Pretraga

Tko je Miljenko Šimpraga, Borasov čovjek na čelu Filozofskog i stručnjak za janjeće paštete?

A- A+

Razrješenjem dekanice Filozofskog fakulteta na tu je poziciju privremeno stupio Miljenko Šimpraga. Prorektor za inovacije, komunikacije i transfer tehnologije, znanstvenik koji se bavi kvalitetom janjećih pašteta, političar. Samo su to neki od, zaista, mnoštva zanimljivih detalja u njegovoj biografiji.

Miljenko Šimpraga
Foto: Screenshot Z1 | Pixabay

Suspenzijom, a potom i razrješenjem dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić, na njenu je poziciju privremeno došao Miljenko Šimpraga. Borasov je on prorektor za inovacije, komunikacije i transfer tehnologije i, možda najbitnije za cijelu priču, vjerojatno zadnja osoba koju bi netko povezao s dekanatom Filozofskog fakulteta.

Stručnjak za janjeće paštete

Tomu je tako iz vrlo jednostavnog razloga. Šimpraga nije zaposlenik Filozofskog i nema nikakve veze s društveno-humanističkim znanostima. Štoviše, diplomirao je i doktorirao u području veterine i animalnih znanosti. Na prorektorsku funkciju prije šest godina stigao je s Veterinarskog fakulteta gdje je bio zaposlen kao profesor. Zanimljivo, kad je u javnost dospjela informacija da će Šimpraga biti privremeni dekan Filozofskog, Veterinarski fakultet od svega se ogradio. “Želimo Vas obavijestiti da se ograđujemo od imenovanja prorektora Miljenka Šimprage budući da on trenutačno nije zaposlenik Veterinarskoga fakulteta te su svi njegovi postupci i dužnosti u nadležnosti Rektorata Sveučilišta u Zagrebu”, napisali su tada s Veterine.

Ako pogledamo njegove znanstvene publikacije na Google Scholaru, tu se također jasno ocrtava pripadnost području veterinarskih i animalnih znanosti. U oko posebno upada  njegov rad koji je, zajedno s još šest kolega, prije tri godine objavio u časopisu Meso. Radi se o članku s naslovom “Kakvoća paštete od janjetine”. Naslov i sažetak tog rada na Šimpraginu se profilu prevodi na još čak četiri jezika – talijanski, španjolski, engleski i njemački. Šimpragine publikacije broje ukupno 1.067 citata, od čega preko šest stotina u posljednjih pet godina. Njegov h-index iznosi 10, što znači da ima barem deset članaka od kojih je svaki barem deset puta citiran. Najviše citata ima na radovima na kojima nije prvi autor. Na njemu najcitiranijem radu naslova “Adhesion and aggregation ability of probiotic strain Lactobacillus acidophilus M92”, Šimpraga je tek četvrti autor.

 

Vitez, političar, sindikalist, voditelj

Osim što je Borasov prorektor za inovacije, Miljenko Šimpraga u toj sferi nosi još jednu titulu. Zapravo, radi se o odličju. On je vitez inovatorstva. Ne, ne šalimo se. Komora inovatora Kraljevine Belgije prije četiri je godine dodjeljivala to odličje ljudima diljem Europe, a među njima se našao i zagrebački prorektor Šimpraga.

Tu dolazimo do još jednog zanimljivog detalja. Upravo se HSLS pohvalio vijesti da je Šimpraga odlikovan Redom viteza inovatorstva. Učinili su to jer je u vrijeme odlikovanja Šimpraga bio njihov potpredsjednik. Osim toga, neko je vrijeme bio i predsjednik stranačkog Odbora za znanost i obrazovanje te je imao istaknutu ulogu u ogranku u Zagrebu, u Gornjoj Dubravi. Kako je predsjednik HSLS-a potvrdio novinarki Telegrama, Šimpraga je još uvijek član stranke, no oni se ograđuju od svega što Šimpraga radi na Filozofskom fakultetu.

Zanimljiva je i informacija da je upravo Šimpraga jedan od osnivača Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Istog Sindikata koji je, u posljednjoj krizi na Filozofskom, vrlo očito zauzeo stranu razriješene dekanice. U Sindikatu je, od njegovog osnivanja prije trideset godina pa do danas, bio na brojnim istaknute funkcije. Od najvažnijih valja spomenuti onu glavnog povjerenika te zamjenika predsjednika Sindikata. Za sindikalnu je predanost dobio čak tri priznanja – za osnivanje Nezavisnog sindikata, za njegovo uspješno vođenje te za doprinos djelovanju Matice hrvatskih sindikata.

Izdvojeni članak

Drama na Filozofskom: Rektor Boras suspendirao dekanicu, svog prorektora postavio na čelo fakulteta

Nije to sve. Šimpraga se okušao i u voditeljsko-novinarskim vodama. Na Z1 televiziji uređuje tako i vodi emisiju Sveučilišni Zagreb. Radi se o emisiji u kojoj Šimpraga najčešće intervjuira dekane sastavnica Sveučilišta i druge čelne ljude. Njemu su se tako nasuprot kao gosti našli rektor Damir Boras te dekan Hrvatskih studija i bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Kako smo pisali u veljači, za tu je emisiju, preciznije njenu koprodukciju i emitiranje, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić Sveučilištu isplatio 456.250 kuna. Prošle godine Sveučilište je, za istu tu emisiju, Z1 televiziji isplatilo 206.250 kuna.

Funkcije u tvrtkama Sveučilišta

Uza sve navedeno, Miljenko Šimpraga član je nadzornih odbora triju tvrtki u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu. U tvrtkama Sveučilišna tiskara i Dormitorij vrši funkciju predsjednika nadzornog odbora, dok je u Centru za promet i logistiku zamjenik predsjednika nadzornog odbora. Osim toga, u tvrtki Eko janje, koja nije povezana sa Sveučilištem, jedan je od članova društva, član uprave te direktor pa time i osoba ovlaštena za pojedinačno i samostalno zastupanje tvrtke.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Sveučilišna tiskara se na dosta zanimljiv način uklapa u posljednju krizu na Filozofskom fakultetu. Naime, donedavna dekanica Vlahović-Štetić suspendirana je, a potom i razriješena dužnosti prvenstveno zbog pravomoćne presude o mobingu Filozofskog nad prorektorom Antom Čovićem. Suprug jedne od sutkinja koja donosi tu presudu, Petar Miladin, zajedno s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare. Nadzornim odborom te tvrtke predsjeda upravo Šimpraga koji je, kako smo već spomenuli, nakon razrješenja dekanice Filozofskog na tu funkciju privremeno stupio kao obnašatelj dužnosti dekana.