Pretraga

Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja stana

A- A+

Krajem lipnja te tijekom srpnja najpovoljnije su cijene za najam stanova, a izbor je najveći jer mnogi ne zadržavaju stanove preko ljeta ili završavaju fakultete pa odlaze iz gradova. Zbog toga većina studenata kreće u potragu i prelistava oglase upravo u ovom periodu. Donosimo vam nekoliko savjeta i upozorenja na što morate posebno obratiti pažnju prilikom traženja prostora u kojemu planirate provesti sljedećih nekoliko mjeseci ili, pak, godina.

foto: pixabay

Bliži se period kada mnogi studenti napuštaju stanove te stanodavci plaćaju oglase bilo na internetu ili u tiskanim izdanjima kako bi što prije našli nove podstanare. Kao što smo i prije isticali, kraj lipnja i srpanj su najpolovljini mjeseci kada su u pitanju cijene najma baš zato što je najveća navala u rujnu jer rijetki žele plaćati stan preko ljeta. Zbog toga je najveći izbor i najpovoljnije su ponude, a pogledajte na što sve morate paziti prilikom traženja ili najma stana.

Očuvanost stana i ispravnost kućanskih aparata

Izdvojeni članak

[Drolja sa Save s2e1] Stanodavka iz pakla

Pregledavanjem slika na oglasima nikada ne možete dobiti isti dojam kao kad ga pogledate uživo. Stoga ni za živu glavu ne pristajite na stan koji niste osobno razgledali. Kad se nađete s potencijalnim stanodavcem obavezno provjerite rade li svi kućanski aparati ispravno i ima li ikakvih kvarova te oštećenja u stanu. Na taj ćete način zaštititi sebe kada budete odlazili iz stana, ali se poštediti muke oko popravka primjerice perilice za rublje koja vam je prijeko potrebna.

Visina režija u zimskim mjesecima

Kad dogovarate cijenu najma, uvijek provjerite je li riječ o stanarini plus režijama, ili je sve uračunato u navedenu cifru. Raspitajte se i o visini režija, posebno u zimskim mjesecima kada su znatno više. Rijetko koji vlasnik će vam reći točnu svotu novca koju ćete morati iskesati za režije, ali ćete bar dobiti približnu predstavu oko mjesečnih troškova.

Blizina trgovina, ljekrani i tramvaja

Prilikom same lokacije stana, većini je bitna blizina tramvajske stanice, no nije to jedino na što morate paziti. Također trebate provjeriti nalazi li se u blizini ljekarna, trgovina ili tržnica kako ne biste po nužne namirnice morali dugo pješačiti.

Tip grijanja

Izdvojeni članak

Šupe i podrumi: Što sve može student iznajmiti u Splitu?

Jako važna stvar na koju morate obratiti pažnju je i tip grijanja. Primjerice možete iznajmiti stan u kojemu se račun grijanja djeli na cijelu zgradu, neovisno o tome koliko ste vi potrošili, a možete ga sami sebi regulirati. U tom slučaju visina računa ovisi samo o vama, dok u prethodnom slučaju vi možete gasiti grijanje, ali ćete platiti isti iznos kao i oni stanari koji su po cijele dane imali upaljeno.

Karakter stanodavaca

Već u prvih nekoliko minuta možete shvatiti jesu li vaši potencijalni stanodavci poremećeni muškarac ili žena zbog kojih nećete imati pravo na privatnost. Nema gore stvari nego kad vam vlasnici upadaju svako malo u stan nenajavljeno, ili kad vas nema u stanu te vam prekopavaju stvari. Prije nego što prihvatite ponudu i odlučite se useliti u stan, iznesite vlasnicima svoje zahtjeve Točnije, objasnite im kako imate društveni život što znači da će vas nekada netko posjećivati pa i ponekad prespavati kod vas, napomenite ukoliko imate kućnog ljubimca ili želite nešto treće.

Raspitajte se o susjedima

Koliko god je bitno kakva je osoba koja vam iznajmljuje stan, bitno je i tko živi oko vas. Provjerite imate li problematičnih susjeda, obitelji s malom i glasnom djecom i slično. Ipak, bilo što da vam se dogodi u stanu, prvi su susjedi koji će to primijetiti pa trebate s njima njegovati dobre odnose.