Pretraga

U srijedu i četvrtak održavaju se studentski izbori u Zagrebu: Evo kako će to izgledati

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka održavaju se studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu. Osim što će oko 66.000 studenata birati svoje predstavnike na sveučilišnoj razini, moći će to isto učiniti i fakultetskoj. Na fakultetima će biti organizirana biračka mjesta s odvojenim listićima i kutijama za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te za studentske zborove pojedinih fakulteta.

Kolinda Grabar Kitarović, 2019. stavlja papirić u kutiju na studentskim izborima

Tadašnja predsjednica i doktorska studentica Kolinda Grabar Kitarović na studentskim izborima 2019. godine
Foto: Kolinda Grabar Kitarović (Twitter)

Ovu srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka 2023. godine, održavaju se izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica. Pravo glasa ima oko 66.000 studenata, koji će moći glasati na svojim fakultetima oba dana od 8 do 20 sati. Podsjetimo, na prošlim je izborima bila bizarno niska izlaznost od 7,6 posto.

Na izborima biraju se studentski predstavnici koji će sjediti u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu te studentskim zborovima sastavnica, odnosno fakulteta i akademija. Upravo iz tog razloga, svakog će studenta na glasačkom mjestu dočekati dva listića – jedan svijetlo plave boje i jedan svijetlo crveni.

Izdvojeni članak
studentica i student ispred zgrade Studentskog centra Zagreb

Video: Pitali smo studente uoči izbora što je studentski zbor, jedna studentica misli da je – pjevački

Kako glasati?

Naime, glasački listić svijetlo plave boje je onaj na kojem se zaokružuju kandidati za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, dok je svijetlo crveni listić onaj za Studentski zbor sastavnice, koji se posebno izrađuje za svaku sastavnicu. Osim boje, na svakom od listića bit će jasno navedeno za koji je studentski zbor namijenjen, što će svakako olakšati posao studentima.

Za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, birači mogu glasovati za ukupno 17 kandidata, koji će biti poredani abecednim redom s naznakom rednog broja ispred imena. Kad je, pak, riječ o glasačkom listiću za studentske zborove sastavnice, tamo će na dnu papira pisati upute za koliko se ukupno kandidata može glasati. Valja napomenuti da listić neće biti valjan ako se zaokruži više kandidata od zadanog.

Nakon zaokruživanja, glasački listići ubacuju se u glasačke kutije. Na svakom biračkom mjestu nalazit će se dvije kutije – jedna za listiće za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a druga za Studentski zbor sastavnice.

Studenti kandidati biraju se na mandat od dvije godine, koji se može jednom ponoviti. Popis kandidata za Studentski zbor svake sastavnice, moguće je vidjeti ovdje.

@srednja_hr Studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu održavaju se u srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka. Više o tome tko se natječe za studentski zbor čitajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #studentskiizbori #izbori #studenti #studentskizbor #studiranje #faks #fakultet #studentslife #zagreb #hrvatska #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Što je to Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu?

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG) postoji od 1996. godine kada su održani i prvi izbori te je predstavničko tijelo studenata sačinjeno od studenata. SZZG trebao bi se baviti svim sadržajima vezanima uz studentski smještaj, prehranu, kulturu, sport i svim problemima s kojima se studenti susreću tijekom svog obrazovanja. SZZG zastupa i predstavlja studente promičući i štiteći njihove interese u sustavu visokog obrazovanja, točnije u vijećima i tijelima Sveučilišta (Senat, povjerenstva, komisije i drugi) te sveučilišnim ustanovama poput Studentskog centra i Srca.

Na ovogodišnjim izborima studenti imaju mogućnosti birati kandidate okupljene u dvije neformalne, naizgled suparničke liste – Obični studentiOna lista. Dok Obični studenti okupljaju 17 studenata te ih podržava ukupno 19 studentskih udruga, Ona lista okuplja 16 studenata i ima podršku 24 studentske udruge.

Što se tiče studentskog zbora svake sastavnice, oni se bave problemima na razini sastavnice i zastupaju, predstavljaju i promiču interese studenata sa svoje sastavnice. To se, naravno, razlikuje ovisno od sastavnice.