Pretraga

[VIDEO] Glavna studentska predstavnica o menzama: ‘Radimo na izmjeni pravilnika, izbor jela bit će širi’

A- A+

Zadnjih tjedana naveliko se priča o situaciji u menzama, posebno zagrebačkim. Jedan je student u jelu pronašao ‘crva’ za kojeg se na kraju ispostavilo da je riža, a zbog nepropisne visine stropa kratko je bila zatvorena menza na FSB-u. Da bi pravilnikom trebalo biti regulirano što student treba napraviti u situaciji kada pronađe nešto neprimjereno u jelu, potvrdila je Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora.

meni u menzi

Ručak u menzi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Glavna studentska predstavnica Bruna Bandula u našem je podcastu ‘Zašto postoje studentski zborovi’ objasnila kako funkcionira menza. To nije samo restoran, objasnila je Bruna, koji svaki dan samostalno odlučuje što bi studentima mogao dati za jelo i koja će tim jelima biti cijena. Cijeli proces puno je složeniji.

‘Cilj je raznolikost jela i kontrola’

– Jela i cijene regulirane su Pravilnikom o studentskoj prehrani. On opisuje sve menije i pojedinačna jela te definira cijene. Pravilnik nije revidiran od 2013. godine, a budući da je od tada potrošačka košarica narasla, sama kvaliteta je narušena, kazala je Bruna u podcastu.

Hrvatski studentski zbor sa studentskim centrima radi na izmjeni tog pravilnika. Bruna nam je otkrila da je sam zbor u povjerenstvu za izmjenu pravilnika te da se već mnogo toga napravilo. Definiran je cijeli novi prijedlog jela koji će biti moderniziran i prilagođen studentskim potrebama današnjice.

– Radimo na izmjeni pravilnika. Novi prijedlog jela bit će širi i cilj nam je ustrajati na raznolikosti jela i kontroli kvalitete. Trebamo osigurati mehanizam koji će propitivati jesu li svi uvjeti u menzama zadovoljeni – na primjer, je li strop previsok ili jesu li neki drugi uvjeti zadovoljeni. To bi trebalo raditi nacionalno povjerenstvo koje i otvara restorane, pojasnila je Bruna.

Smatra da bi se redovito trebala pratiti situacija na terenu, a u cijeli proces trebalo bi povećati participaciju studenata i osnažiti ulogu stručnjaka, iako su i oni već sada uključeni u sve procese. Posebno bi u pravilniku trebalo regulirati kako student treba postupiti kada se dogodi neka situacija koja traži prigovor.

@srednja_hr Cijeli razgovor s predstavnicom studenata poslušajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #menza #studentslife #student #studenti #prehrana #restoran #faks #fakultet #studiranje #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

‘Cijena treba ovisiti o potrošačkoj košarici’

– Treba definirati mehanizam o prigovoru. Kada student dobije nešto što ne bi trebalo biti u jelo, nastaje viralna priča, a zapostavljeni su procesi koji bi trebali postojati, načini prijave i postupci. To treba naglasiti u pravilniku, istaknula je Bruna.

Dotaknula se i cijena jela za koje smatra da bi se trebale fleksibilno mijenjati po određenom principu, kao što se na primjer studentski minimalac određuje s obzirom na to kakva je minimalna plaća radnika. Tada se ne bi trebalo svakih par godina sjedati za stol, objasnila je Bruna, utvrđivati da je došlo do porasta cijena i onda te cijene i određivati.

– Cijene treba formirati s obzirom na to kakva je potrošačka košarica. Cijene energenata su narasle, stoga je narušena i kvaliteta. Bilo je i suprotnih situacija kada su cijene trebale biti i niže. Treba razmotriti novi sistem određivanja cijena, zaključila je Bruna.

Osim o cijenama u menzi, Bruna je u našem podcastu govorila i o novim mjerama za studente koje su potrebne, otvaranju novih domova te deficitarnim nastavničkim smjerovima. Cijeli podcast pogledajte ispod.