Pretraga

Gasi se aplikacija kojom su studenti digitalno potpisivali ugovore za posao: SC pokreće svoj sustav

A- A+

Aplikacija Spajalica, kojom su studenti digitalno mogli potpisivati ugovore za obavljen posao preko Studentskog centra u Sisku, gasi se. Osnivač tvrtke Stablo znanja koja je upravljala aplikacijom, Marko Komerički, tvrdi da je rektor Sveučilišta u Zagrebu naredio gašenje aplikacije. U samoj tvrtki udio je, inače, imalo i Sveučilište u Zagrebu. Iz SC-a Sisak pak su sada napravili svoj sustav preko kojeg će se studentski ugovori moći digitalno potpisivati kao u Spajalici.

Foto: Unsplash

Studenti koji rade posredstvom Studentskog centra (SC) u Sisku više neće moći digitalno potpisivati svoje ugovore aplikacijom Spajalica. Naime, ta se aplikacija gasi, a SC Sisak napravio je svoj sustav gdje će se također digitalnim potpisom moći potpisivati studentski ugovori. Tako studenti preko Spajalice od 1. lipnja više ne mogu vaditi nove ugovore.

‘U proteklih 16 mjeseci aplikacijom je potpisano preko dvije tisuće ugovora’

Aplikacija Spajalica produkt je tvrtke Stablo znanja koja je u vlasništvu Marka Komeričkog i Sveučilišta u Zagrebu. Komerički u videozapisu na društvenim mrežama tvrdi da je SC Sisak dobio ultimatum od Sveučilišta u Zagrebu da moraju ugasiti Spajalicu jer se ona više ne smije koristiti.

– Neki pojedinci već preko godinu i pol trude se ugasiti Spajalicu. U proteklih 16 mjeseci njome je potpisano preko dvije tisuće ugovora, a studentima je isplaćeno 700.000 eura novca. SC Sisak preko kojeg se provodi aplikacija uprihodio je 80.000 eura provizije. Aplikacija je bila primjer javnog privatnog partnerstva gdje društvo i Sveučilište dobivaju vrhunsko rješenje kao nigdje u svijetu. Zauzvrat ne trebaju dati ništa, no ni to nije bilo dovoljno jer su od mene tražili da im prepišem tvrtku za jednu kunu. Objašnjavao sam im da treba zaposliti ljude koji rade na Spajalici i koji sada rade u mojim drugim tvrtkama. Prorektor Bolanča rekao je da bi ih zaposlili u SC-u. Kad sam ih pitao kako, rekao je da će im dati ponudu koju neće moći odbiti, objašnjava Komerički u videozapisu.

Komerički se u kolovozu 2023. pismom obratio i rektoru Sveučilišta Stjepanu Lakušiću nakon što je dobio pisma o prekidu ugovora o suradnji i ugovora o obradi podataka između Sveučilišta u Zagrebu i društva Stablo znanja. U pismu je Komerički istaknuo da se počeo osjećati kao nepoželjna osoba na Sveučilištu. Objasnio mu je svoju motivaciju i proces otvaranja tvrtke te mu je bio spreman dostaviti sve dokumente i istraživanja koje imaju.

U pismu je napomenuo da mu je Studentski centar u Zagrebu ustupio prostor za Stablo znanja, a da je on sam financirao preuređenje prostora i opremu. Naime, Stablo znanja zamišljeno je kao prvi studentski inkubator koji djeluje u Savskoj 25 u prostorima bivšeg kluba zagrebačkog SC-a. U dogovoru je stajalo i da tvrtka ništa ne smije naplaćivati, što se i poštivalo, prema riječima Komeričkog. Naveo je i da su radili na uvođenju kartičnog plaćanja u zagrebačke menze u 2019., no da su nakon ankete sa studentima fokus prebacili na digitalno potpisivanje studentskih ugovora jer su to studenti smatrali nužnijim.

Iz SC-a Sisak tvrde: ‘Gašenje aplikacije neće imati nikakve posljedice za studente i poslodavce’

Objasnio je i da je Sveučilište bilo za osnivanje posebnog društva, odnosno tvrtke jer bi im tako rizik bio manji u slučaju neuspjeha. Sveučilište je dobilo i ovlasti korištenja i upravljanja podacima aplikacije. Sveučilište je pri osnivanju društva dalo 25.000 kuna, dok je Komerički dao 225.000 kuna i to, kako tvrdi, iz svoje ušteđevine. Vlasnička prava ugovorom su bila izjednačena. Odgovor od Lakušića, naveo je Komerički, nije dobio.

