Pretraga

Veliki faks od županije dobio 20.000 eura: Već su si pripremili popis za kupnju

A- A+

Vesele vijesti, ali i značajna sredstva, primio je FOI od Varaždinske županije. Fakultet organizacije i informatike za ovu će godinu dobiti 20 tisuća eura. Novac će uložiti u projekte za popularizaciju znanosti i u nabavu nove laboratorijske opreme.

Varaždinska županija financijski podržala daljnji rad FOI-a. Foto: FOI

Iako je Fakultet organizacije i informatike (FOI) u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, ova visokoobrazovna institucija svoje studije i projekte provodi u obližnjem Varaždinu. Stoga ne treba čuditi da se za suradnju obraća Varaždinskoj županiji s kojom su izgradili vrlo dobre odnose. Iznimka neće biti ni 2024. godine jer će upravo Varaždinska županija ponovno financijski podržati njihov rad i djelovanje.

Već se gleda nova oprema

Kako se Fakultet pohvalio, dobili su 20 tisuća eura, a ugovore o financijskoj potpori su potpisali dekanica FOI-a, Marina Klačmer Čalopa te župan Anđelko Stričak. Sredstva su dodijeljena za nabavu opreme i aktivnosti koje FOI priprema radi popularizacije svojih studijskih programa, ali i znanosti općenito. Varaždinska županija je također dodijelila sredstva i Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilištu Sjever.

– FOI će potporu iskoristiti za realizaciju međunarodnih aktivnosti u sklopu Dana međunarodne suradnje FOI-ja i Festivala znanosti, kao i za nabavu opreme za Laboratorij za primijenjeno softversko inženjerstvo te opreme za unapređenje mrežne infrastrukture FOI-ja, najavila je ova varaždinska sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
dron

Velik uspjeh hrvatskih istraživača: Povezali dronove u jato, što je dosad bilo nemoguće

Rasturili u istraživanju dronova

Zanimljivo, FOI nudi studentima nudi sveučilišne i stručne prijediplomske studije. Tako oni koji žele postati sveučilišni prvostupnici mogu na FOI-u birati smjerove ‘Informacijski / poslovni sustavi’ te ‘Ekonomiku poduzetništva’. Kod stručnih prijediplomskih studija, na FOI-u možete školovati u ‘Primjeni informacijske tehnologije u poslovanju’ te na studiju ‘Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja’. No, kod diplomskih studija, FOI nudi obrazovanje samo za sveučilišne magistre i to kroz dvije opcije. Jedna je ‘Studij informatike’, a drugi ‘Ekonomika poduzetništva’.

Inače, FOI se krajem siječnja ove godine pohvalio velikim uspjehom istraživačkog tima od kojih je većina upravo s njihovog fakulteta. Naime istraživački tim ‘ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica‘ tražio je algoritam s kojim bi se istovremeno moglo upravljati s više dronova. Istovremeno, cilj je bio i locirati pilota potencijalno uljeznog drona. Tim ORKAN je posljednji eksperiment u siječnju imao na području Donjeg Međimurja. Uspješno su podignuli u zrak jato dronova koji su na sebi imali mjerne uređaje koji su osmišljeni upravo na FOI-u. Ovaj složeni algoritam uspješno je izmjeren, a to do sada gotovo nijednom drugom istraživačkom timu na ovim prostorom nije uspjelo.

– Proizvođači dronova nisu skloni otvarati svoja programska sučelja (API), čime je gotovo nemoguće bez naše aplikacije upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja i pritom prikupljati relevantne podatke iz okoline, opisao je izazove ovog istraživanja redoviti profesor na FOI-u i vođa ORKAN-a, dr. Neven Vrček.