Pretraga

Veliki faks produljio rok onima koji nisu diplomirali na vrijeme: ‘Ne želimo da im to ostane nedosanjani san’

A- A+

Uoči božićnih praznika jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj, Filozofski fakultet Zagreb, odlučio je produljiti rok za završetak studija. Konkretno, oni koji su odslušali sve kolegije i morali diplomirati u veljači ili rujnu 2023., a nisu, studij mogu završiti do 30. rujna 2024. godine. Među ostalim, s fakulteta u obrazloženju navode da ne žele da studentima završetak studija ‘ostane nedosanjani san’. Odluku pravdaju i navodeći kako studenti koji su odslušali sve predmete neće dodatno opteretiti sustav.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Filozofski fakultet Zagreb (FFZG) ovih je dana na svojim stranicama objavio odluku kojom se produljuje rok za završetak studija studentima koji su odslušali sve kolegije i lani trebali završiti studij, ali nisu uspjeli. Diplomirati moraju do kraja rujna.

FFZG: Dodatni rok odobren onima koji su odslušali sve kolegije, ali nisu završili studij

– Studentima koji u 2023. godini nisu diplomirali na prijediplomskom ili diplomskom studiju, a odslušali su sve kolegije na studiju/studijima te imali rok za završetak studija do 28. veljače, odnosno do 30. rujna tekuće godine, odobrava se dodatni rok za završetak studija najkasnije do 30. rujna 2024. godine, stoji u odluci Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Odluku je donijelo Fakultetsko vijeće FFZG-a, kako je navedeno, na temelju preporuke rektora Sveučilište u Zagrebu, Stjepana Lakušića. Studenti Filozofskog koji su dobili produljenje roka dužni su ‘koristiti podršku i konzultacije dostupnih nastavnika kao pomoć u uspješnom svladavanju preostalih studijskih obveza’, stoji u odluci.

Podsjetimo, u Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti samo stoji da je student obvezan završiti studij najkasnije u roku koji je dvostruko dulji od trajanja studija. U prijašnjem statutu Sveučilišta u Zagrebu stajalo je da student gubi status studenta ako u dvije uzastopne godine ne ostvari barem 35 ECTS-a. No, ta odredba u novom statutu u od prošle godine više ne postoji. Prema novom statutu Sveučilišta u Zagrebu, status studenta prestaje završetkom studija, ispisom sa studija, isključenjem sa studija u skladu s pravilima o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta ili fakulteta i, kao što je to navedeno i u Zakonu, ako student ne završi studij u roku dvostruko duljem od trajanja studija. Ista pravila prestanka statusa studenta navedena su i u statutu Filozofskog fakulteta.

Izdvojeni članak
bilježnica, knjiga, učenje, ispit, papir, jezik

Sve više zagrebačkih fakseva ukida ograničenje broja izlazaka na ispit: Novi Statut to im dopušta

Ne žele da im završetak studija ostane ‘nedosanjani san’

U odluci oko produljenja roka za diplomiranje, Filozofski daje i svoja obrazloženja. Prije svega, navode kako su sami studenti više puta tražili od rektora da im se pruži ovakva prilika, ‘zbog zaostataka nastalih spletom raznih okolnosti’. S Filozofskog ne žele da studenti koji nisu uspjeli diplomirati na vrijeme odu diplomirati drugdje ili da im kraj faksa ‘ostane nedosanjani san’.

– Imajući u vidu da je riječ o studentima koji su uložili mnogo vremena i truda da svoj studij svladaju gotovo do kraja (preostalo im je nekoliko ispita i/ili obrana završnog odnosno diplomskog rada), kao i činjenicu da su i nastavnici Fakulteta dali veliki doprinos njihovom dosadašnjem stjecanju znanja, bio bi veliki gubitak za ove mlade ljude, za naše Sveučilište, da se njihov daljnji put stjecanja kvalifikacije prepusti nekim trećim stranama izvan Sveučilišta ili da završetak željenog studija ostane za njih nedosanjani san. Pružanje podrške studentima koji su blizu završetka studija, u interesu je Fakulteta, a također i Sveučilišta, stoji u obrazloženju Filozofskog.

Na Filozofskom smatraju i da se davanje dodatne šanse studentima koji nisu diplomirali na vrijeme postiže višestruka korist. Po njima je to u skladu s idejom sveučilišta i države prema kojoj je cilj povećati broj uspješno diplomiranih studenata.

– Također, ovime dokazujemo da se rukovodimo načelom ‘student u središtu’. Cijeneći sve navedeno, donesena odluka je u cijelosti opravdana, poglavito što su studenti odslušali sve predmete te neće opteretiti sustav, nisu obvezni pohađati nastavu, a na preostale ispite izići će u rokovima utvrđenim za ostale studente, zaključak je Filozofskog.

Podsjetimo, nekolicina zagrebačkih fakulteta ove je godine ukinula i ograničenje broja izlazaka na ispit, uz opasku da im to Zakon i statut sveučilišta dozvoljavaju. Kako smo pisali, u starom statutu stajala je odredba da se ispit iz istog predmeta može polagati najviše četiri puta, s time da se četvrti put polaže pred komisijom. Student koji tada nije položio ispit, stajalo je u starom statutu, bio ga je dužan upisati u idućoj akademskoj godini, a ako ga tada nije položio student je gubio pravo studiranja na tom studiju. Takve odredbe u novom statutu više nema.