Pretraga

Porezni limiti za studente u 2024. i veća minimalna satnica: Ovo su tri novosti u studentskoj zaradi

A- A+

Nova godina je pred vratima, što znači da stižu i neke nove promjene. U kontekstu studentskog rada, to bi značilo da se podiže minimalna studentska satnica na 5,25 eura, a mijenjaju se i porezni limiti za studente u 2024. – prvi limit za poreznu olakšicu roditeljima podiže na 3.360 eura godišnje, dok drugi, neoporezivi limit raste na 10.080 eura.

euri i centi

Novac | foto: srednja.hr

Nova godina stiže, a s njom i nove financijske promjene koje se tiču svih studenata, osobito onih koji rade preko nekog studentskog servisa. U nastavku donosimo tri najvažnije promjene koje će se dogoditi ove godine – rastu porezni limiti za studente u 2024., a mijenja se i studentska satnica

1. Raste minimalna studentska satnica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je da će minimalna studentska satnica u 2024. biti 5,25 eura neto. To je prvi puta da će minimalna satnica prijeći pet eura, što je svakako dobra vijest za studente. Kao i ranije, nedjeljom, blagdanima i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro studentska satnica uvećava za 50 posto, što znači da će u te dane studenti raditi za minimalno 7,88 eura po satu.

2. Rastu porezni limiti za studente u 2024.: Prvi je limit za poreznu olakšicu roditeljima

Uz rast minimalne studentske satnice, slijedi i rast poreznih limita za studente u 2024. Prvi limit koji je važan za one koji su još na poreznoj olakšici roditelja, povećava se s 3.185,38 eura na 3.360 eura godišnje.

Izdvojeni članak
novac, stipendija, studentski dom stjepan radić

Osim što u 2024. rastu porezni limiti za studente, mijenjaju se i iznosi oporezivanja stipendija

3. Raste i drugi limit

Za one koji više nisu na poreznoj olakšici roditelja, dobra je vijest da će u 2024. godini moći više zaraditi bez plaćanja poreza. Kao što je još u studenom potvrdio ministar financija Marko Primorac, učenici i studenti od sljedeće godine mogu zaraditi ukupno 10.080 eura neoporezivo. Podsjetimo, trenutno ovaj drugi limit do kojeg primici studenta ne podliježu oporezivanju iznosi 9.556,18 eura.

Spomenimo na kraju da svaki studentski centar donosi svoj cjenik rada na početku svake kalendarske godine u njemu se nalaze prijedlozi studentskih satnica za različite vrste poslova. No treba naglasiti kako je riječ o samo preporučenim studentskim satnicama, odnosno da poslodavci mogu ponuditi i veću, ali ona ne smije iznositi manje od zakonski propisanog minimalca.