Pretraga

Trebate li vratiti državnu stipendiju ako se ispišete s faksa? Pravila nisu ista za STEM i socio-ekonomsku

A- A+

Rezultati ovogodišnjeg natječaja za državne socio-ekonomske stipendije, kao i javnog poziva za STEM stipendije, objavljeni su prije nekoliko tjedana. Studentima su već i isplaćene prve rate ovih stipendija, a mnogi od njih pitaju se moraju li vratiti isplaćeni iznos u slučaju da se ispišu sa studija. U kojim se slučajevima treba vratiti državna stipendija definiraju pravilnici Ministarstva. Uvjeti nisu isti za one koji primaju socio-ekonomsku i one koji primaju STEM stipendiju.

Ilustracija: Pixabay

Ove akademske godine državnu socio-ekonomsku stipendiju dobiva 12 tisuća studenata i to u iznosu od 200 eura kroz devet mjeseci. Sva pravila i uvjeti dodjele definirana su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa iz 2022.

Socio-ekonomska stipendija vraća se samo u jednom slučaju

Ovaj Pravilnik, među ostalim, propisuje i u kojem slučaju student mora vratiti državnu socio-ekonomsku stipendiju. To će se dogoditi samo ako se naknadnom provjerom podataka utvrdi da podaci temeljem kojih ste ostvarili pravo na državnu stipendiju nisu točni.

Naime, Ministarstvo svake godine naknadno provodi provjeru točnosti podataka na temelju kojih su studenti ostvarili pravo na socio-ekonomsku stipendiju. U slučaju da neki od podataka iz prijave studenta ne odgovara stvarnom stanju, Ministarstvo može tražiti od studenta dostavu dodatne dokumentacije. Ako se i nakon svega utvrdi da je student ostvario stipendiju temeljem netočnog podatka u prijavi, obustavlja se isplata državne stipendije, a student je dužan izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava.

Što se događa ako se ispišete sa studija usred akademske godine, primjerice sada u veljači? Pa prema Pravilniku o socio-ekonomskoj stipendiji imate 15 dana da Ministarstvo obavijestite o ispisu i samo vam se za sljedeći mjesec obustavlja isplata socio-ekonomske stipendije. Isto se događa ako upišete mirovanje obveza ili završite studij, ostvarite pravo na javno financiranu stipendiju prema drugoj osnovi, osim stipendije ostvarene za razdoblje obavljanja stručne prakse i/ili sudjelovanja u programu mobilnosti i međunarodne razmjene te kod ostalih razloga koji utječu na vaš studentski status. I u navedenim slučajevima imate 15 dana da o tome obavijestite Ministarstvo.

Izdvojeni članak

Pozor, studenti: Promijenjena je lista dobitnika državne STEM stipendije

Što je sa STEM stipendijom?

Situacija je malo stroža u slučaju državne STEM stipendije. Nju, podsjetimo, ove godine dobiva 1.388 studenata, a iznosi 600 EUR za STEM nastavničke studijske programe i 300 EUR za ostale STEM studijske programe. Isplaćuje se isto za devet mjeseci, a prve rate već su na računima studenata.

I u ovome slučaju stipendija vam se obustavlja i isplaćena sredstva vraćate ako Ministarstvo naknadnom provjerom utvrdi da podaci na temelju kojih ste ostvarili pravo stipendiju nisu točni. No kod ove stipendije isplata vam se obustavlja i morate vratiti isplaćeni iznos i u slučaju ispisa sa studija ili ostvarivanja prava na drugu stipendiju iz javnih izvora (osim one za razmjenu). Imate i rok od 15 dana da o ispisivanju s faksa ili ostvarivanju prava na drugu stipendiju obavijestite Ministarstvo.

Ako pak diplomirate ili upišete mirovanje usred godine, samo će vam se obustaviti isplata daljnjih rata, ali o tome isto u roku od 15 dana morate obavijestiti Ministarstvo. Kako smo nedavno pisali, studenti koji su prihvatili STEM stipendiju obvezali su se i na to da će raditi u školi onoliko dugo koliko su primali stipendiju i to u županiji prebivališta. Ako nakon studija ne ispoštuju ovaj uvjet – vraćaju cjelokupni iznos stipendije.

Oba pravilnika – i ovaj za STEM i pravilnik za socio-ekonomske stipendije detaljnije možete proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab