Pretraga

Studentima u Zagrebu ponovno se dijeli se potpora za podstanarstvo, ukinut uvjet koji je mnogima bio prepreka za prijavu

A- A+

Od ove godine studentima koji nisu dobili dom zbog premalo mjesta, a zadovoljavaju uvjete za to i na listi su čekanja, država dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć od 248,86 eura. Studentski centar u Zagrebu raspisao je drugi javni poziv u svrhu dodjele ovih sredstava, a subvenciju ukupno može dobiti 673 studenata. Za razliku od prvog javnog poziva, studenti u drugom više ne trebaju priložiti potvrdu o boravištu. To je dosad mnogim studentima koje stanodavci ne žele prijaviti bila velika prepreka za prijavu.

stanarina_subvencija

Foto: srednja.hr/Pixabay

Iako zadovoljavaju ključne uvjete za stanovanje u studentskom domu, brojni studenti ostaju bez ležaja jer u domovima nema dovoljno mjesta. Vatrogasna mjera koju je država osmislila ona je da će im subvencionirati stanarine kod privatnih stanodavaca u jednokratnom iznosu od 248,86 eura, odnosno dvadesetak eura mjesečno.

Prijavljeno boravište više nije uvjet za ostvarenje potpore

Studentima podstanarima u Zagrebu koji su sudjelovali na natječaju za domove dodjeljivalo se kroz prvi javni poziv 928 potpora, no na njega se prijavilo tek njih 414. Potporu je na koncu ostvarilo 288 osoba. Ključni razlog ovako malog broja prijavljenih zasigurno je onaj da brojni stanodavci uopće ne prijavljuju studente podstanare, a potvrda o boravištu bila je jedan od uvjeta prijave, a na što smo nedavno upozorili.

Budući da sve potpore za zagrebačke studente nisu podijeljene, Studentski centar u Zagrebu otvorio je za studente na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije i drugi javni poziv kojim se dodjeljuje 673 potpore.

– Studentski centar u Zagrebu u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade po redoslijedu s konačne rang liste Natječaja za raspodjelu mjesta redovitim studentima za subvencionirano stanovanje u studentske domove Studentskog centra u Zagrebu u akademskoj godini 2022./2023., isplaćuje jednokratni iznos za 673 studenata. Sredstva po kandidatu s konačne rang liste iznose 248,86 eura, odnosno 1.875,00 kuna. Navedeni iznos predstavlja jednokratnu subvenciju koja ne utječe na pravo studenata da ostvare mogućnost subvencioniranog smještaja u studentskom domu prema provedenom natječaju iz točke I. ovog 2. javnog poziva, stoji u javnom pozivu.

Umjesto da država nađe način da privoli stanodavce da prestanu iznajmljivati ‘na crno’ i prijavljuju boravište studentima, ovoga puta išlo se linijom manjeg otpora. Pa je iz drugog javnog poziva samo izbačena odredba prema kojoj je uvjet da student ima prijavljeno boravište. Dakle, potvrda MUP-a da student zaista stanuje u podstanarstvu kod privatnog stanodavca više nije potrebna da bi student dobio ovu državnu subvenciju.

Izdvojeni članak
crvena stambena zgrada

Subvencije mladima za stanarinu su vatrogasna mjera, i to loša: Problem treba sasjeći u korijenu

Što je sve potrebno za prijavu?

U svrhu zahtjeva prilažu se slijedeći dokumenti:

    • privola / suglasnost za objavu osobnih podataka,
    • potvrda banke ili presliku bankovne kartice sa navedenim brojem računa koji glasi osobno na podnositelja zahtjeva.

Kako stoji u javnom pozivu, zahtjevi se podnose isključivo preporučenom poštom od 2. do 10. ožujka 2023., što uključuje i poštu poslanu taj dan. Adresa za slanje prijave je:

Studentski centar u Zagrebu
Poslovnica za smještaj studenata, turizam i sport
2. JAVNI POZIV – POTPORA STUDENTIMA PODSTANARIMA
Savska cesta 25
10 000 Zagreb

– Ukoliko se javi veći broj studenata nego što ima sredstava za podijeliti, vršit će se rangiranje sukladno broju bodova ostvarenih u Natječaju za raspodjelu mjesta redovitim studentima za subvencionirano stanovanje u studentske domove Studentskog centra u Zagrebu u akademskoj godini 2022./2023., poručuju iz SC-a.

Dodatna napomena je da se na drugi javni poziv ne mogu prijaviti studenti koji su dobili sredstva u prvom.

U dokumentu ispod detaljno možete proučiti javni poziv i uvjete. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab