Pretraga

Uskoro dolazi virtualna studentska iskaznica: Evo što će sve studenti moći s njom

A- A+

Uz pomoć Europske unije u Hrvatskoj trenutno traje projekt koji će studentima omogućiti virtualnu studentsku iskaznicu. Testiranje bi trebalo biti u rujnu ove godine, a studenti bi ju mogli isprobati već iduće godine, najavljeno je na konferenciji Srca DEI 2022. Izlagači iz Srca predstavili su koje će sve mogućnosti ona imati te su objasnili zašto se fizička studentska iskaznica neće ukinuti.

Foto: Tea Ovničević | srednja.hr

Na drugom danu konferencije Srca DEI 2022 održano je predavanje o virtualnoj iskaznici koja će biti dostupna svim studentima na području Europske unije. U Hrvatskoj će početno testiranje krenuti u rujnu ove godine, a optimistične prognoze su da bi ju studenti mogli isprobati već 2023. godine.

– Studentska iskaznica univerzalna je i međunarodna iskaznica koja bi bila u obliku mobilne aplikacije i studenti bi bez dodatnih podešavanja mogli koristiti usluge bilo gdje u EU. Cilj je olakšati studentsku mobilnost bez potrebe za dodatnom programskom podrškom ili posebnim uređajima, objasnio je u uvodu Mijo Đerek iz Srca.

Studenti će preko aplikacije eIskaznice moći potpisati sve potrebne dokumente

Platforma će pružiti integriranu autentikacijsku infrastrukturu povezujući građanske e-identitete i e-identitete u visokom obrazovanju, a također će omogućiti razmjenu akademskih podataka među visokim učilištima.

– Sustav eIskaznica temelji se na NFC tehnologiji. Mi smo u Hrvatskoj imali sreću da je dobro jasno definirano što je to studentski identifikator i bilo nam je lako uklopiti se u ovaj projekt. Student će se moći povezati sa svojim građanskim identitetom u virtualnu studentsku iskaznicu. Cilj je da student, koji si organizira studiranje vani, da će preko te aplikacije moći potpisati sve potrebne dokumente elektronički. U planu je i uvođenje aplikacije imena HousingApp kako bi studenti preko nje dogovarali smještaj i potpisivali ugovor o smještaju u mjestu gdje odlazi na studiranje, navodi Đerek.

Izdvojeni članak

Profesori o online ispitima: Evo kako su na matematici uspjeli spriječiti varanje

U najboljem slučaju studenti bi mogli isprobati već iduće godine

Dodao je i kako će u sklopu virtualne iskaznice nastati i aplikacija za ugovaranje studiranja te će se studentima omogućiti i elektronički potpis.

– Optimistično mislimo da bi aplikacija eIskaznice mogla biti dostupna iduće godine, no krajnji datum dovršetka projekta je 2025. godine. Sada se čekaju izmjene Pravilnika o studentskoj ispravi i ako to dobro prođe, možemo lansirati aplikaciju 2023., poručio je Đerek.

Virtualna iskaznica služit će studentima za njihovu prehranu, evidenciju na nastavi, posudbu knjiga te sportske aktivnosti i usluge kopiraone. Studenti će preko nje imati jednostavan pristup nastavnim materijalima prije mobilnosti, moći će se provoditi upisi preko nje i automatski će se priznavati ETCS bodovi.

Izdvojeni članak
studentice

Zbogom papirologiji, stigla je aplikacija za studente koji će na Erasmus razmjenu

Fizička studentska iskaznica i dalje će se izdavati

Također će imati izravan pristup uslugama sveučilišta domaćina, kao što su prijevoz, knjižnice i smještaj te razne popuste za kulturne aktivnosti diljem Europske unije. No, to ne znači da će fizička iskaznica nestati.

– Mi smo mislili zadržati model da se i dalje ima fizička kartica, ali će biti produljena odnosno nadograđena u aplikaciji, a koristit će se preko QR koda ili preko mobilnog novčanika, rekao je Stjepko Hunjet iz Srca.

Osim uvođenja aplikacije, novosti i na ‘starim’ x-icama predstavio je Branko Ptiček iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Novost kod postojećih x-ica je ta da studenti preko sustava Srca mogu pratiti koliko je izdanih računa preko njihove x-ice bilo. To je vrlo korisna stavka kojom će studenti koji izgube x-icu moći pratiti koristi li netko njihovu iskaznicu, poručio je Ptiček.