Pretraga

Studentski poduzetnički inkubator najbolje je mjesto za pokrenuti vlastiti posao

A- A+

Želite osnovati trgovačko društvo, jednostavni d.o.o., d.o.o. ili nešto četvrto, a ne znate kako? Ako ste student pulskog Sveučilišta, onda za vas nema problema niti izgovora jer će vam u svemu, od ideje do realizacije, pomoći SPIN- Studentski poduzetnički inkubator.

facebook

SPIN, odnosno pulski Studentski poduzetnički inkubator, pravo je mjesto za tamošnje studente koji se žele okušati u ‘poslovnom svijetu’, a jedino za što se trebaju samostalno pobrinuti je dobra volja i ideja. Ostale probleme s tehnikalijama, papirologijom ili nečim trećim, neće proživljavati sami.

– SPIN omogućava studentima– poduzetnicima pomoć na putu ostvarenja njihovih ideja, od oblikovanja poslovnog prijedloga i poslovnog plana, predstavljanje potencijalnim partnerima i ulagačima, do pokretanja poduzetničkog pothvata i trenutka osamostaljenja, kaže nam Kristina Hlavati, stručna suradnica u inkubatoru.

Sve od ideje do realizacije

Tako će svi oni koji žele osnovati obrt, jednostavni d.o.o., d.o.o. ili nešto četvrto biti potpomognuti po pitanju marketinga, računovodstva i financija, trgovačkog prava, poduzetništva i managementa te ostalih područja kojima će se nastojati osigurati potpora za osamostaljivanje korisnika i povezivanje s potencijalnim poslovnim partnerima ili financijerima poslovnog pothvata.
A od korisnika se očekuje da se osamostali u roku od tri godine, koliko traje ‘inkubacijski boravak’. I ovdje se studentima ide ‘na ruku’. Naime, omogućen im je i potpuno opremljen poslovni prostor u SPIN-u za koji se prve godine ne plaća najam. Druge se godine boravka plaća trećina, a treće dvije trećine najma. Sav novac koji se prikupi od najamnina iskoristit će se, kako nam je rekla Kristina, za potrebe samog SPIN-a.

Ovo se odnosi na one koji su svoju ideju već razradili i osnovali firme, ali niti oni na samim počecima nisu ostavljeni na cjedilu.

– Predinkubacijski boravak uključuje korištenje prostora opremljenog računalnom i ostalom uredskom opremom bez naknade u razdoblju do 10 mjeseci unutar kojeg korisnik prostora razrađuje poslovnu ideju, izrađuje detaljan poslovni plan, pronalazi izvore financiranja, priprema dokumentaciju, odnosno vrši pripremne radnje za formiranje organizacijskog oblika pod kojim planira poslovati, objašnjava Kristina.

Izdvojeni članak

Pula bogatija za dva nova studija

Prijave do 31. listopada

A da ne bi ostalo sve na riječima, spomenut ćemo i da su u nešto više od dvije godine, kako SPIN postoji, u poduzetniče vode zaplovile dvije firme. Jedna se bavi poslovnim savjetovanje i izradu projekata, s posebnim naglaskom na povlačenje sredstava iz EU fondova i nacionalnih programa, jačanje poslovne konkurentnosti te jačanje organizacija civilnog društva. Druga je pak trgovačko društvo u sklopu kojeg je servis računala te fotokopirnica.

Tako da, svi oni koje smo uspjeli zainteresirati za pokretanje vlastitog posla, pod uvjetom da su studenti jednog od preddiplomskih ili diplomskih programa pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, mogu se do 31. listopada prijaviti za SPIN. Sve što trebate učiniti je ispuniti prijavnicu koju ćete, s dodatnim informacijama, naći ovdje.

– Misija Studentskog poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Puli jest kreiranje i poticanje poduzetničke kulture, inovacija i svijesti o nužnosti interdisciplinarnog povezivanja svih sastavnica Sveučilišta, gospodarstva i javne uprave, od lokalne do državne razine, zaključuje Kristina.