Pretraga

Studentske radosti: Zaželjeli smo se našeg rodnog kraja

A- A+

Studentski život je obilježen s puno stvari – besparica, stres, kroničan nedostatak sna… Ali isto tako i ima i nekih lijepih stvari, kao što su na primjer odlazak doma. Sada je taman ono vrijeme u godini kada smo se svi zaželjeli svoje sobe, svojeg kreveta i svoje obitelji.

pixabay.com

Postoje dvije vrste studenata: oni koji idu doma svakom mogućom prilikom, te oni koji se pojave u svom rodnom kraju jednom u nekoliko mjeseci, tek toliko da ljudi ne zaborave da i oni postoje. Bez obzira na to koji ste vi tip, sasvim sigurno vas veseli odlazak doma. Ne zato što je to nešto spektakularno (jer najčešće nije), već zato što je dom ipak dom.

Izdvojeni članak

Što je to ‘studentska obitelj’?

Možemo se svi složiti da je život studenata često čudan u tom pogledu – koje mjesto vi zovete svojim domom? Ono u kojem studirate, pa sami time i provodite većinu svog vremena, ili pak svoj rodni kraj, koji doduše rijetko posjećujete? Nekako nijedno, zar ne? Studentska je to ‘bol’ neimanja svog doma, svojeg sigurnog utočišta.

Ipak, rodni kraj je rodni kraj. Iako vas možda prati osjećaj ‘nečega što je prošlo’, lijepo je doći doma, zagrliti roditelje i na kraju dana leći u svoj krevet. Vjerojatno vas uvijek dočeka i soba točno onakvom kakvom ste ju ostavili, te vas podsjeća na neke davne srednjoškolske dane, kada ste još uvijek bili pune nade, volje i naspavani.

Osim roditelja i kreveta, odlasci doma imaju još neke svoje prednosti i slatke strane zbog kojih ih zapravo i volimo, a sigurni smo da ćete se i vi u prepoznati u njima!

Prijatelji

Svi imaju srednjoškolske prijatelje, prijatelje koji su ostali doma. Možda ste s njima zaista jednako dobri kao i ‘novim’ prijateljima, no vjerojatno ipak osjećate neku udaljenost, gotovo pa hladnoću. Realno gledajući, ne postoji razlog zašto ste se udaljili, no samo jeste. I ta udaljenost je s vremenom rasla i sada je tu.

S druge strane, to ne znači da im se nećete javiti, pa čak i da nećete popiti kavu zajedno. I bit će vam drago što ste se našli i sjeli zajedno – prisjetit ćete se dobrih starih trenutaka i nostalgija će biti na maksimumu. Bit će vam žao što ste se uopće udaljili, planirat ćete česta viđanja i stalne razgovore. Od toga vjerojatno biti neće ništa, no na kraju dana, bit će vam drago što ste se vidjeli s njima, toplo oko srca.

Kuhinja

Nećemo se lagati, menza je spas svakog studenta, pogotovo onih koji žive u studentskom domu. Ali, nitko nije savršen, pa ni menza. Nekad se dogodi loše jelo, nekad naiđete na životinje u hrani, nekad vas zapadne hladni krumpir – toga doma nema. Mamina kuhinja je ipak nešto posebno, nešto čemu se veselite danima unaprijed.

Možda djeluje blesavo ako niste student koji putuje doma, no ako jeste, znate kakvu utjehu pruža mamina kuhinja. Nije samo stvar u maminoj kuhinji, već i u samom činu obroka s obitelji. Menze su super, no vrlo često se u menzu ide i sam. Iako je predivno sjesti sam za stol i na miru pojesti, ipak je to neusporedivo s obiteljskim ručkom.

Sigurnost

Što god da se događa na faksu, bilo kolokviji, seminar ili ispiti, odlazak doma je ‘free pass’. Možda to nije baš najpametnija stvar za napraviti (pogotovo u trenutku kada je krizno), no nekad je to jednostavno potrebno, nužno za preživljavanje. I odlazak doma je terapija za svakoga.

Vjerojatno će vas stres svejedno pratiti, no barem se možete donekle isključiti i doći na sebe. Sasvim sigurno ćete doživjeti i onu snažnu podršku obitelji koja studentima često fali dok su na studiju – ono da vam netko kaže ‘sve će biti u redu’. Znamo da se dogode i krizni telefonski pozivi kada vam samo treba zagrljaj. Zato su i potrebni ti odlasci doma, to da vas netko zagrli.