Pretraga

Video: Pitali smo studente uoči izbora što je studentski zbor, jedna studentica misli da je – pjevački

Uoči studentskih izbora na Sveučilištu u Zagrebu, koji se održavaju u srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka, pitali smo studente što je studentski zbor, tko je njegov aktualni predsjednik i hoće li izaći na izbore. Odgovori su pomalo razočaravajući, ali ne i iznenađujući. Nekoliko studenata uopće nije znalo što je studentski zbor, nitko nije znao navesti ime aktualnog predsjednika, a oni koji su i znali, ne znaju hoće li izaći na izbore i odabrati svoje predstavnike.

studentica i student ispred zgrade Studentskog centra Zagreb

Ispre zgrade Studentskog centra Zagreb pitali smo studente o studentskim izborima
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka na zagrebačkom sveučilištu održavaju se studentski izbori. Studenti će imati priliku birati svoje predstavnika na fakultetskoj razini, ali i one glavne, u Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Na sveučilišnoj razini na ovim će se izborima sučeliti dvije neformalne liste – Ona lista, čije kandidate podržavaju 24 studentske udruge i lista Obični studenti čije kandidate podržava 19 studentskih udruga. Dan uoči izbora naši reporteri Ramona Ščuric i Hrvoje Debeljak izašli su na teren. Prošetali su do Studentskog centra u Savskoj i tamo porazgovarali sa studentima koje su sreli.

Izdvojeni članak
Kolinda Grabar Kitarović, 2019. stavlja papirić u kutiju na studentskim izborima

U srijedu i četvrtak održavaju se studentski izbori u Zagrebu: Evo kako će to izgledati

Netko je opet mislio da je studentski zbor pjevački zbor

Pitali su ih znaju li što je uopće Studentski zbor, tko je predsjednik, kada su izbori i hoće li izaći na izbore. Odgovori su bili dosta zanimljivi, a većina ih zapravo nije znala što je studentski zbor. Jedna je studentica, kako to već sad tradicionalno postaje slučaj, mislila da se radi o pjevačkom zboru, dok su drugi znali objasniti kako se radi o ljudima koji se bore za prava studenata, sjede u fakultetskim i sveučilišnim tijelima i donose važne odluke. Nitko, pak, nije znao tko je aktualni predsjednik Studentskog zbora na zagrebačkom sveučilištu.

– To je nekakvo vijeće studenata koje bi se trebalo boriti za naša prava. Znam da su izbori na mom fakultetu, tako da sam tamo planirao glasati, a iskreno za ove sveučilišne izbore uopće nisam ni znao da postoje. Sad kad sam informiran, možda ću čak i glasati, rekao je jedan student.

Većina nam je rekla da ne zna hoće li izaći na izbore, neki su odlučili da neće jer nemaju potrebu, dok su drugi, kako kažu, tek brucoši. Objavili smo i video koji možete vidjeti ispod, na Tiktok profilu portala srednja.hr.

@srednja_hr Studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu održavaju se u srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka. Više o tome tko se natječe za studentski zbor čitajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #studentskiizbori #izbori #studenti #studentskizbor #studiranje #faks #fakultet #studentslife #zagreb #hrvatska #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Proveli smo anketu, većina neće izaći na izbore

Studentski izbori nisu na vrhu liste prioriteta ogromne većine studenata. Izlaznost na prošlim zagrebačkim studentskim izborima, održanim 2021. godine, bila je svega 7,6 posto. Prijašnjih godina, kada gledamo sva sveučilišta i izdvojimo najbolje podatke, maksimalno 15 biračkog tijela izlazi i izabire svoje predstavnike u studentskim zborovima. Legitimitet predstavnika stoga je, opravdano, upitan.

To nas je potaknulo da, barem za orijentaciju, pitamo našu publiku na Instagramu hoće li izaći na studentske izbore za predstavnike na Sveučilištu u Zagrebu. U našoj anketi sudjelovalo je ukupno 572 ljudi. Njih 191, odnosno 33 posto, izjasnilo se da će izaći na studentske izbore. Ostatak, njih 381 ili 67 posto, u našoj je anketi odgovorilo – ne – najavivši tako da neće izaći izabrati svoje predstavnike.

Niska izlaznost na izbore porazna je činjenica. Studentski predstavnici, kako im sam naziv kaže, tu su da predstavljaju studente koji su ih izabrali, brane njihova prava te čuvaju i održavaju studentski standard. Oni kao studentski predstavnici ulaze i u  fakultetska i sveučilišna tijela te donose važne odluke poput odobravanja promjena studijskih programa, izbora rektora i dekana.