Pretraga

[VIDEO] Gradi se novi studentski dom u Rijeci

A- A+

Smještajni kapaciteti za studente u Rijeci godinama su nedostatni. Novi studentski dom trebao se početi graditi još 2010., no zbog nedostatka novca to se dosad nije moglo ostvariti. No Sveučilište u Rijeci nabavilo je sredstva iz europskih fondova i gradnja je počela. U Sveučilišnom kampusu na Trsatu grade se paviljoni studentskog doma. Prva tri paviljona studentskoga smještaja imat će 754 kreveta. Do Europskih sveučilišnih igara sve bi trebala biti spremno, najavljuju iz Sveučilišta u Rijeci.

Foto: Radio Sova

U Sveučilišnom kampusu u Rijeci, nakon pet godina, opet se gradi. Prva tri paviljona za studente trebala su biti izgrađena još 2010., no problem je bio u financijskim sredstvima.
Sveučilište u Rijeci iz europskih strukturnih fondova došlo je do 110 milijuna kuna i gradnja je započela.

Više od 700 novih studentskih kreveta

Grade se tri paviljona studentskog doma koji će imati novih 754 ležaja za studente. Budući da u Rijeci kronično nedostaje smještajnih kapaciteta, novi studentski dom i više je nego dobrodošao. Ideja za izgradnju studentskog doma izrodila se prilikom kandidiranja Rijeke za Europske sveučilišne igre 2016. kada u Rijeku dolazi 1500 studenata. Studentski je dom bio jedan od uvjeta da Rijeka postane domaćin sveučilišnih igara. Ostalo je još nešto više od godinu dana, no rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin potvrdio je da će sve biti spremno. 

– Već su napravljeni temelji za sve tri nove zgrade, a na objektima 1 i 4 gradi se prvi kat. Radi se radnim danom, radi se vikendom, po suncu i kiši. U odnosu na zacrtano kasni se tek tri dana, što je zaista zanemarivo za ovako opsežan projekt, objašnjava Lučin za Radio Sovu. 

Paviljoni 1, 2 i 4 bit će peterokatnice s ukupno 754 kreveta, uglavnom u četverokrevetnim sobama s vlastitim sanitarnim čvorom. Predviđene su i jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom te za profesore. Svi će objekti na zadnjem katu imati zajednički dnevni boravak i čajnu kuhinju te natkrivenu terasu. U prvome paviljonu bit će trim-kabinet s dvije dvorane za vježbanje. Četvrti paviljon ujedno je i zgrada Studentskog centra s recepcijom, praonicom i tehničkim pogonom.

Izdvojeni članak

Počinje sanacija štete od bure u riječkom Kampusu

Za sportske i kulturne objekte zasad još nema sredstava

Usporedno s izgradnjom triju objekata studentskog smještaja, uređivat će se i infrastruktura. Uskoro bi tako trebali početi radovi na podzemnim instalacijama – vodovodu i kanalizaciji, struji te prometnicama. Ipak, javnost posebno zanima kakva će biti fasada novih zgrada: neće valjda opet bura čupati dijelove i tako ugrožavati živote ljudi na Trsatu. Ovoga se puta pazilo i na fasadu – poučeni iskustvima s dosadašnjim fasadama koje je bura čupala i nosila po Kampusu, izvođači će paziti da se takve stvari s njom se događaju. 

– Svi znamo da ovdje bura puše 200, 250 kilometara na sat, ali ne očekujemo da će se događati što se dogodilo na ostalim objektima”, kaže Lučin i dodaje da će paviljoni zaštititi ostakljeni studentski restoran od udara bure.
U međuvremenu na Sveučilištu u Rijeci projektiraju preostale studentske paviljone i pokušavaju doći do novca za sportske objekte i društveno-kulturni centar čiji su projekti odavno gotovi. Pogledajte video koji je snimio novinar Radio Sove Boris Kanazir.