Pretraga

Tomašević otkrio nove detalje o Kampusu Borongaj: ‘To je jedan od najbitnijih strateških projekata za Grad’

A- A+

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, opisao je u emisiji na Radio Sljemenu faze kroz koje će prolaziti projekt Kampus Borongaj. Govorio je o tramvajskim prugama koji će ići u samo srce Kampusa, kao i o podvožnjaku ispod željezničke pruge na Mandlovoj.

Foto: srednja.hr

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otkrio je u emisiji ‘Zagrebi po Zagrebu’ na Radiju Sljeme nove detalje o projektu Kampus Borongaj. Rekao je, naime, da to više nisu snovi te da se u ovom trenutku radi na više stvari.

Podvožnjak ispod Mandlove

– Radi se na rješavanju imovinsko pravnih odnosa oko Vukovarske, a govori se i o tramvajskoj pruzi koja bi išla od tamo prema Vukomercu te bi tramvaj ulazio u samo sjedište Kampusa. U drugoj fazi bi se napravio podvožnjak ispod željezničke pruge na Mandlovoj, gdje bi i tamo išla tramvajska pruga sve do okretišta Dubrava, rekao je gradonačelnik.

Paralelno s time, ističe Tomašević, HŽ premješta stanicu za vlak prema Kampusu, kod novoga podvožnjaka, a napravit će se i pješački te biciklistički most koji bi povezivao Mandlovu i Kampus. S druge strane, radi se i obodna cesta oko samog Kampusa što će biti investicija Grada Zagreba od oko 20 milijuna eura.

– Kampus Borongaj je po meni jedan od najbitnijih strateških projekata za Grad Zagreb koji će potpuno transformirati taj dio grada i zapravo cijeli grad. Zato je ključno da ovo bude realizirano što prije, zaključuje Tomašević.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Projektiraju se novi studentski domovi u Zagrebu, rektor: Projekt Kampusa Borongaj je u ‘velikom zamahu’

O tome je nedavno govorio i Lakušić

Podsjećamo da se o Kampusu Borongaj govori već preko 15 godina. Najavljivan je kao hrvatski Harvard, kao kapitalni projekt hrvatske znanosti, a trebalo ga je koristiti oko 35 tisuća studenata. No nikada nije zaživio. O tome je nedavno govorio i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić, navodeći da se projekt, u odnosu na zadnjih nekoliko godina, pomaknuo ‘velikim zamahom’.

– Ono što je važno je da je započelo i projektiranje prvih studentskih domova upravo u Kampusu Borongaj. Grad Zagreb je u svoju strategiju stavio da je prva faza faza prometnog povezivanja, a imamo i tri zgrade koje već imaju građevinsku dozvolu. I sada se već fakulteti kandidiraju sa željom da upravo svoje centre izvrsnosti kreiraju u Kampusu Borongaj, rekao je Lakušić u rujnu ove godine.