Pretraga

Studentskim koracima: Sve zagrebačke lokacije do kojih studenti trebaju znati put

A- A+

Dolaskom u novi grad svakom od nas treba neko vrijeme da se snađemo. Zna se dogoditi da kasnimo na dogovore jer se ne snalazimo s javnim prijevozom, ne znamo koja je dežurna ljekarna u blizini ili gdje se sve nalaze knjižnice u koje se možemo učlaniti. Stoga smo napravili kratki pregled Zagreba kroz najvažnije stvari koje će zatrebati svakom studentu koji se tu doseli na duže vrijeme.

Kojim tramvajem do faksa, kako se vratiti u stan ako je prošlo pola noći, koja ljekarna u blizini je dežurna – ovo su samo neka od pitanja oko kojih se muče pridošlice u novom gradu. Budući da će i ove godine Zagreb privremeno ili za stalno nastaniti tisuće brucoša, odlučili smo im malo pomoći oko snalaženja u novom gradu. U vidu kratkog studentskog vodiča po našoj metropoli prikupili smo sve važne lokacije i informacije potrebne svakom brucošu na jedno mjesto.

Stoga provjerite gdje se se nalaze sve menze, knjižnice, dežurne ljekarne, kao i tramvajske te autobusne linije kojima ćete se svakodnevno koristiti.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Zagrebačke lokacije na kojima ostvarujete popust uz predočenje X-ice

Tramvajske i autobusne linije

Prva i osnovna stvar koju trebate napraviti po dolasku u Zagreb jest skinuti dnevnu i noćnu mrežu tramvaja. Na taj ćete način izbjeći lutanje po nepoznatim dijelovima grada, sjedanje u pravi broj tramvaja, ali u krivom smjeru i slično.

Što se tiče noćnih linija koje kreću nakon ponoći, morate imati na umu da ponekad autobusi preuzimaju linije umjesto tramvaja, no stanica je uvijek u blizini tramvajske pa nećete morati daleko trčati kad shvatite da ipak idete do doma busom. Linije su i u tom slučaju jednake tramvajskima.

Sve linije te vozne redove dnevnih autobusa radnim danom, vikendom i blagdanom možete pronaći na ovom linku.

Ako nećete praviti mjesečne ili godišnje pokaze, trebate imati na umu da dnevne ili karte u jednom smjeru možete kupiti u svakom ZET-ovu vozilu, kao i na kioscima.


Lokacije studentskih menzi i kako do njih

Većina zagrebačkih menzi nalazi se u sklopu fakulteta ili studentskih domova, stoga su prometno dobro povezane. Na slici ispod možete vidjeti sve lokacije studentskih restorana. No u slučaju da vas zanima u kojim menzama se možete najbolje najesti, gdje je hrana najukusnija, najveći izbor i kakvi su higijenski uvjeti, provjerite rezultate naših dvogodišnjih istraživanja i obilazaka po menzama, kao i prikupljanja studentskih ocjena.

Menze zagrebačke – ukupni poredak

Top lista zagrebačkih menzi uz studentske ocjene

Dežurne ljekarne po gradu

Budući da bolest ne bira vrijeme ni mjesto, često nam je neki lijek prijeko potreban vikendom kasno na večer ili blagdanom kada su vrata skoro po cijelom gradu zatvorena. Zbog toga postoje dežurne ljekarne kojima je radno vrijeme od 0 do 24 sata bilo da se radi o vikendu,
blagdanima i državnim praznicima. U Zagrebu je sedam ljekarni koje su uvijek otvorene, a nalaze se na sljedećim lokacijama:

• Trg bana Josipa Jelačića 3

• Ilica 301

• Ozaljska 1

• Grižanska 4

• Avenija Većeslava Holjevca 22

• Ljekarna ZEUS, Divka Budaka 17 (na okretištu Borongaj) 

• Ljekarna Farmacia, Držićeva 4, (na autobusnom kolodvoru, radno vrijeme je radnim danima, vikendom i
blagdanima od 7 do 21 sat)

Knjižnice grada Zagreba

Diljem metropole postoje deseci lokacija na kojima možete pronaći Knjižnice grada Zagreba. Radi se o knjižnicama u kojima studenti ostvaruju određene popuste te su česti gosti pred izradu seminara, zadaća, raznih projekata, završnih ili diplomskih radova.

Na ovom linku možete pronaći kartu (slika dolje) kako biste doznali točne lokacije knjižnica te odredili koje su vama najbliže.