Pretraga

Pula bogatija za dva nova studija

A- A+

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile od iduće će se akademske godine moći studirati dva nova diplomska studija, dvopredmetni Latinski jezik i rimska književnost te informatika. Oba studija traju dvije godine, odnosno ‘teški’ su 120 ECTS- a.

www.barkun.hr

Izdvojeni članak

Ljetno radno vrijeme četiri najveća studentska servisa u Hrvatskoj

Dvopredmetni studij Latinskog jezika i rimske književnosti

Dvopredmetni Diplomski sveučilišni studij Latinskog jezika i rimske književnosti od iduće će se akademske godine moći izučavati na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, a studenti će ga moći upisati uz povijest, talijanski jezik i književnost ili hrvatski jezik i književnost, i to na nastavničkim i znanstvenim smjerovima.
Za prva dva slobodnih je stolica po osam, pet uz potporu MZOS- a, dvije uz potporu MZOS- a za studente starije od 25 godina te jedna za stranog državljanina. Što se tiče dvopredmetnog studija Hrvatskog jezika i književnosti te Latinskog jezika i rimske književnosti, kvota je 11, od čega osam uz potporu MZOS- a, dva mjesta uz potporu MZOS- a su za studente starije od 15 godina te jedno za strane državljane.

Nastavničke smjerove moći će upisati prvostupnici sa završenim najmanje trogodišnjim studijem latinskog jezika i rimske književnosti, a znanstvene prvostupnici sa završenim barem trogodišnjim studijem latinskog jezika i rimske književnosti te prvostupnici sa završenim barem trogodišnjim studijem neke moderne ili klasične filologije ili bilo kojeg drugog humanističkog studija.

Kandidati koji nisu završili preddiplomski studij latinskog jezika i rimske književnosti polažu prijemni ispit na kojem trebaju dokazati vladanje latinskim jezikom na razini prvostupnika latinskog jezika. Test ispituje razinu znanja latinske gramatike, sposobnost prevođenja teksta s latinskog na hrvatski te znanja vezana uz rimsku književnost i antičku civilizaciju.

Predviđeno trajanje ovih studija je dvije godine, a ‘teški’ su 120 ECTS bodova.

Izdvojeni članak

Srednjoškolke iz Pule same sakupile 91.000 kuna i osvojile dvije medalje na svjetskom u Kini

Informatika

Druga novina na pulskom Sveučilištu od iduće će akademske godine biti i Diplomski studij informatike. Studenti će moći upisati dva smjera, Informatika ili Nastavni smjer informatike, studij traje dvije godine i nosi 120 ECTS bodova.

Na ovom je studiju 55 mjesta za redovne studente koji će studirati u potporu MZOS- a, jedno za strane državljane te 35 za izvandredni studij.

Pravo upisa imaju oni koji su završili sveučilišni ili stručni preddiplomski studij informatike s najmanje 180 ECTS bodova, sveučilišni ili stručni preddiplomski poslovne informatike s najmanje 180 ECTS bodova te oni sa završenim preddiplomskim ili stručnim studijima ekonomije, elektrotehnike, matematike ili fizike.
Za svršene studente stručnih preddiplomskih studija kao i za one ostalih usmjerenja, osim informatike, utvrditi će se odabrana poglavlja informatike koje moraju položiti u toku prve godine studija. Pri odabiru prijavljenih kandidata uzima se u obzir uspjeh iz svih predmeta na preddiplomskom studiju.

Više informacija o upisima nađite ovdje.