Pretraga

Virovitičani eskiviraju predavanja da u menzi za 15 kuna ostanu gladni, upravitelj tvrdi da do promjena neće doći

A- A+

Diljem zemlje proširila se lavina negodovanja i protivljenja novom Pravilniku o studenstkoj prehrani koji je stupio na snagu 1. listopada. Prošlo je nešto manje od mjesec dana te je sve veći dio studentske populacije počeo zanemarivati veće iznose na računima, a okrenuo se kritiziranju ponude i kvalitete hrane. Od početka listopada studentsku menzu su dobili i Virovitičani, no u svega 20-ak dana pružanja usluge, pojavile su se brojne primjedbe na istu. U razgovoru s upraviteljem Restorana Strukovne škole Virovitica Mladenom Vujičićem doznali smo da ne planiraju mijenjati kvalietetu, ali ni samu ponudu, kao i to da se nijedan student do sada nije bunio.

Foto: srednja.hr

Danom stupanja na snagu novog Pravilnika o studentskoj prehrani, Restoran Strukovne škole Virovitica postao je i studentska menza. Svoje usluge spomenutoj populaciji pružaju svega 20-ak dana, što je bilo dovoljno da se javno oglase nezadovoljnici koji kritiziraju ponudu, kvalitetu, ali i zaposlenike virovitičke menze.

Izdvojeni članak

Video: Studenti u menzama oduševljeni hranom, ali i naplatom bešteka

Plate 15 kuna i ostanu gladni

Zagrepčanin Robert upisao je fakultet u Virovitici te je, posjećujući novu menzu, na Facebook stranici ‘Peticija za vraćanje starih cijena u menzama‘ iznio nekoliko problema s kojima se susreo. Naglasio je kako su se studenti od samog početka krivo postavili jer nisu problematične cijene, već nedostatan tjedni limiti kao i povećanje restikcije.

– Nije problem u poskupljenju hrane za 1-2-3kn, problem je što ionako uskraćena prava na obroke, novim pravilnikom nam se još više smanjuju. I pozivu na štrajk kolačima, studenti virovitičke menze se nikako ne mogu odazvati, jer mi ne možemo kupiti i pojesti samo kolač, već cijeli meni (koji se sastoji od podgrijane juhe, glavnog jela koje nebi zasitilo ni onu sirotinju gladnu u Africi i kolača – tj. kolača obično ima za 10ak ljudi, mi ostali platimo kolač, a dobijemo jabuku) Pa sad, ako jedna jabuka može koštati koliko i jedan kolač….onda živjela naša menza, ministarstvo (koje očito ne provjerava stanje u menzama na adekvatan način) i cijela republika koja se diči svojim obrazovanim stanovništvom!, objavio je Robert u spomenutoj Facebook grupi.

Dodao je kako u menzama studenti imaju pravo birati što će jesti te kombinirati to u meni, međutim, virovitička menza nudi samo tri menija, od kojih je jedan vegetarijanski. Problem vidi i u tome da dva menija nestanu već oko 14 sati, stoga se pita zašto se u zagrebačkoj menzi za 10 kuna možeš dobro najesti, dok u Virovitici za 15 kuna ostaneš gladan.

Izdvojeni članak

Studenti najavljuju prosvjede zbog novih cijena u menzama: Za poskupljenje menija znali, ali ne i za tjedne limite

Na primjedbe zaposlenci samo sliježu ramenima

– Od prvoga dana mislim da u virovitičkoj menzi i nema nekakvog kvalitetnog vodstva. Konobari su im praktikanti strukovne škole koji puno puta znaju biti ‘nabrušeni’ i nestručni i to se nikako ne sankcionira. Jednom prilikom mi je njihov upravitelj rekao da oni ionako postoje jer Virovitica trenutno nema drugačije rješenje za svoje studente. Žalio sam se sam upravitelju, ali i brojni drugi studenti, međutim na svako žaljenje dobivamo uglavnom slijeganje ramenima, ali nikakav konkretan odgovor, požalio nam se Robert.

Restoran Strukovne Škole u Virovitici poslužuje ručak od 12 do 15 sati, a doručak i večera ne postoje duže vrijeme. Stoga brojni studenti moraju eskivirati predavanja da bi iskoristili pravo na jedan obroku, ili ostaju gladni.

Nezadovoljni konzument virovitičke mente problematičnima smatra i porcije koje, kako kaže, nikako ne odgovaraju službenim normativima.

– Koliko sam samo puta dobio hladnu juhu ili platio kolač, a dobio jabuku ili platio Colu, a dobio ishlapljeli bučkuriš iz dvolitrene flaše, napisao je Robert koji se više puta svađao s upraviteljem restorana ili konobarima da mu daju ono što je platio.

Izdvojeni članak

Pobuna studenata oko skuplje prehrane ne jenjava: Niknula Facebook grupa za vraćanje starih cijena

Upravitelj menze: ‘Neće doći do promjena’

Mladen Vujičić upravitelj je virovitičkog restorana kojega je naš poziv iznenadio, jer kaže da se u ovih skoro mjesec dana nitko od studenata nije požalio. Objasnio nam je kako svaki dan u ponudi postoje dva mesna i jedan vegetarijanski meni, ali da se isti mijenjaju svaki dan i iz tjedna u tjedan nude različite vrste jela.

– Otkad smo proširili svoju uslugu i na studente, nisam se susreo niti s jednom primjedbom, bilo da se radi o prehrani ili zaposlenicima. A što se tiče ponude i cijena, nudimo raznovrsne menije po cijeni od 6,50 kuna kao i sve ostale menze, izjavio je Vujičić.

Dodao je kako u njihovu restoranu neće doći do promjena, to jest nemaju u planu mijenjati kvalitetu niti same namirnice jer ne vide razlog za nezadovoljstvo.