Pretraga

Sve više zagrebačkih fakseva ukida ograničenje broja izlazaka na ispit: Novi Statut to im dopušta

A- A+

Nakon Pravnog fakulteta u Zagrebu i Agronomski je fakultet ukinuo ograničenje broja izlazaka na ispit. S tog fakulteta samo su nam kratko potvrdili da se nakon osmog pada više ne gubi pravo studiranja. Takvo nešto moguće je nakon što se promijenio Statut Sveučilišta u Zagrebu koji više ne propisuje ograničenje broja izlazaka na ispit.

bilježnica, knjiga, učenje, ispit, papir, jezik

Učenje | foto: Unsplash

Agronomski fakultet u Zagrebu potvrdio nam je da njihovi studenti više nemaju ograničenje u broju izlazaka na ispit. Pozivaju se na novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te na Statut Sveučilišta u Zagrebu.

– Agronomski fakultet je prihvatio zakonom zadane obveze i pridržava ih se, rekli su nam s tog fakulteta.

Podsjetimo, prema novom Zakonu student je obvezan završiti studij najkasnije u roku koji je dvostruko dulji od trajanja studija te ima pravo najviše jednom ponavljati svaku studijsku godinu. No, novi Statut Sveučilišta u Zagrebu, koji je na snazi od kraja ožujka, više se ne predviđa ograničenje broja izlazaka na ispit.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Veliki zagrebački faks ukida ograničenje broja izlaska na ispit: Više neće biti ni komisija

U starom Statutu stajala je odredba da se ispit iz istog predmeta može polagati najviše četiri puta, s time da se četvrti put polaže pred komisijom. Student koji tada nije položio ispit, stajalo je u starom Statutu, bio ga je dužan upisati u idućoj akademskoj godini, a ako ga tada nije položio student je gubio pravo studiranja na tom studiju. Takve odredbe u novom Statutu više nema.

Nedavno je i Pravni fakultet u Zagrebu ukinuo ograničenje broja izlazaka na ispit i to promjenama pravilnika o studiranju. Na tom fakultetu uvedene su još neke promjene, poput toga da se ukidaju komisijski ispiti, da sve katedre studentima koji predmet upisuju prvi put trebaju ponuditi kolokvije, a po novome ocjene iz seminara ulaze u prosjek ocjena. Predsjednik studentskog zbora kazao je da su studenti zadovoljni, no smatra da će nekim profesorima komisijski ispiti nedostajati.