Pretraga

[VIDEO] Je li 1.500 kuna studentske plaće dovoljno za mjesec dana? Pričamo sa studenticom

A- A+

Dijana Radovniković, studentica i aktivistica inicijative 300=300 za srednja.hr govori o povećanju poreznog limita za studente i ‘kaznama’ koje su zbog zarade svoje djece dobivali roditelji.

kune i euri

Kune i euri
Foto: Josipa Vrankulj, bauštela.hr

Dijana Radovniković bila je gošća 33. po redu srednja.hr podcasta. Razgovarali smo o tome što znači biti student na pravi način, kako se u to uklapa aktivizam, što je s onima koji imaju predrasude te što, zapravo, donosi novi Zakon o visokom obrazovanju za studente.

Dijana je o svemu govorila jasno i bez pridržavanja. Kritizirala je posebno studentske predstavnike zbog toga što se, prema njenom mišljenju, više bave sobom i svojim političkim pothvatima nego li interesima studenata. Kad smo kod interesa studenata, dotaknuli smo se i jedne važne teme – studentske zarade.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Prije 12 godina nije uspio, ali sada je: Donesen novi Zakon o visokom obrazovanju i znanosti

Zakonske izmjene omogućit će studentima da zarade do 24.000 kuna godišnje, umjesto prijašnih 15.000, a da pritom njihovi roditelji ili skrbnici ne izgube pravo na poreznu olakšicu. Isto tako, studenti će moći zaraditi i do 72.000 kuna godišnje, nakon čega postaju porezni obveznici, odnosno plaćaju porez na ostatak iznosa koji prelazi navedeni limit.

Dijana je ispred inicijative 300=300 koja se bori za prava studenata stručnih studija, u suradnji s mladima HSLS-a, dok se za to paralelno zalagao i Hrvatski studentski zbor, borila upravo za povećanje poreznih limita za studente. U tome su svi kolektivno uspjeli, no Dijana smatra da je ovo tek prvi korak. Treba nastaviti s korekcijama i idućih godina, ovisno o tome kakva bude situacija. U nekom se trenutku zapitala, je li 1.500 kuna studentske plaće dovoljno za mjesec dana, i je li uopće, po novome, 2.000 kuna dovoljno? Dio naše rasprave o tome pogledajte u videu ispod.

S Dijanom smo, podsjetimo, vodili dosta opširan razgovor o studentskim pravima, stanju u akademiji, zakonskim novostima u sustavu znanosti i obrazovanja te očekivanja za novog zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića. Cijeli podcast portala srednja.hr pogledajte u videu ispod.