Pretraga

Od 1. siječnja mijenja se dob za umirovljenje žena, evo svih detalja

A- A+

Iako žene u Hrvatskoj mogu ostati u radnom odnosu i do 65 godina, u Hrvatskoj je trenutna dob za njihovo umirovljenje 63 godine i ti mjeseca. To se mijenja od Nove godine, dobna granica za umirovljenje žena raste za tri mjeseca. Konkretno, žene u Hrvatskoj, pa tako i one zaposlene u sektoru školstva, u mirovinu će moći kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža.

učiteljica piše riječ teme na ploči

Ilustracija: Pexels

Svake iduće Nove godine, sve do 1. siječnja 2030., u Hrvatskoj će se mijenjati dob za umirovljenje žena, kako za odlazak u starosnu, tako i za odlazak u prijevremenu. Do spomenute godine tako će se izjednačiti dob za umirovljenje žena i muškaraca, prenosi mirovina.hr.

Kada će žene u mirovinu od 1. siječnja 2024.?

Kako navodi isti izvor, u prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi. Ženske osobe u Hrvatskoj prije tri su godine u mirovinu mogle otići kada su navršile 62 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža. U 2023. godini umiroviti se mogu žene s 63 godine i tri mjeseca. Od Nove godine, 1. siječnja 2024., žene će u starosnu mirovinu moći tek kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz 15 mjeseci staža.

Prema pisanju portala mirovina.hr, mijenja se i dob žena za odlazak u prijevremenu mirovinu. Trenutno je ta dob 58 godina i tri mjeseca uz 33 godina i tri mjeseca staža. Iduće godine će žene moći u prijevremenu mirovinu kada navrše 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i šest mjeseci staža.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Stiže velika novost u e-Dnevnik, a nastavnici će moći raditi nakon 65.: Objavljene izmjene Zakona za škole

Neka pravila za učitelje se uskoro mijenjaju

No bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, navodi mirovina.hr žene mogu raditi ako žele i dulje, nakon stečenih uvjeta za odlazak u mirovinu. To donosi veću mirovinu, ali i bonifikaciju za svaki mjesec duljeg rada. Ovdje treba napomenuti da po još uvijek važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju nastavnici ne mogu raditi dulje od školske godine u kojoj navrše 65. godina. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti izmjenama spomenutog Zakona o kojima više možete čitati ovdje.

Mirovina.hr podsjeća i da pravo na ranije umirovljenje imaju dugogodišnji osiguranici, odnosno oni koji su navršili 60 godina i skupili 41 godinu staža, bez obzira na spol. Dob za umirovljenje može se i sniziti, također neovisno o spolu, ovisno o tome rade li osiguranici na poslovima s povećanim stažem trajanja. Konkretno, osobe koje rade poslove u kojima se odrađenih 12 mjeseci računa kao 14 ili više mjeseci staža, mogu umiroviti i nekoliko godina ranije, ovisno o tome koliko su dugo radile na takvim poslovima. No, u tom slučaju postoji problem penalizacije za koja bi se možda uskoro mogla i ukinuti. Portal mirovina.hr objavio je i tablicu koja detaljno prikazuje kriterije za odlazak u starosnu mirovinu do 2029. godine, a možete je vidjeti na poveznici.