Pretraga

Velike promjene na zagrebačkom faksu: Pokreću novi studij i mijenjaju jedan od najatraktivnijih

A- A+

‘Logistika i upravljanje mobilnošću’ naziv je novog diplomskog studija kojeg pokreće Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Izvodit će se na engleskom jeziku i to mješovito – uživo i online. Njime žele privući što više stranih studenata, a iskaz interesa za upis već je počeo. S Fakulteta su najavili i modernizaciju studija Aeronautika, jednog od najatraktivnijih u zemlji, te uvođenje novog smjera, Upravljanje zračnim prometom. Dopusnicu za njegovo izvođenje očekuju uskoro pa bi studenti novi program mogli upisivati već od jeseni.

FPZ studiji

Fakultet prometnih znanosti | Foto: FPZ

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu je tijekom 2021./2022. akademske godine dobio dopusnicu za izvođenje novog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom ‘Logistika i upravljanje mobilnošću‘ odnosno ‘LogisTics And MobiLity ManagemENTTALENT‘. Sveučilišni diplomski studijski program u području tehnologije prometa i transporta izvodi se mješovito (klasično i do 20 % nastave po predmetu održavat će se online) na engleskom jeziku i predstavlja prvi studijski program na stranom jeziku Fakulteta prometnih znanosti.

Izvođenje je u suradnji sa stručnjacima s Fakulteta organizacije i informatike i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, čime je omogućen interdisciplinaran pristup poučavanju.

Studij za industriju koja pokreće cijelo gospodarstvo

Studijski program je razvijen u okviru projekta ‘LoMI – internacionalizacijom preskačemo granice’ koji je sufinanciran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. godine Europskog socijalnog fonda.

– Motivacije za novi studij proizašle su iz činjenica da globalizacija gospodarstva i međunarodna razmjena stvaraju rastuće potrebe za mobilnošću ljudi, roba i informacija te je sektor prometa i logistike prepoznat kao jedan od ključnih čimbenika koji osiguravaju rast cjelokupnog gospodarstva. Preuzimanjem novih tehnologija i načina rada u skladu sa suvremenim tehnološkim i informatičkim dostignućima u sektoru prometa i logistike, ukazuju se velike mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta koja će tražiti od zaposlenika nova znanja i kompetencije. Cilj Fakulteta prometnih znanosti je osigurati obrazovanje kadrova u sektoru prometa i logistike koji će svojim znanjem i vještinama biti konkurentni na tržištu rada Republike Hrvatske, ali i na tržištu Europske unije, doznajemo s Fakulteta prometnih znanosti.

Laboratorij za simulacije u logistici

Simulacija upravljanja zalihama i nabave roba u Laboratoriju za simulacije u logistici | Foto: FPZ

Poznati i kolegiji koje će studenti slušati

Tijekom četiri semestra izvođenja nastave, predviđeni su obvezni kolegiji i veći broj izbornih kolegija te projektni zadatak i diplomski rad. Definirani predmeti studentima pružaju znanja i vještine iz područja logistike i upravljanja mobilnošću u skladu s potrebama tržišta rada. Studentima na studiju ‘Logistike i upravljanja mobilnošću‘ na raspolaganju je preko desetak suvremenih laboratorija pri Fakultetu prometnih znanosti i stručan kadar s međunarodnom prepoznatljivošću.

Studenti će usvajati znanja iz tematskih područja poput: primjena rudarenja podataka, inteligentne logističke usluge, napredni sustavi upravljanja prometom, e-održavanje u transportu i logistici, pametne željeznice, prividna stvarnost u transportu i logistici, metode kontinuiranog unaprjeđenja, dizajnersko razmišljanje u digitalnoj transformaciji, komunikacijska sigurnost u transportu, povratna logistika, upravljanje kvalitetom i sl.

Ispod pogledajte brošuru studija s popisom obveznih i izbornih kolegija. Ako vam se dokument ne prikazuje, ponovo učitajte stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Iskaz interesa studenata već počeo

Novim i atraktivnim studijskim programom na engleskom jeziku teži se privući što više međunarodnih studenata, čime se povećava mobilnost i prijenos znanja, ali i prepoznatljivost Sveučilišta u Zagrebu te njegovih sastavnica. Individualni pristup pri izvođenju nastave daje dodanu vrijednost ovom studijskom programu i pruža priliku studentima, jednako stranima, ali i studentima s područja Republike Hrvatske za stjecanje kompetencija koje omogućuju konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu rada.

U tijeku je iskaz interesa za upis studenata, a s Fakulteta su istaknuli kako se vesele razmjeni znanja i druženju kroz buduće studijske dane. Prepoznajte priliku i javite se, poručili su budućim studentima.

Svi detalji o TALENT studijskom programu dostupni su na web stranici studija. Više informacija može se dobiti i putem e-maila [email protected]

Studij Logistike na FPZ

FPZ pokreće novi studij ‘Logistika i upravljanje mobilnošću’ | Foto: FPZ

Najavili i novi prijediplomski studijski program Aeronautika

Tijekom 2022. godine, Zavod za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti izradio je novi sveučilišni prijediplomski studijski program Aeronautika koji će zamijeniti postojeći studijski program Aeronautika s tri modula (Vojni pilot, Civilni pilot, Kontrola leta). Program je u završnoj fazi vrednovanja te se očekuje dobivanje dopusnice u narednom periodu te mogućnost primjene i upisa studenata od ak. god. 2023./2024.

