Pretraga

Studentska pravobraniteljica u Zagrebu o seksualnom zlostavljanju: Vjerojatno se događa, ali nitko o tome ne progovara

A- A+

Tema nasilja se u posljednje vrijeme počela puno češće javljati u našim medijima. Puno se više raspravlja o nasilju unutar obitelji, kao i o seksualnom nasilju, ali i dalje postoji određeno neistraženo područje o kojemu se malo zna, a jako puno šuti. Radi se o seksualnom uznemiravanju studentica na fakultetima od strane profesora.

Foto: pixabay.com

U studentskim krugovima se može puno toga saznati. Od toga gdje je kava najfinija, gdje je cuga vikendom najisplativija, koje tablete s guaranom su najdjelotvornije, do toga da su neke studentice pretrpile seksualno nasilje bilo koje vrste od svojih profesora.

Izdvojeni članak

Mirela Priselac Remi: Zbog patrijarhalnog ustroja ovdje je žena uvijek prije kurva nego svetica

Kada govorimo o seksualnom nasilju, moramo istaknuti da se ne radi samo o fizičkim napastovanjima ili pokušajima, već da se tu ubraja i verbalno zlostavljanje poput neprikladnih komentara i seksističkih ispada.

Takvo nasilje se definitivno događa na našim fakultetima, ali je jako malo osoba koje su spremne otvoreno i javno o tome govoriti. Stoga smo za mišljenje o cjelokupnoj situaciji upitali Barbaru Šimić, studentsku pravobraniteljicu Sveučilišta u Zagrebu.

– Nažalost, mislim da takvo nešto postoji na pojedinim fakultetima na određenim Sveučilištima jer to čujem u neformalnim razgovorima i iz medija, ali meni se službeno kao studentskoj pravobraniteljici nije javila do sad ni jedna studentica s takvim problemom. Ne znam je li uzrok tome strah, nepovjerenje ili neznanje o mogućim rješavanjima problema. Bilo kakva vrsta uznemiravanja čini kršenje Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu i kao takva je osnova za pokretanje etičkog postupka pred etičkim povjerenstvom. Ja se s takvim slučajevima još nisam susretala, ali voljela bih da se svi oni koji su žrtve uznemiravanja jave bilo meni bilo nadležnim osobama na svojim fakultetima, stoji u njezinom odgovoru.