Pretraga

Studenti veleučilišta i visokih škola diskriminirani natječajem Bože Petrova

A- A+

Pred dva je tjedna Božo Petrov desnu ruku u Vladi zatražio putem javnog natječaja. Natječaj za šefa kabineta je zatvoren, ali počeli su se javljati oni koji tvrde da je isti nezakonit i diskriminirajući. To tvrdi Peđa Grbin, s kojim se slažu i stručnjaci koji tvrde da bi isti trebao biti poništen, a javili su se i iz Vijeća studenata VIVŠ koje smatra da se natječajem provodi nepravedna selekcija kandidata.

Screenshot: Javni Natječaj Za Imenovanje Predstojnika Ureda Potpredsjednika Vlade RH

Više od stotinu prijava stiglo je na ovaj natječaj. Nudio se posao na četiri godine uz probni rad od tri mjeseca. Neki od uvjeta su završen sveučilišni diplomski studij pravne, ekonomske, politološke struke ili humanističkog smjera te najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Na natječaj se mogu prijaviti oba spola, i kandidati koji nemaju položen državni stručni ispit, uz obavezu polaganja istog u roku od šest mjeseci od isteka probnog rada.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Čak i ‘Zakon o visokom obrazovanju’ ograničava zapošljavanje prvostupnika

Natječaj nezakonit i trebalo bi ga poništiti

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin za Dnevnik.hr rekao je da je ovaj natječaj nezakonit.

– Državni službenik ne može se zaposliti na određeno vrijeme. Čini mi se da je ovaj natječaj prije svega nezakonit’, zaključio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

S time se je složila stručnjakinja za državnu upravu, Gordana Marčetić, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

– Rukovodeći državni službenici se primaju na temelju javnog natječaja i to je obaveza. Ali ne na rok od četiri godine. Rok od četiri godine je vezan za mandat i za političke dužnosnike. Posljedica nezakonitog natječaja je da tijelo koje je nadležno za provedbu natječaja bi trebalo taj natječaj poništiti, a to je Ministarstvo uprave, kaže Mačetić.

Dodaje i kako bi se u slučaju poništenja raspisao novi natječaj s uvjetima koji su u skladu sa zakonom, što bi značilo da se traži zaposlenik na neodređeno vrijeme.

Izdvojeni članak

Izabrano novo vodstvo Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Nepravedna selekcija prema diplomantima stručnih studija

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH također je izrazilo svoje nezadovoljstvo javnim natječajem Bože Petrova. Smataju kako se na istom događa nepravedna selekcija prema diplomantima stručnih studija i kako on, između ostalog natječaj direktno onemogućava prijavu velikog broja diplomanata sveučilišta, veleučilišta i visokih škola sa završenim specijalističkim diplomskim stručnim studijem.

– Vijeće studenata drži da svi studenti na temelju svojih diploma i ostvarenih ECTS bodova odnosno razina studija, moraju imati jednaka prava pri izlasku na tržište rada u RH, pišu iz Vijeća studenata.

Smatraju i kako svi studenti na temelju svojih diploma i ostvarenih ECTS bodova odnosno razina studija, moraju imati jednaka prava pri izlasku na tržište rada u RH.

– Držimo da svatko treba imati jednaku priliku na tržištu rada iskazati svoju želju, trud, znanje i odgovornost. Podjele u društvu doista su duboke, stoga držimo da bilo kakav oblik zanemarivanja velikog broja diplomanata i mladih ljudi koji bi sigurno mogli doprinijeti razvoju Hrvatske, nije potreban, naglašavaju predstavnici studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola.

Iz Vijeća kažu i kako natječaj ne navodi kako je jedan od stručnih uvjeta koji kandidat mora imati i završen specijalistički diplomski stručni studij, iako je Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi definirano drugačije. Do komentara smo pokušali doći i u MOST-u protekli tjedan, ali bez uspjeha.