Inače, modul Vojni pilot postojećeg studija Aeronautika je prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje među pet najzanimljivijih u zemlji. Taj modul upisuje 15 kandidata, trenutno je prijavljen 121 maturant, a prvi izbor je za njih 73. Ostala dva modula (Civilni pilot i Kontrola leta) su prema istim podacima među prvih 50.

Program je predan na vrednovanje sveučilišnim i nacionalnim tijelima te se očekuje  dobivanje dopusnice u narednom periodu te mogućnost primjene i upisa studenata od ak. god. 2023./2024.

vojni pilot

Student-kadet modula Vojni pilot na FPZ-u | Foto: MORH HRZ

Što je novo u studijskom programu?

Predloženi novi studijski program prijediplomskog studija Aeronautika zamijenit će postojeći te uvesti novu strukturu studija (dva smjera, četiri usmjerenja/modula):

1. smjer Pilot

  • usmjerenje Civilni pilot
  • usmjerenje Vojni pilot

2. smjer Upravljanje zračnim prometom

  • usmjerenje Kontrola zračnog prometa
  • usmjerenje Vojna kontrola zračnog prometa

Uvođenje novog smjera naziva Upravljanje zračnim prometom (engl. Air Traffic Management – ATM) bolje će opisati temeljnu funkciju kontrole zračnog prometa te mjere za rješavanje problema upravljanja zračnim prostorom i protokom prometa. U skladu s time, ovaj smjer imat će dva usmjerenja.

Usmjerenje Kontrola zračnog prometa zamijenit će postojeći modul dosadašnjeg naziva Kontrola leta. U sklopu ovog smjera uvodi se i novo usmjerenje Vojna kontrola zračnog prometa, radi školovanja časničkih kadrova za poslove zračnog motrenja i navođenja, a prema potrebama MORH-a i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ovo usmjerenje provodi se u suradnji s MORH-om te ga upisuju samo kandidati koji su ujedno i kadeti MORH-a (posebni uvjeti selekcije, slično kao i kod vojnih pilota). Ukoliko ste zainteresirani za vojna usmjerenja, dodatne informacije možete naći na ovoj poveznici.

Kontrola leta FPZ

Simulator za kontrolu zračnog prometa | Foto: FPZ

Što ostaje isto?

Predloženi novi studijski program prijediplomskog studija Aeronautika (kao što ga ima i postojeći), zadržava svoju specifičnost i dodatnu vrijednost programa: u studijski program implementirani su sadržaji dijela stručnog osposobljavanja pilota i kontrolora zračnog prometa koji su usklađeni s europskim propisima.

Izdvojeni članak
fpz

[VIDEO] Što se sve dogodi prilikom sudara? Crash test na Fakultetu prometnih znanosti točno pokazao štetu

U smjer Pilot je implementiran sadržaj teorijskih predmeta integriranog programa za stjecanje dozvole transportnog pilota zrakoplova (ATPL licence) te dio letačke obuke. U smjer Upravljanje zračnim prometom implementiran je sadržaj stručnog osnovnog osposobljavanja za kontrolore zračnog prometa (ATCO Basic Training) koji propisuje europska Uredba o školovanju i licenciranju kontrolora zračnog prometa (EU REG 2015/340). Usmjerenje Vojni pilot provodi se u suradnji s MORH-om te ga upisuju samo kandidati koji su ujedno i kadeti MORH-a (posebni uvjeti selekcije).

Studij Aeronautika

Zrakoplov Cessna 172N | Foto: FPZ

Što je cilj novog studijskog programa i mogućnost zapošljavanja?

Smjer Pilot: obrazovati stručnjake koji će moći obavljati poslove u području aeronautike i zračnog prometa, kao što su: priprema i provedba leta te upravljanja zrakoplovom unutar područja vojnog zrakoplovstva (usmjerenje vojni pilot u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu) ili civilnog zrakoplovstva (usmjerenje civilni pilot) koristeći stečena znanja, vještine i stavove iz područja općih inženjerskih predmeta, zajedničkih aeronautičkih predmeta te specifičnih predmeta smjera pilot.

simulator leta fpz

Simulator leta ELIT | Foto: FPZ

Smjer Upravljanje zračnim prometom: obrazovati stručnjake koji će moći obavljati poslove u području aeronautike i upravljanja zračnim prometom u civilnom sektoru. To su poslovi u području kontrole zračnog prometa, kao i poslovi podrške provedbi kontrole zračnog prometa (upravljanje protokom prometa, upravljanje zračnim prostorom, zrakoplovno informiranje, obrada podataka), rad u organizaciji za osposobljavanje kontrolora, u nacionalnim pružateljima usluga zračne plovidbe. U vojnom sektoru, obrazujemo stručnjake za provedbu zadaća časnika za navođenje, kontrolu i praćenje zračnog prometa (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo).

Studij Aeronautika

Studenti-kadeti modula Vojni pilot na FPZ-u | Foto: MORH HRZ

Ostali studijski programi FPZ-a

Uz navedene nove studijske programe, Fakultet prometnih znanosti izvodi sveučilišni prijediplomski i diplomski studij Promet sa sedam smjerova (Cestovni promet, Gradski promet, Informacijsko-komunikacijski promet, Poštanski promet, Vodni promet, Zračni promet i Željeznički promet) i Inteligentni transportni sustavi i logistika s dva smjera (Inteligentni transportni sustavi i logistika).

Više o studijima na FPZ-u doznajte na web stranici Fakulteta.

FPZ studijski programi

Foto: FPZ


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu