Pretraga

Pripazite kod unajmljivanja stanova, nižu se iskustva prevarenih: ‘Možemo zaboraviti na svojih 400 eura’

Potražnja za stanom za najam, osobito u Zagrebu, zaista je mukotrpan posao, a sve to dodatno otežava i strah od prevaranata koji su uvijek prisutni i koji pritom postaju prilično kreativni. Velik broj ovakvih iskustava podijeljeno je u jednoj Facebook grupi za najam stanova gdje članovi gotovo svakodnevno upućuju na osobe koje su ih pokušale prevariti. Također, opisuju načine na koje je, nažalost, došlo do prevare.

Ruke koje si daju ključeve

Najam stana u Zagrebu | foto: Canva

U Facebook grupi za najam stanova ‘Stanovi Zagreb – NAJAM’, nižu se iskustva osoba koje su bile prevarene. Mi smo razgovarali s njih nekoliko, a s obzirom na to da su željeli ostati anonimni, dodijelit ćemo im imena Marija, Ivana i Sven.

Prva osoba koja je s nama podijelila iskustvo s prevarom bila je Marija koja nam je ispričala da joj je, kada se javila na oglas za najam, navodni vlasnik stana pokazao fotografije dotičnog stana pod izlikom da su u njemu još samo nekoliko dana stanari i da im ne želi smetati time što će nekome taj stan pokazati. No, bez obzira na to što ne može uživo vidjeti stan, navodni vlasnik je rekao da se mogu naći kako bi joj dao ključeve i da bi potpisali ugovor o najmu koji će on kasnije ovjeriti kod javnog bilježnika. Tako je i bilo, a gospođa mu je potom ‘na ruke’ dala 400 eura, fotografirala njegovu osobnu iskaznicu i zvala ga za nekoliko dana kako bi ga pitala je li ovjerio ugovor i može li se useliti u stan. Naravno, dotični gospodin više se nije javljao na telefon.

– Nikako nismo mogli doći do njega. Odmah sam zvala policiju, sve sam im objasnila i dala im njegove podatke. Rekli su mi da će ga privesti i saslušati, međutim, od toga nije bilo nikakve koristi. Prevarant nije kažnjen, a mi možemo zaboraviti na 400 eura, priča nam prevarena gospođa.

Prevaranti su spremni na sve

Ivana je uspjela na vrijeme prepoznati da bi se moglo raditi o prevari pa je odlučila vidjeti do kojih granica prevarant može ići.

– Na moju objavu da tražim stan, javila mi se jedna gospođa koja mi je nudila stan u Novom Zagrebu, no zahvalila sam joj se i rekla kako mi lokacija ne odgovara jer tražim stan na Maksimiru. Naravno, ona baš ima prijatelja koji tamo ima stan i inzistira na tome da ga kontaktira iako je trenutno na odmoru i bez obzira na to što je bilo gotovo 11 sati navečer. Nakon nekoliko minuta mi je poslala njegov broj i rekla da mu se javim čim prije. Broj je bio srpski, a gospodin mi je poslao fotke stana koji je bio savršen i na idealnoj lokaciji. Odmah mi tu nešto nije ‘štimalo’, a kada je gospodin počeo inzistirati na uplati akontacije bez gledanja stana i to u Srbiju putem međunarodne uplatnice, znala sam da se radi o prevari, objašnjava nam Ivana.

Izdvojeni članak
ključevi

Najluđa iskustva studenata koji su tražili stan u Zagrebu: ‘Susjed je usred razgovora počeo oponašati kokoš’

Prevaranti postaju sve kreativniji

Prevaranti u svojoj kreativnosti idu do te mjere da pod fotografije stana stavljaju fotografije više različitih, ali sličnih stanova pritom pazeći da se, na primjer, kroz prozor ne vidi ulica ili neka druga obilježja koja bi mogla otkriti da se ne radi o istom stanu ili da adresa stana na kojoj se on navodno nalazi, nije točna.

– Ako malo bolje pogledate slike stana, uočit ćete da su slike iz više različitih stanova. Na primjer, sva vrata u stanu su nova osim u spavaćoj sobi, parket u cijelom stanu je sivi, u sobi i hodniku je smeđi, a kada gledate hodnik iz wc-a, tamo je također sivi što bi značilo da dio hodnika ima sivi parket a dio smeđi. Isto tako, pomno je birano da se nigdje ne vide prozori kako se ne bi vidjelo van na ulicu jer mi je ‘gazda’ dao specifičnu adresu koja bi se mogla lako provjeriti. Ali, ako bolje pogledate, na kuhinji se vidi odsjaj kuće koja uopće ne postoji u toj ulici, također na pećnici je odsjaj stolica kojih uopće nema u stanu, objašnjava nam Ivana.

Svoju priču o kreativnosti prevaranata ispričao nam je i Sven. On je rekao kako je jedna gospođa iskoristila fotografije stana koje je on objavio jer traži cimera te ga je tražila i dodatne fotografije koje joj je on i poslao misleći da samo želi bolje proučiti raspored prostorija.

– Prije nekoliko dana su mi se javile dvije djevojke da me obavijeste da su, kao ponudu za najam, dobile slike stana u kojemu sam ja. Jednoj je djevojci rečeno da se stan nalazi u jednom kvartu, a drugoj da se nalazi na nekoj skroz drugoj lokaciji. Jednu od tih djevojaka je jedan gospodin čak tražio da mu uplati akontaciju u iznosu od 250 eura i to na račun u Srbiji. Sva sreća pa niti jedna od njih nije nasjela na prevaru, govori nam Sven.

Izdvojeni članak
crna stambena zgrada s prozorima

Niste dobili studentski dom i morate tražiti stan? Obratite pozornost na ovih 8 stvari

 

Ne nasjedajte na preveliku pristojnost

Ivana je, između ostalog, rekla kako je gospodin s kojim je razgovarala bio toliko pristojan da joj je čak ponudio da će ranije doći s odmora kako bi se ona mogla što prije useliti, a čak joj je ponudio da će on doći njoj doma i kombijem pomoći prevesti njene stvari u Zagreb. Naravno, kada ga je, prije nego li mu je uplatila traženu akontaciju, pitala da uživo pogleda stan, priča se promijenila.

– Od onog ljubaznog čovjeka s početka priče počinje s dernjavom da ja mislim da je on prevarant i da se nećemo tako razgovarati. Rekao mi je da on mene ne želi za podstanara jer nismo dobro počeli i poklopi slušalicu, govori nam.

Također, i Sven nam je rekao kako se javio gospođi koja ga je tražila fotografije stana kako bi ju suočio s onim što je napravila, ali ga je odmah blokirala. No, vrlo brzo ga je odblokirala samo kako bi ga okrivila da je i on prevarant jer koristi fotografije stana koje su bile na oglasu i prošle godine. Naravno, radi se o oglasu koji je zaista bio objavljen prošle godine, ali se sada ponavlja zbog potrage za cimerom i promjene cijene.

Kako se zaštititi?

Iako prevaranti zaista postaju sve kreativniji i pronalaze nove načine kako iskoristiti nekoga važno je da, kod potrage za stanom razmišljate na vrlo kritički način i svaku informaciju provjerite barem dvaput. Naravno, jako je važno uživo pogledati stan, provjeriti rade li svi uređaji u njemu i je li sve drugo u redu pa tek onda stanodavcu uplatiti novce. Naravno, polog ili stanarinu platite tek nakon što, kod javnog bilježnika, ovjerite ugovor o najmu.

Copy link
Powered by Social Snap