij na preddiplomskoj razini iznosi 9.240 kn godišnje. Na diplomskoj razini, pak, izvanredni studenti po godini moraju platiti visokih 20.000 kuna. Propisano je to posebnim cjenikom, a iznosi školarina se, kako nam je potvrdio dekan Rotim, nisu mijenjali od 2005. godine. Kaže nam i kako je primio dopis Inicijative 300=300.

– Dopis Studentske inicijative 300=300 ćemo razmotriti sa dužnom pažnjom, no moramo napomenuti da bi se studenti trebali pojedinačno sa zamolbom obratiti Zdravstvenom veleučilištu kao i do sada. Također napominjemo da je školarine na Zdravstvenom veleučilištu moguće platiti u 10 obroka bez kamata, stoji u odgovoru dekana Rotima.

Susjedna država studentima dala pomoć

U Hrvatskoj, podsjetimo, i redovni i izvanredni studenti mogu raditi posredništvom studentskog ugovora, a prema nekim istraživanjima uz studij mora raditi i oko 60 posto studentske populacije. Iako je očekivano da su i oni pogođeni krizom zbog pandemije koronavirusa, državna financijska pomoć ih je – zaobišla. Problem studenata Zdravstvenog veleučilišta u vezi plaćanja školarina tako možemo promatrati kao simptom financijske situacije koja je zadesila brojne domaće studente.

U susjednoj Sloveniji država je studentima u olakšavanju financijske krize svojih sugrađana posvetila posebnu pozornost. U siječnju su, drugu godinu zaredom, svim izvanrednim i redovnim studentima dali po 150 eura financijske pomoći. Jedini je uvjet da nisu zaposleni ‘za pravo’ putem ugovora o radu i da su upisani u tekuću godinu faksa.