Pretraga

Na sudu pobijedili Sveučilište: ‘Sramotno je da se javni novac koristi za privatne tužbe rektora’

A- A+

Županijski sud u Šibeniku odbio je žalbu Sveučilišta u Zagrebu na raniju presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom se odbacuje tužba Sveučilišta protiv Mreže antifašistkinja Zagreba. Sveučilište ih je, podsjetimo, tužilo jer su njihov upečatljiv demantij objavili pod naslovom iz kojeg nije vidljivo da je riječ o demantiju. Iz MAZ-a komentiraju kako je ovo naznaka da teror financiran javnim novcem ne smije proći.

Zagrebački rektor Damir Boras
foto: Ivan Božić, srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu još 8. je studenog 2017. podnijelo tužbu protiv Mreže antifašistkinja Zagreba, građanske udruge, tvrdeći kako njihov demantij, objavljen u tekstu Pišem ti pismo: od rektora Borasa, s ljubavlju, MAZ-u, nije objavljen u skladu sa Zakonom o medijima.

Radilo se, moramo podsjetiti, o upečatljivom demantiju na članak MAZ-a u kojem, između ostalog, piše kako nije točno kako je jedina prava ideologija koja vlada na Sveučilištu u Zagrebu klijentelistička hobotnica, kako nije točno da se na Hrvatskim studijima opet počinje raditi na daljnjem gušenju autonomije i pokušaju zaustavljanja studentskog rada i aktivizma te kako nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma.

Tvrdnje Sveučilišta prvo je u listopadu prošle godine odbacio Općinski građanski sud u Zagrebu, a tu je odluku sada pravomoćno potvrdio i Županijski sud iz Šibenika.

Iz MAZ-a kažu kako je “pokušajem zastrašivanja podizanjem neosnovane tužbe rektoru Damiru Borasu pošlo je za rukom samo priskrbiti nove troškove Sveučilištu u Zagreb!” te šalju pozdrave “uskoro bivšem rektoru, bez ljubavi”.

Velimir Gašparac iz MAZ-a kaže nam kako smatra sramotnim da se javni novac sveučilišta koristi za praktički privatne tužbe trenutnog rektora protiv nezavisnih i neprofitnih medija poput MAZ-a, ali i niza ostalih.

– S obzirom na to da se dobar dio tih tužbi podnio u jeku njegove kampanje za drugi mandat one se jedino mogu shvatiti kao vršenje pritiska na medije i ostale kritičare, što je zapravo zastrašivanje. Iskazao bih ovim putem i punu podršku ostalim tuženim novinarkama i novinarima i pozvao njihove redakcije da stanu iza njih. Iako je ovo mala pobjeda, ipak je naznaka da ovakav tip terora ne samo da ne smije nego i neće proći, zaključuje Gašparac.