Sama aplikacija, objašnjeno je kad je tek izašla na tržište, studentima omogućava da im plaća sjedne 10 do 12 dana brže nego fizičkim putem. Ugovori se potpisuju digitalnim potpisom, odnosno Certilijom za koju je potrebna e-osobna. Tako se štedi vrijeme i novac jer se tiskani ugovori ne trebaju slati u SC i slično. Nakon što su studenti korisnici Spajalice dobili informaciju da se ona gasi, Komerički je poručio da će se studenti sada morati vratiti na fizičko potpisivanje papirnatih ugovora. No, na stranicama SC-a Sisak osvanuo je njihov vlastiti sustav za izdavanje studentskog ugovora. Odnosno, studenti mogu vaditi online ugovore koji se potom printaju i šalju poštom, a uskoro će ih moći potpisivati digitalno kao što je to bilo u Spajalici.

– Želimo odmah istaknuti da je do prestanka rada putem aplikacije Spajalica došlo na temelju sporazumnog raskida ugovora o suradnji od 11.3.2024. između društva Stablo znanja d.o.o. i Studentskog centra u Sisku. Gašenje aplikacije neće imati nikakve posljedice za studente i poslodavce. Svi sudionici će i dalje imati pristup svim potrebnim uslugama, čime je osiguran kontinuitet u izdavanju studentskih ugovora. Studentski centar Sisak nikada nije prestao izdavati obične, tiskane studentske ugovore. Taj način izdavanja ugovora je još uvijek na snazi i potpuno funkcionalan s time da SC Sisak odavno uveo i sustav tzv. online ugovora. Osim toga, SC Sisak je intenzivno radio na implementaciji elektroničkih ugovora čija primjena se očekuje tijekom ovog tjedna, odgovorio nam je u ponedjeljak Božan Šutalo, vršitelj dužnost ravnatelja SC-a u Sisku.

Izdvojeni članak

Jedan studentski centar u velikim je problemima: Ministarstvo im zabranilo izdavanje ugovora

SC Zagreb ugasio svoje poslovnice student servisa u Zaprešiću i Velikoj Gorici

Kao što smo pisali početkom ožujka, Studentski centar (SC) u Sisku, koji je pod Sveučilištem u Zagrebu, jedini je SC u Hrvatskoj koji studentima izdaje ugovore za obavljanje studentskih poslova, a nema svoj studentski dom. Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova iz 2018. godina svaki SC u roku od pet godina mora imati studentski smještaj i menzu kako bi mogao nastaviti svoj rad. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je rješenje za neodobravanje izdavanje ugovora SC-u u Sisku, no nakon žalbe Sveučilišta Upravni sud odgodio je provedbu te odluke. Iz SC-a Sisak navode da im je izgradnja studentskog doma u Petrinji jedan od prioritetnijih projekata.

– Sveučilište u Zagrebu prati razvoj situacije i postupa u skladu s pravnim savjetima kako bi zaštitilo interese svih uključenih strana. Postupak gradnje studentskog doma u Petrinji odlično napreduje te su osigurana sva potrebna financijska sredstva za gradnju i opremanje objekta. Do kraja lipnja 2024. očekujemo raspisivanje javnog natječaja za gradnju studentskog doma u Petrinji. Ovaj projekt je ključan za poboljšanje studentskog standarda i pružit će značajne benefite studentima u toj regiji, kazao je Šutalo.

Studentski centar u Zagrebu, koji je također pod zagrebačkim Sveučilištem, pak je krajem svibnja na svojim internetskim stranicama objavio da od 1. lipnja s radom prestaju njihove samostalne službe student servisa u Zaprešiću i Velikoj Gorici. Inače, ti gradovi nemaju studentske domove. Komerički pak ne gubi nadu da će Spajalica pronaći svoj put do studenata.

– S obzirom da se ovdje radi o javnom interesu, o javnom i najvećem Sveučilištu u državi, o dobrobiti mladih i društvenom interesu, smatram da je jedino ispravno da su ljudi informirani o tome što se događa. Kakve se sve afere događaju i prolaze nekažnjeno, ne očekujem da će se dogoditi neka promjena, ali svejedno ne gubim to malo nade i vjere da se omogući nastavak digitalnog potpisivanja studentskih ugovora kroz Spajalicu. Svim studentskim centrima u Republici Hrvatskoj omogućit ćemo da također besplatno integriraju i koriste Spajalicu u svom radu tako da svi imaju jednake mogućnosti za rad. To smo govorili i zalagali se od početka, poručio je Komerički.