Pretraga

Studentica iz Njemačke doživjela dobrodošlicu iz snova

A- A+

‘Kada sam došla sa zagrebačkog aerodroma u grad, pitala sam jednu gospođu da mi pokaže gdje mogu kupiti tramvajsku kartu. Umjesto da mi odgovori, ona mi je dala svoju na poklon.’ Ovo je bio prvi doticaj s Hrvatima 22-godišnje studentice iz Njemačke Carmen Glocker. Ova djevojka iz Stuttgarta nekada davno je bila na jadranskoj obali, ali se jako slabo sjeća tog boravka u Hrvatskoj. Carmen studira socijalni rad te je jedna od 150 studenata koji su došli Erasmusovom razmjenom u drugi semestar tekuće akademske godine.

Carmen Glocker 22-godišnja je studentica socijalnog rada iz Njemačke. Rodom je iz Stuttgarta, a fakultet je pohađala u Münchenu. Prema njenim riječima prva je studentica sa svog matičnog fakulteta koja je došla na razmjenu u Hrvatsku. Iskustva koja je doživjela u nešto više od deset dana u potpuno stranoj zemlji, bila su joj jako pozitivna te se nada da će tako i ostati. Inače na drugi semestar preko Erasmusa na zagrebačko sveučilište stiglo je 150 studenata, a najveći broj ih je iz Poljske. Od prošlog semestra ostalo je 120 stranih studenata.

Izdvojeni članak

Češki studentski par u Hrvatskoj na faksu jer su samo tu mogli studirati skupa

Želi naučiti hrvatski jezik

Carmen je na završnoj godini socijalnog rada, koji je u Zagrebu pri Pravnom fakultetu. Već je bila na predavanjima i zadovoljna je organizacijom te time što joj se kao stranoj studentici pridaje dovoljno pozornosti. Iako je u Hrvatskoj bila samo jednom i to toliko davno da se toga više ni ne sjeća, izričito je željela doći ovdje na studij.

Osim što pohađa predavanja na fakultetu, Carmen je upisala Croaticumov tečaj hrvatskog jezika za strance.

– Probat ću ga naučiti, iako imam velike probleme s izgovorom hrvatskih riječi, govori Carmen o svojim prvim satima tečaja.

Zagreb je odabrala jer je željela studirati u nekom gradu na ‘jugu’, potpuno nepoznatom za nju. Posjetila je već i studentske menze te kaže da je hrana jako dobra za tako malu cijenu.

Sve je usporeno

Iako nije bila na pravom hrvatskom jugu, radišnoj Njemici ni zagrebački tempo nije pretjerano naporan.

– U Hrvatskoj je sve usporenije i sve je na bazi ‘nema problema’, što baš nije slučaj s Njemačkom, naglašava Carmen.

Već je upoznala nekolicinu Erasmusovih studenata, kao i nekoliko domaćih stanovnika. Nije doživjela zasada nikakvu neugodnu scenu, a dobrodošlicu je imala iz snova.

– Kada sam došla sa zagrebačkog aerodroma u grad, pitala sam jednu gospođu da mi pokaže gdje mogu kupiti tramvajsku kartu. Umjesto da mi odgovori, ona mi je dala svoju na poklon, iznenađena je bila postupkom Carmen.