Pretraga

Studentski zbor Filozofskog o suspenziji dekanice: ‘Je li ovo namjerna poruka da smo stoka?’

A- A+

Nakon neočekivane Odluke o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović Štetić, koju je jutros donio rektor Sveučilišta Damir Boras, o svemu se oglasio i Studentski zbor Fakulteta. U javnom pismu ističu kako su zgroženi i revoltirani potezom rektora. Kako je istom odlukom za obnašatelja dužnosti dekana imenovan Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta koji je u rektorat došao s Veterinarskog fakulteta, studenti se pitaju je li to slučajno ili se radi o namjernoj poruci da su stoka.

Filozofski fakultet Foto: Ivan Božić, srednja.hr

– Zgroženi smo i revoltirani ovom krajnje nedemokratskom i autokratskom odlukom rektora Borasa koji je ovime ponovno, ali ovaj put na najotvoreniji i najbesramniji način pogazio sva demokratska prava jedne sveučilišne sastavnice koja nije uvijek plesala kako je on svirao, započinje tako reakacija Studentskog zbora Filozofskog fakulteta na današnju iznenadnu suspenziju dekanice Vesne Vlahović Štetić.

‘Nismo stoka, ni krupnog, ni sitnog zuba’

Izdvojeni članak

Drama na Filozofskom: Rektor Boras suspendirao dekanicu, svog prorektora postavio na čelo fakulteta

Dodatno ističu kako je cijela situacija gora i sramotnija zbog toga što je za obnašatelja dužnosti dekana, do izbora novog dekana ili dekanice Filozofskog, imenovan prorektor Miljenko Šimpraga koji uopće nije zaposlenik Filozofskog fakulteta.

– Stvar je time gora i besramnija što je oktroirao svog prorektora Šimpragu koji uopće ni nije nastavnik Filozofskog fakulteta, čime je ponižavanje naše institucije, ali i svih nas, studenata i nastavnika, doveo na jednu sasvim novu razinu. Ne znamo je li slučajno to što nam je za v.d.-a nametnut veterinar ili nam je to namjerna poruka da smo stoka, no kako bilo, rektoru Borasu i njegovima pokazat ćemo da nismo stoka, ni krupnog, ni sitnog zuba, zaključuje Studentski zbor u svojoj reakciji.

Podsjetimo, Miljenko Šimpraga prorektor je Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, a u rektorat je 2014. došao s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Veterina se, pak, danas ogradila od cijelog slučaja imenovanja Šimprage na čelo Filozofskog.

Javno okupljanje na Trgu Republike Hrvatske

Nakon ove vijesti, doktorand Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Perko organizirao je okupljanje na Trgu Republike Hrvatske, gdje se nalazi zgrada rektorata Sveučilišta. Okupljanje je ironično nazvao ‘Party ispred dekanata’.

– Dragi svi koji se sastajemo vikendom kod HNK i dekanata, idemo se sastati ponovno. Kao i inače, u 21:00 u petak 10.7. ispred zdenca života, kod HNK! S obzirom kako se ništa spektakularno ne događa, niti bilo što neobično na Filozofskom Fakultetu, naš događaj će imati jednak karakter kao i do sada. Netko će se zapitati kako to da se sastajemo ISPRED DEKANATA, no jedina novost je kako više nemamo Rektora i Rektorat. To smatramo vrijednim slavlja. Neki će reći kako ipak imamo Rektorat i Rektora, no to nažalost nije točno. Neovisnost sveučilišne uprave je odavno po upitnikom, pa sukladno tome vrijedno je proslaviti činjenicu kako više ne postoji mjesto koje možemo zvati rektoratom. Ovo nije prosvjed protiv Borasa, dapače ovo je slavlje njegove uloge Sunca. Ponesite glazbu, ponesite svoju cugu, ponesite svoje srce. Naravno da ovo nije prosvjed, ovo je slavlje, istaknuo je Perko.