Pretraga

Studenti u strahu da će im faks odbijati projekte zbog novih propisa: Evo što kaže pravobranitelj

A- A+

Sveučilišni pravobranitelj studenata Bartol Šošić komentirao je uvođenje spornih novih propisa prema kojima će Medicinski fakultet potencijalno imati kontrolu nad time koji će se studentski projekti provoditi, a koji ne. Obećao je da će njegov ured nadzirati postupke odobrenja, a od Medicinskog fakulteta tražio je da javno objavi kriterije prema kojima će fakultetsko povjerenstvo odobravati projekte studenata.

dekanova nagrada medicinski fakultet

Dodjela dekanove nagrade 2021. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu
Foto: Medicinski fakultet u Zagrebu

Jučer smo pisali o spornom Pravilniku zagrebačkog Medicinskog fakulteta koji toj instituciji de facto omogućava da studentske projekte stavi pod kontrolu. Naime, svi studentski projekti, bilo oni pojedinaca, studentskih sekcija ili udruga, čak i kada se prijavljuju na financiranja treće strane poput Studentskog centra ili Studentskog zbora, morat će dobiti odobrenje fakultetskog Povjerenstva za izvannastavne aktivnosti. Kriteriji odobravanja projekata nisu definirani spomenutim pravilnikom niti su javno poznati, pa se studenti boje da će im se u budućnosti projekti odbijati. Glasnogovornik fakulteta Mario Cvek kaže kako žele ‘isključivo pomoći’ studentima, a nikako njihove projekte staviti pod fakultetsku kontrolu. U vezi svega zatražili smo komentar studentskih pravobranitelja, kako onog na razini Medicinskog fakulteta, tako i sveučilišnog. Potonji, Bartol Šošić, koji je nedavno stupio na pravobraniteljsku funkciju, jučer navečer poslao nam je svoj komentar.

‘Povjerenstvo može pripomoći…’

Šošića smo upoznali s time da su studenti opravdano u strahu da im projekti ubuduće neće prolaziti, no on ističe da, s obzirom na specifičnosti medicinske struke, fakultetsko Povjerenstvo za izvannastavne aktivnosti može pomoći studentima u kvalitetnijem ocjenjivanju studentskih projekata.

– Smatram da Povjerenstvo koje je osnovano odlukom Medicinskog fakulteta može pripomoći u kvalitetnijem ocjenjivanju studentskih projekata, s obzirom na njihove specifičnosti na MEF-u (povjerljivost podataka o pacijentima, edukacija studenata o medicinskim procedurama) te kako ne bi dolazilo do kršenja etičkog kodeksa. Smatram da je u Pravilniku bilo nužno propisati kriterije po kojima će Povjerenstvo ocjenjivati projekte, no moguće i potrebno ih je objaviti naknadno, stoji u odgovoru sveučilišnog studentskog pravobranitelja našem portalu.

Izdvojeni članak
liječnici

Medicinski faks želi kontrolirati koje će projekte studenti provoditi: Imaju i pravilnik, dosta je čudan

Financiranje studentskih projekata trebalo bi biti, smatra, pod kontrolom i ocjenom većeg broja osoba, kako bi što kvalitetniji projekti bili u što većoj mjeri sufinancirani. Često se, kaže. kao uvjet za prijavu na natječaj traži suglasnost dekana.

– Osnivanjem Povjerenstva kojeg će činiti i djelatnici Fakulteta i predstavnici studenata, suglasnost dekana će dobiti na opravdanosti. Također, obveze financiranja projekata koji se prijave na natječaj SZZG-a i javni poziv SC-a preuzimaju sastavnice. Smatram da za sada nema potrebe propitivanjem namjera, no ukoliko se studentima budu ograničavala prava, adekvatno ćemo reagirati, obećava pravobranitelj Šošić.

‘Nadzirat ćemo postupke odobrenja’

Kaže nam da za sada nema pritužbi studenata medicine vezanih za osnivanje Povjerenstva, no siguran je da će u budućnosti dolaziti u slučaju da Povjerenstvo ne opravda svoju svrhu. Ipak, u cijeloj priči vidi nešto što bi se moglo poboljšati, a to su kriteriji prema kojima će spomenuto povjerenstvo Medicinskog fakulteta ocjenjivati pristigle projekte studenata.

– Kontaktirali smo Medicinski fakultet i predložili smo da se javno objave kriteriji po kojima će se ocjenjivati kvaliteta studentskih projekata. Iz predloška prijavnice koje se šalju Povjerenstvu moguće je iščitati kriterije, no trebali bi biti jasno objavljeni. Nadzirat ćemo postupke odobrenja i reagirati u slučaju nelogičnih i neopravdanih rješenja, zaključuje pravobranitelj.